RODINA Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název vzdělávacího materiálu
Advertisements

Rodina jako sociální skupina
Název vzdělávacího materiálu
Barbora Benešová, C3B. o Obecně o Základní principy o Poměry mezi rodiči o Děti a rodiče o Svěření do péče o Výživné.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Marcela Kanisová, NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_Rodina TÉMA: Příbuzenské.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
Rodina a její funkce.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY Vypracovala: Mgr. Miloslava Tremlová.
Rodinné právo Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
Rodina a její podoby Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Drápalová Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.

ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
RODINA ZÁKLADNÍ JEDNOTKA STÁTU
Rodina 6. ročník.
Občanská výchova 7. ročník
Rodina.
 Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.1.7.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_9.
Manželství Petr Machala. rodinné právo upravuje vztahy mezi: a) manžely b) rodiči a dětmi c) vztahy náhradní rodinné výchovy Víte, jak se nazývá právo,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Přelom chápání rodiny Vít Jirků.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Název Vztahy v rodině   Šablona CZ.1.07/1.4.00/    Poř.číslo
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
RODINNÉ PRÁVO PREZENTACE.
Mezilidské vztahy 3. ročník
Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Náhradní rodinná péče -NRP
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín Mgr. Eva Cigániková AUTOR: Mgr. Eva Cigániková VY_32_INOVACE_OV,6_02_RODINA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_09_ PL Rodinné vztahy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
RODINNÉ VZTAHY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_01_RODINNÉ VZTAHY Téma: OBČANSKÁ.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193, Tel.: , Tel.řed./fax: ,
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Co je to domov? DOMOV Domov je máma, táta a sourozenci … Domov je můj pokoj, hračky, knížky … Domov je náš dům, byt, obývák, kuchyň, ložnice,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_15_09_ Test, rodina Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Zákon o rodině Vztahy mezi rodiči a dětmi Rodičovská zodpovědnost = souhrn práv a povinností: při péči o nezletilé dítě při zastupování nezletilého dítěte.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_01_Výchova k občanství TEMA: VZTAHY V RODINĚ ČÍSLO.
Autor: Mgr. Eva Zralá 7.1 Vztahy mezi lidmi Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Výchova.
RODINA A MANŽELSTVÍ.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Rodina, náhradní rodinná péče
Slaďování pracovního a rodinného života podle dat VŠPS
Rodina, příbuzenství.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_ INOVACE_16-02
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Když vlastní rodina chybí
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Pardubice - Spořilov
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Autor Mgr. Hana Drchotová Škola ZŠ Bor, Školní 440, Bor, Téma
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Číslo: VY_32_INOVACE_14_19 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze.
19. září Manželství, rodina.
Aktuální otázky rodinné politiky
RODINA = sociální instituce a organizace charakteristická jak pro tradiční, tak pro moderní i postmoderní společnost = primární, neformální a malá skupina.
Rodinné právo Občanská nauka 1. M.
RODINA A MANŽELSTVÍ.
Transkript prezentace:

RODINA Mgr. Michal Oblouk

RODINA skupina osob (případně více skupin osob) navzájem spjatých pokrevními svazky, manželstvím (nebo srovnatelným právním vztahem) nebo adopcí, jejíž dospělí členové jsou odpovědní za výchovu dětí muž a žena spojení platným manželstvím + jejich děti žijí ve společné domácnosti role matky je spojena především s mateřstvím a starostí o rodinu, role otce zejména s finančním zajištěním rodiny nejčastější forma: manželství (civilní nebo církevní sňatek) x registrované partnerství

ZÁKLADNÍ TYPY RODINY základní – matka + otec + dítě neúplná – matka + dítě nebo otec + dítě rozšířená – matka + otec + dítě + další příbuzenstvo funkce rodiny: reprodukční sociálně ekonomická kulturně výchovná sociálně psychologická emocionální

TRADIČNÍ RODINA stavovská rodina pro období před průmyslovou revolucí se sice hovoří o rodině, v písemných pramenech je mnohem častější a důležitější výraz domácnost (dům, hospodářství), který zahrnuje jak pokrevně příbuzné členy rodiny, tak i podruhy, čeleď a další jedince v domě - důležitá pro definici této jednotky není pokrevní příbuznost, ale společné hospodaření a stolování (jídlo u jednoho stolu) za hlavní rozdíly mezi rodinou tradiční a moderní se považuje míra porodnosti a úmrtnosti a asi nejpodstatněji existence masově rozšířené regulace porodnosti v moderní společnosti pro tradiční rodinu je také typické, že mnohem více než moderní rodina sloužila jako ekonomická jednotka

MODERNÍ RODINA v moderním světě se institut rodiny proměňuje, i v naší zemi dochází v průběhu několika posledních desetiletí k řadě proměn - česká rodina se v důsledku transformačních procesů znatelně vzdálila ustálenému tradičnímu modelu žena během dvacátého století získala značnou samostatnost osobní, ekonomickou a společenskou, mění se role muže a ženy mění se také ekonomická funkce rodiny - ekonomický tlak vyžadující ekonomickou aktivitu obou partnerů vytlačuje v rodinných prioritách péči o děti kromě volby alternativních životních stylů dochází také k odkládání vstupu do manželství a založení rodiny, vzrostl i podíl dětí narozených neprovdaným matkám, stejně jako akceptace rozvodu či nesezdaného soužití technologickým aspektem ovlivňujícím vývoj rodiny je též např. zkvalitňování antikoncepce

PŘÍBUZENSKÉ VZTAHY rodiče – otec a matka prarodiče – děda a babička vzniká rodokmen rodiče – otec a matka prarodiče – děda a babička sourozenci – bratr a sestra potomci – syn a dcera, vnuk a vnučka strýcové a tety bratranci a sestřenice synovci a neteře příbuzní vzniklí sňatkem – manžel a manželka, švagr a švagrová, tchán a tchyně, zeť a snacha nevlastní příbuzní – otčím a macecha

ústavní výchova – kojenecké ústavy a dětské domovy NÁHRADNÍ RODINNÁ PÉČE ne všechny děti vyrůstají ve své vlastní rodině, o některé z nich se rodiče nestarají nebo starat nemohou – rodičovskou výchovu nahrazuje soudním nařízením výchova náhradní: adopce – osvojení pěstounská péče poručenství ústavní výchova – kojenecké ústavy a dětské domovy

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Rodina http://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_%C4%8Dlen%C5%AF_ro diny