Záznam dat pomocí magnetického pole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
Advertisements

Pevné disky-rozhraní.
Základní hardware počítače
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Magnetofon.
Elektromagnety, přitažlivá síla elektromagnetu
Vývoj technických prostředků pro záznam zvuku
ELEKTROMAGNETICKÉ JEVY, STŘÍDAVÝ PROUD
Klíčová aktivita:32 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada číslo: Výstup číslo:04 19 Autor:Petr Lukáš Vzdělávací oblast:Fyzika Výuková hodina:Zvuková.
Paměťová média.
Tato prezentace byla vytvořena
33. Elektromagnetická indukce
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Tato prezentace byla vytvořena
Ondřej Kostka 3IT.  Je technologie pro zachycování, zaznamenávání, přehrávání, přenos a obnovu pohyblivých obrázků používající elektronické signály nebo.
MAGNETICKÁ HYSTEREZE.
Výukový program: Mechanik - elektrotechnik Název programu: Základy elektrotechniky II.ročník, Měřicí soustavy 2 Vypracoval : Ing.Jiří Smílek Projekt Anglicky.
Elektromagnetická indukce
VLASTNÍ INDUKCE.
Transformátory.
Co využíváme při nabíjení mobilu
Elektromagnetická indukce
Princip magnetického disku
Tato prezentace byla vytvořena
TRANSFORMÁTOR.
Magnetické materiály: 1. Magneticky tvrdé:
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
Elektromagnetická indukce
Stejnosměrné stroje.
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
Tato prezentace byla vytvořena
Karel Vrba, ME4A, Šablona by Marek Malík. Obsah prezentace: 1. Analogový záznam 2. Digitální záznam 3. Mechanický záznam 4. Magnetický záznam 5.
Magnetické materiály v technické praxi
Indukčnost vlastní a vzájemná
Transformátor VY_30_INOVACE_ELE_740 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice Vypracoval: Ing. Josef Semrád
Vnitřní záznamová média. © Mgr. Petr Loskot
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
MAGNETICKÝ ZÁZNAM DAT kódování. Magnetický záznam  Záznam je prováděn záznamovou hlavou, která se pohybuje v těsné blízkosti záznamového média.  Médium.
Záznam zvuku 2 OB21-OP-EL-ELN-NEL-M Magnetický záznam de.wikipedia.org/ wiki/Valdemar_Poulsen Berlin, Telegraphon, v flickr.com/photos/
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Materiál slouží k osvojení si znalostí o přenosu a záznamu zvuku. Seznámí žáky s historií nahrávání zvuku.
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky ELII-3.3. TRANSFORMÁTORY.
Magnetické pole vodiče s proudem. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Pevný disk. Co to je? Zařízení, které se používá v elektrotechnice k uchování dat Využívá k tomu magnetickou indukci Magnetická indukce je vektorová fyzikální.
ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Člověk a příroda Okruh dle RVP:Fyzika Tematická oblast:Fyzika Název vzdělávacího.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Základy elektrotechniky Elektromagnetická indukce
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Elektromagnety, přitažlivá síla elektromagnetu
Magnetické pole cívky.
ELEKTROTECHNIKA Strojírenství – 2. ročník OB21-OP-EL-ELT-VAŠ-M-2-009
Pevný disk Markéta Koubíková.
Magnetické pole cívky.
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
11. Vodič, cívka a částice v magnetickém poli
Elektromagnetická indukce
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
Odborný výcvik ve 3. tisíciletí
Elektromechanické měřící soustavy
14. STACIONÁRNÍ MAGNETICKÉ POLE
MAGNETICKÁ HYSTEREZE.
ELEKTROMAGNETICKÁ INDUKCE.
MAGNETICKÉ MATERIÁLY V TECHNICKÉ PRAXI.
TRANSFORMÁTOR.
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Člověk a technika – ELEKTŘINA A MAGNETISMUS
Transkript prezentace:

Záznam dat pomocí magnetického pole Ondřej Turek, 3.A

Úvod Předchůdce: Rádiové vysílání (1909) Zachování zvuku: Fonograf (1887) První kvalitní médium: gramofon Nutkání zmenšit přenosná média

Magnetická páska První médium fungující na principu magnetizace záznamového materiálu K záznamu a pozdější reprodukci zvuku potřebujeme: Hlavu, magnetickou pásku a ”tahač” pásky

Páska Skládá se z plastového nosiče, na němž je feromagnetická vrstva. Musí být odolná vůči otěru, změnám teploty a vlhkosti a být stabilní.

Hlava Složena z tenkých plechů z magneticky měkkého materiálu (po vyndání z magn. pole své magn. vlastnosti ztrácí) V místě styku s aktivní vrstvou je štěrbina.

K čemu je v hlavě cívka? Do cívky se při záznamu přivádí signál určený k záznamu při reprodukci se v cívce indukuje napětí, určené k dalšímu zpracování v korekčních obvodech (u kazet dochází k úbyteku vysokých kmitočtů).

Záznam zuku: Prochází-li cívkou hlavy proud, vzniká v jejím jádru magnetické pole. Toto pole z jádra vystupuje štěrbinou Magnetizuje aktivní vrstvu na pásce, která se nad štěrbinou rovnoměrně posouvá.

Reprodukce zvuku Při reprodukci je postup opačný. Nahraný - střídavě zmagnetovaný záznamový materiál probíhá přes hlavu pro reprodukci (často jsou hlavy kombinované) Magnetické silové čáry se uzavírají jádrem hlavy. V cívce hlavy se indukuje střídavé napětí, které by po zesílení a korekčních úpravách mělo být shodné s tvarem i průběhem signálu, který byl nahrán.

Pevné disky v počítačích Stejný princip jako u pásky Výhody: Větší kapacita, rychlost (čtení i zápisu) počet čtení i přepsání uložené informace je téměř neomezený. Nevýhody: Menší odolnost, spotřeba elektriky

Rozdíly mezi HDD a MG kazetami Pevný disk Kazeta Záznam na kotouči, který se točí Záznam na pásce, která se převíjí Hlava měří méně než 1mm Hlava poměrně velká Rychlejší Pomalejší Snadno nalezitelná část záznamu Pro vyhledání části záznamu musíme převíjet pásku Data zůstávají zapsána až do přepsání