Iniciace (zahájení projektu) Projektový management.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Logistické náklady Ivan Gros
Advertisements

F INANČNÍ PLÁNOVÁNÍ Jakub Novotný 3. září 2009 Hranická rozvojová agentura, z.s.
Ing. Lenka Štibrányiová
Energetický management budov
Projektové řízení Modul č.1.
„Plánování projektu Plán projektu“
Tvorba cen v maloobchodě
Energetické aspekty investic Jiří Karásek ČVUT v Praze, Fakulta stavební Praha
Projektový management
Ekonomické hodnocení Energetický audit budov Michal Kabrhel.
Value Engineering a Risk Management v přípravě dopravních staveb Ing. František Benč, Ph.D. Zajištění kvality projektu při snížení.
Proces řízení projektu
3. Životní cyklus a procesy projektu
Klasifikace investic v podniku
Semestrální práce z předmětu Projektový management
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Nauka o podniku Seminář.
Ekonomika investic.
Strategická mezera a její analýza s ohledem na nutnost změny strategie
METODIKA VSTUPNÍHO HODNOCENÍ Základní přehled. Návrh projektu Ing. Pavel Růžička Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu.
P3 - Marketingový plán „Jsou tři typy firem: ty, které předvídají, ty které reagují na podněty, a ty, které se diví tomu, co se stalo.“ Které jsou nejúspěšnější?
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE: n maximalizace tržní hodnoty firmy a n udržování platební schopnosti.
Zpětné vyhodnocení akvizice Lucie Konečná 2009/ /2010.
Marketing Návrh výrobku Vývoj, konstrukce Příprava výroby Zásobování Výroba Montáž, kompletace Prodej Poprodejní služby měření, zkoušky, testy konkurenčních.
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
ZÁKLADNÍ STRATEGICKÉ CÍLE PROJEKTU
Ekonomika podniku 2. část Školní rok 2005/2006 Vyučující: Ing. Simona Rosová.
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Podnikatelský plán struktura plánu.
Projektový management procesy Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta VŠB-TU Ostrava.
FINANČNÍ ANALÝZA A HODNOCENÍ INVESTIC
Projektový management úvod Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko–geologická fakulta VŠB-TU Ostrava.
Analýza návratnosti investic/akvizic
Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Balanced Scorecard (vyvážený soubor měřítek)
Praktické souvislosti projektového managementu Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Katedra financí ESF MU
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
6. Koncepce řízení projektů
2. Životní cyklus a procesy projektu
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PRA_313 Ročník: 1. Vzdělávací obor:
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ o.p.s. CONTROLLING Ing. Jan Cedl AŘ KONTAKT s.r.o.
Oceňování ložisek a cena (podle různých zdrojů a materiálů M.Holuba)
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Kritéria efektivnosti podnikatelských záměrů nejen v elektronických komunikacích.
Metodika řízení projektů
Základy firemních financí
Ing. František Řezáč, Ph.D. Masarykova univerzita Finanční řízení (teze seminářů - platí pro seminární skupiny 2 a 3)
Personální plán pro podnikatelský plán
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Přednáška č. 1 Výkonnost podniku a hodnotové řízení podniku (Value Based Management). Způsoby měření a řízení výkonnosti.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Projektové procesy.  Podrobné procesní modely (PMBOK)  Zjednodušený procesní model  COBIT.
Téma 7. Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Navrhování a hodnocení technického produktu z hlediska.
ANALÝZA IS. Životní cyklus IS Specifikace problému, požadavků (studijní fáze) Analýza Návrh Implementace (realizace) Zavedení (instalace) a testování.
Životní cyklus projektu a fáze projektu Martin Cupal Podnikatelský záměr a projektový management.
Téma 9-10 Investiční rozhodování 1. Kapitálové rozpočty výdajů a očekávaných peněžních příjmů z investic 2. Hodnocení efektivnosti investičních projektů.
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů Jana Soukopová
Zahájení a plánování projektu Zpracoval: Ing. Petr Lepšík
Základy firemních financí
PROJEKT: Hodnocení průmyslových rizik
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Management a řízení hotelu
Přednáška č. 2 Obecné finanční metody hodnocení veřejných projektů
Kalkulační systém a jeho využití v řízení
Realizace staveb, podnikání a finance Studie proveditelnosti, stanovení vstupních dat pro výpočet ukazatelů ekonomické efektivnosti doc. Ing. Jana Korytárová,
Transkript prezentace:

Iniciace (zahájení projektu) Projektový management

Popis procesu RRozhodování o strategických potřebách RRozhodování o způsobu pořízení RSestavení Zakládací listiny projektu Vytvoření P ředběžné definice předmětu projektu

Rozložení odpovědnosti Top management zákazníka/zadavatele projektu - vykonává potřebná strategická rozhodnutí - rozhoduje o způsobu realizace projektu - sestavuje Zakládající listinu projektu Manažer (sponzor) projektu (odpovědnost může delegovat na specialisty) - formuluje cíle projektu

- navrhuje hlavní milníky - definuje potřeby a požadavky, hlavní předpoklady a omezení - definuje časový a nákladový rámec projektu - zodpovídá za znění kontraktu o realizaci projektu Top management realizátora (odpovědnost může delegovat na specialisty) - zpracovává hlavní požadavky projektu a navrhuje cenu dle zadání

- zná rizika projektu, rozhoduje o jejich přijatelnosti, navrhuje případná opatření pro jejich eliminaci - vyjednává a dokončuje znění kontraktu (o realizaci projektu)

Vstupy pro Zakládací listinu projektu, Předběžné definování předmětu projektu Strategický plán společnosti Návrh předmětu projektu (pro stanovení dílčích cílů) Kritéria výběru dílčích cílů Informace z historických (obdobných) projektů

Zakládací listina projektu Dokument, který formalizuje existenci projektu, přiděluje manažerovi projektu autoritu pro použití zdrojů na naplnění požadavků spojených s realizací projektu. Zdroj: A. Svozilová, PM

Předběžná definice projektu Dokument, který srozumitelně a jednoznačně definuje všechny požadované cíle projektu, a to ve stavu aktuálního poznání vzhledem k vývojovému stupni projektu. Zdroj: A. Svozilová, PM

Cíle projektu Jedná se o hierarchickou strukturu definovaných stavů, jichž má být realizací projektu dosaženo. SMART

Definice cílů By měla obsahovat: -Popis výstupu, který má být dosažen -Očekávaný časový rámec tohoto výstupu -Měřítka, podle kterých lze cíl považovat za splněný -Podmínky, které upřesňují představy zadavatele o způsobu splnění tohoto cíle

Stanovení ceny projektu Náklady vyskytující se během živ. cyklu projektu: -N na vývoj a návrh projektu (studie proveditelnosti, průzkum návratnosti, vývoj a testování prototypu…) -N na výrobu předmětu projektu dle návrhu (náklady na tvorbu, na výrobu nebo pořízení podpůrných technologií, na výstavbu a adaptaci budov, na testování, dokumentaci…)

N na provoz a údržbu (náklady na práci, materiál a náhradní díly, na dopravu a manipulaci…) N na vyřazení a likvidaci (recyklace, rozebrání, doprava…)

Cenu tvoří: N na pořízení pracovní síly (během celého živ. cyklu) N na nákup či pronájem technologií N na subdodávky Režijní N N na krytí rizik Ostatní nákladové položky (provize pracovníků, profit dodavatele, popřípadě cenové úpravy-odrážející mimořádnou kvalifikaci dodavatele…)

Doba návratnosti investice (Payback Period) Spočívá v určení délky období potřebného pro získání finančního prospěchu, který pokryje velikost investice do projektu.

Diskontované peněžní toky (Discounted Cash-flow,DCF) FV = PV (1 + k)ⁿ kde: FV=budoucí hodnota investice (Future Value) PV=současná hodnota investice (Present Value) k =úroková míra kapitálu (Investment Interest Rate) n=počet let

Zpětný propočet (DCF) FV PV = (1+k)ⁿ

Čistá současná hodnota (Net Present Value) Kde: NVP=čistá současná hodnota II = vstupní investice (Internal Investment) i = pořadí roku

Návratnost investic (Return on Investment,ROI) OI ROI = - 1 II Kde: ROI = návratnost investic/rentabilita projektu II = vstupní investice (Internal Investment) OI = provozní příjem ROI › 0, investice je zisková ROI ‹ 0, investice je ztrátová