Hydrostatická tlaková síla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zpracovala Iva Potáčková
Advertisements

ÚČINKY GRAVITAČNÍ SÍLY NA KAPALINU.
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem
vlastnosti kapalin a plynů I. Hydrostatika
Mechanika tekutin tekutina = látka, která teče
Potápění, plování a vznášení se stejnorodého tělesa v kapalině
Test: Mechanické vlastnosti kapalin (2. část)
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 08.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 09.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Archimédes byl řecký matematik, fyzik, inženýr, vynálezce a astronom. Je považován za jednoho z nejvýznamnějších vědců klasického starověku.
8. Hydrostatika.
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
ARCHIMÉDES 3.století př. n. l..
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
STRUKTURA A VLASTNOSTI
Archimedův zákon: Na těleso ponořené do kapaliny působí svisle vzůru
Archimédův zákon.
Digitalizace výuky Příjemce
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Definice:
Na těleso ponořené do kapaliny působí tlakové síly
Digitální učební materiál
Vztlaková síla a Archimédův zákon
Název materiálu: ARCHIMÉDŮV ZÁKON – výklad učiva.
Vztlaková síla v tekutinách
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_HYDROSTATICKY.
Mechanika kapalin a plynů
Plavání těles.
Hydromechanika.
Mechanika kapalin a plynů
VY_32_INOVACE_269 Název školy
Účinky gravitační síly Země na kapalinu
Kapaliny.
Mechanika II. Tlak vyvolaný tíhovou silou VY_32_INOVACE_11-18.
Archimedův zákon Yveta Ančincová.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_VZTLAKOVA.
Archimédův zákon (Učebnice strana 118 – 120)
Název úlohy: 5.14 Archimedův zákon.
Vztlaková síla působící na těleso v kapalině
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Shrnutí učiva V Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Mechanické vlastnosti kapalin
Vztlaková síla Ing. Jan Havel.
Mechanika tekutin Tekutiny Tekutost – vnitřní tření
Didaktický učební materiál pro ZŠ INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT Autor:Bc. Michaela Minaříková Vytvořeno:listopad 2011 Určeno:7. ročník.
PLYNY.
VY_32_INOVACE_14_30_ Chování těles v kapalině. Chování těles v kapalině Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo Anotace: Prezentace.
Vztlaková síla. Struktura prezentace otázky na úvod teorie příklad využití v praxi otázky k zopakování shrnutí.
Archimedův zákon – opakování a shrnutí. 1) Kuličky ze železa ponoříme do vody. Na kterou působí nejmenší vztlaková síla a proč ? Na třetí kuličku.
Archimédův zákon Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkSedmý - sekunda.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 7 Autor: Mgr. Zuzana Vimrová 1.Co se děje? Když se potápěč potápí do stále větší hloubky?
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Co nám říká Archimédův zákon? (Účinky síly na těleso) Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová.
19. Vztlaková síla, Archimedův zákon
Hustota a její měření.
Archimédův zákon VY_32_INOVACE_28_Archimeduv_zakon,_vztlakova_sila
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_30_FYZIKA
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.52_Hydrostaticky_tlak Datum:
Přípravný kurz Jan Zeman
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.08_Tlak_v_kapalinách Datum:
Archimedes ze Syrakus (?287 – 212 př. n. l.)
Archimédův zákon.
Archimédův zákon.
Archimédův zákon pro plyny
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Hydrostatický tlak Hydrostatický tlak je tlak v kapalině způsobený tíhovou silou Značíme jej ph Jednotkou je 1 Pa (Pascal), je to stejná jednotka, jako.
Transkript prezentace:

Hydrostatická tlaková síla Kursk Jaderná ponorka Kursk měla délku 154 metrů, šířku 18 metrů, výtlak 18 300 tun a mohla sestoupit až do hloubky 500 metrů. Její dva jaderné reaktory měly celkový výkon 380 MW. Výzbroj tvořilo 24 torpéd a 24 raket, které mohly nést jaderné hlavice. Potopila se v srpnu r. 2000. K havárii došlo v hloubce pouhých 100 metrů (takovou délku má například fotbalové hřiště). Může se ponorka potopit libovolně hluboko? Může se z libovolné hloubky vynořit?

Hydrostatická tlaková síla Viz animace „TlakZdola“ Viz animace „Ponorka“ Tlak v kapalině i plynech roste spolu s hloubkou. Pro ponorky tak existuje mezní hloubka, jejíž překročení se jim stane osudným – i když trup vydrží, nelze vyprázdnit balastní nádrže a loď dále klesá.

Hydrostatická tlaková síla Tlak v kapalině NEZÁVISÍ na tvaru nádoby nebo množství kapaliny v ní obsažené – pouze na hloubce pod hladinou. Tlak v kapalině závisí na třech veličinách : h …………….. hloubka ρ …………….. hustota kapaliny g …………….. gravitační zrychlení Pozn. : hustota je definována jako ρ = m / V, její jednotka ke kg.m-3 Hustota vody je ρ = 998,205 kg.m-3 ≈ 1000 kg.m-3 při teplotě 20O C

Hydrostatická tlaková síla Ať už má nádoba jakýkoliv tvar. hydrostatický tlak a tedy hydrostatická síla na dané ploše je vždy stejná. Tento jev se někdy označuje jako hydrostatický paradox.

Archimedův zákon Archimedes ze Syrakus 287 - 212 př. n. l. Město Syrakusy na Sicílii bylo spojencem Kartága v jeho soupeření s Římem. Archimédes v mládí studoval v Alexandrii a později si dopisoval např. s řeckým matematikem Eratosthenem. V matematice se Archimédes zabýval geometrickými tělesy, měřením kruhu, studoval matematické křivky. K jeho hlavním fyzikálním objevům patří položení základů statiky pevných těles a hydrostatiky. Definoval řadu důležitých fyzikálních pojmů a odvodil podmínky pro rovnováhu na jednoduchých strojích. Když tento zákon objevil, prohlásil prý: „Dejte mi pevný bod a pohnu Zemí“. Archimedův zákon o nadlehčování těles v kapalině patří k nejpopulárnějším fyzikálním zákonům. Podle legendy zákon objevil při koupání ve vaně, z níž pak vyběhl nahý na ulici a volal „Héuréka!“ (objevil jsem). Zákon o nadlehčování těles prý uplatnil při zjišťování obsahu zlata v koruně syrakuského vládce Hierona. Archimedovi se připisuje autorství řady vynálezů, např. válečných strojů používaných při obraně Syrakus. Archimedes zahynul rukou římského vojáka, když podle legendy rýsoval něco do písku a popudil vojáka slovy „Nenič mé kruhy“. Archimedes ze Syrakus 287 - 212 př. n. l.

Archimedův zákon Na těleso ponořené do kapaliny působí hydrostatická vztlaková síla. Její velikost se rovná tíze kapalného tělesa se stejným objemem, jaký má ponořená část tělesa.

Archimedův zákon - odvození Pro jednoduchost předpokládejme, že těleso má tvar válce. Tlakové hydrostatické síly na boční stěny se navzájem ruší a v dalších úvahách s nimi nemusíme počítat. Dále si potřebujeme uvědomit, že: hmotnost vypočítáme jako součin hustoty a objemu m = rV a tíha se vypočítá jako součin hmotnosti a tíhového zrychlení Fg = m g. Objem ponořeného tělesa (válce) je V = S h = S (h2 – h1). Na horní podstavu působí hydrostatický tlak ph1 = h1 ρk g, tlak na dolní podstavu je ph2 = h2 ρk g. Tlaková síla na horní podstavu je F1 = ph1 S = h1 ρk g S, tlaková síla na dolní podstavu je F2 = ph2 S = h2 ρk g S. Protože h2 > h1, platí, že F2 > F1. Vztlaková síla F = F2 – F1 = h2 ρk g S – h1 ρk g S = = ρk g S (h2 – h1) = ρk g V. Výraz ρk V znamená hmotnost kapaliny, která má stejný objem jako ponořené těleso: ρk V = mk. Dosadíme-li uvedené vztahy do výrazu pro F, dostaneme F = mk g. Výraz mk g udává tíhu kapaliny, která má stejný objem, jako ponořené těleso: Fk = mk g. Platí, že F = Fk neboli slovy: Vztlaková síla se rovná tíze kapaliny, která má stejný objem jako ponořené těleso.

Vztlaková síla Kdy těleso plave, kdy klesá ke dnu a kdy se ve vodě vznáší? Plave : Je-li vztlaková síla větší, než gravitační (Fvz > Fg) Je-li hustota tělesa menší, než hustota kapaliny. Klesá : Je-li vztlaková síla menší, než gravitační (Fvz > Fg) Je-li hustota tělesa větší, než hustota kapaliny. Vznáší se : Je-li vztlaková síla stejná, než gravitační (Fvz > Fg) Je-li hustota tělesa stejná, než hustota kapaliny.

Vztlaková síla Těleso klesá Těleso stoupá Těleso se vznáší

Vztlaková síla Objem ponořené části lodi se mění tak dlouho, dokud se vztlaková síla a tíhová síla samotné lodi nevyrovnají. Vztlaková síla je rovna tíhové síle kapalného tělesa, které má shodný objem jako ponořená část lodi.

Vztlaková síla Moderní lodě jsou z kovu. Znamená to, že kov má menší hustotu než voda? Lodě přeci plavou! Loď je dutá, její průměrná hustota je skutečně menší, než hustota vody.

Vztlaková síla Schopnost tělesa plavat závisí nejen na materiálu, ale i na tvaru. Tento fakt můžeme snadno ověřit pokusem s plastelínou.

Příklady Příklad : Do nádoby o obsahu dna 10 cm2 nalijeme vodu tak, že její povrch je 1 m nad dnem. Jaký je hydrostatický tlak u dna nádoby? Jak velká síla na dno působí? Řešení : h = 1 m S = 10 cm2 = 10 (0.01 m)2 = 10 x 0.0001 m2 = 0,001 m2 ρ = 1000 kgm-3

Příklady Příklad : Ledová kra o celkovém objemu 0,8 m3 pluje na hladině rybníka. Led má hustotu 920 kgm-3, hustota vody je 1000 kgm-3, g = 10 ms2. Jaký objem má ponořená část kry?  Řešení : Plující kra je ponořena jen částečně, protože led má menší hustotu než voda. Vztlaková síla vody Fvz se rovná tíze kry a podle Archimedova zákona tíze vytlačené vody. Známe-li tíhu vody, určíme její objem, který se rovná objemu ponořené části kry. Hmotnost kry je m = V ρ = 0,8 m3 . 920 kgm-3 = 736 kg. Tíha kry je F = m g = 7360 N. Vztlaková síla Fvz = 7360 N Hmotnost vody mv = Fvz / g = 7360 N / 10 ms-2 = 736 kg. Objem vytlačené vody Vv = mv / ρv = 736 kg / 1000 kgm-3 = 0,736 m3. Ponořená část kry má objem 0,736 m3.

Domácí úkol DÚ : Železná nádoba s víkem ve tvaru krychle o délce vnější straně 0.5 m a tloušťce stěny 1 cm plave v nádrži s vodou. Jaká část nádoby je pod hladinou? Kolik vody do nádoby musíme nalít (do jaké výšky), aby se potopila? Hustotu železa najděte v tabulkách. 1 cm 0,5 m