Chování a ochrana živočichů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přizpůsobení živočichů k prostředí
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
stěhování a šíření populace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Konflikty a vnitrodruhový boj. Konflikt = působení dvou nebo více protikladných „sil“, projevů chování Agonistické chování = agresivní –Mezi dvěma jedinci.
Simona Svačinová Komunikace zvířat.
Lesní obratlovci – savci
Čím se lišíme od zvířat a v čem jsme stejný
Živorodí -VAČNATCI Říše: živočichové Kmen: strunatci
Prvouka 3. ročník Gabriela Mikulková 2012
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vztahy mezi živočichy a rostlinami
Etologie K. Šejbová.
Věta je celek složený ze slov. Ta jsou v ní uspořádána podle určitých pravidel. Úkol: Zkus slova uspořádat tak, aby vznikla smysluplná věta. a)Plejtváci.
SAVCI 3. A 4. TŘÍDA.
Nauka o chování živočichů
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Etologie koní.
Vlčí hierarchie a chování
ŽIVOČICHOVÉ.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
CHOVÁNÍ PTÁKŮ Schopnost letu, stálá tělesná teplota a vejcorodost umožňují ptákům velké rozšířění= od tropů po polární oblasti (nejvíce jižní Amerika,
Domestikace.
Etologie Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Nervová soustava a smyslové orgány
Migralita – stěhování organismů
Savci 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem
Tučňák císařský Vypracoval: Petr Skrutek
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Etologie – chování živočichů
Podkmen: OBRATLOVCI Třída: SAVCI.
Teritorialita – ochrana zdrojů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Orangutani.
Žirafa.
Mgr. Lubomír Šára: Přírodní společenství
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
ETOLOGIE a DOMESTIKACE
Savci.
CHOVÁNÍ OBRATLOVCŮ.
Etologie – zkoumá aktivitu zvířat v čase a prostoru
EKOLOGIE NOCI Pavla Hudcová Pavel Suchan.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Projekt spolufinancován ze státního rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Migrace živočichů (s důrazem na faunu Libereckého kraje) Prezentace „ Film a Škola – O zvířatech a lidech očima obyvatel Libereckého kraje „ je podporován.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Živočichové – stavba těla, potravní vazby a druhy
Delfíni.
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
VY_32_ INOVACE_ 06_ PŘÍRODOVĚDA 5
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: OBRATLOVCI
Etologie.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Etologie ptáků.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_17_ lesní zvířata
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření září 2012 Ročník
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ETOLOGIE 8. ročník.
OBRATLOVCI Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Živočichové.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Etologie.
Rozmnožování a chování ptáků
ZVÍŘATA V ZIMĚ Některé živočichy můžeme vidět ve volné přírodě i v zimě. Tito živočichové si dokážou udržet stálou tělní teplotu, i když je venku zima.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Chování a ochrana živočichů

Jaké znáš příklady péče živočichů o své potomky?

Co je „etologie“? Etologie je vědní obor v rámci zoologie, který se zabývá studiem chování živočichů, rozeznáváním jeho vrozených a naučených složek, vývoje chování ( v rámci druhu i během života jedince ) a významu určitých vzorců chování pro přežívání daného druhu.

SPÁNEK Delfíni v podstatě spí jen na půl. Při spánku je vždy jedna hemisféra jejich mozku aktivní, zatímco druhá se nachází ve fázi spánku. O koních a kravách je všeobecně známo, že spí ve stoje. Také žirafy spí ve stoje. Mají-li příležitost, podepírají si hlavu o větev. Aby ptakopysk obelstil své nepřátele, dělá ze spaní pohyby, jako když z vody loví drobné korýše a rybky. Vzbuzuje tak dojem, že je stále bdělý. Netopýři spí vzhůru nohama proto, že jim to dovoluje v případě ohrožení v momentě se odrazit a uletět. Nemají totiž dost silná křídla na to, aby mohli vzlétnout jako ptáci, a musejí se rozletět při pádu. Albatrosi zase mohou spát během letu. Nejsou jediní, například rorýsi, kteří stráví většinu svého života ve vzduchu, také spí v letu. Trvání jejich spánku je ale velmi krátké.

Jak dlouho zvířata spí(v hodinách za den)                                       Sviňucha, rejsek...........méně než 1hod.                          Žirafa, slon.................4 hod. Kůň, delfín..................5 hod. Ovce..................6 hod. Morče, tur.................7 hod. Krtek..................8 hod. Ježek, králík, šimpanz..................10 hod. Jaguár.................11 hod. Činčila.................12 hod. Krysa, kočka, myš, prase..................13 hod. Křeček, veverka.................14 hod. Lemur...................16 hod. Pásovec, vačice, netopýr................19 hod. Lenochod..............20 hod.

netopýr křeček výr gekon hraboš morče sýček medvěd Aktivita živočichů DENNÍ NOČNÍ ROZTOROUŠENÁ kůň sysel krokodýl sýkora netopýr křeček výr gekon hraboš morče sýček medvěd

UDRŽOVÁNÍ HYGIENY

Co je „teritorium“? Teritorium je území určitého živočišného jedince, páru, skupiny, či stáda. Tato území – teritoria jsou zpravidla hájena před cizími příslušníky stejného druhu. Každé teritorium obývá jeden dominantní jedinec, například vůdce smečky, který střeží území a sleduje dění na jeho území. Pokud zjistí vetřelce, dojde nejprve ke snaze o jeho vytlačení z teritoria, případně k souboji. K potyčkám mezi obyvateli teritorií stejného druhu dochází zejména při vytyčování teritoria.

ZNAČKOVÁNÍ TERITORIA Medvědí zrcadlo

Jaké chování bývá spojeno u živočichů s rozmnožováním? Rivalské chování – zajišťuje rovnoměrné rozprostření jedinců téhož druhu v teritoriu. U některých teritoria jsou trvalá, u jiných se vytvářejí pouze na dobu určitou – doba námluv (př. : říjiště jelenů). Nejnápadnější jsou hnízdní teritoria ptáků. S potravními teritorii se můžeme setkat u dravců (př. : šelmy, vážky). Zvířata si svá teritoria označují například hlasem, trusem, pachovými signály nebo i signály optickými (př. : plazi, ryby). Partnerské chování začíná namlouváním, které předchází páření. Partneři se spolu seznamují pomocí pachových, zvukových i optických signálů. Chování různých živočišných druhů je velice specifické a to zabraňuje křížení mezi druhy. Pečovatelské chování u některých živočichů zcela chybí – u těch, kteří po nakladení o své potomstvo nepečují. Pečovatelské chování patří k nejsložitějším projevům instinktivního chování.

SIGNÁLY Optické, zvukové, pachové - zajišťují tlumení agresivity, vyjadřují stavy a nálady

 Postoj vlka vyjadřující dominanci Postoj kojota vyjadřující podřízenost až strach Podřízený vlk při pozdravu nebo chlácholení nadřazeného jedince mu olízne tlamu  Agresivní hrozba dominantního jedince Krajním projevem podřízenosti u vlků je lehnutí na záda a nastavení nechráněného břicha Nejistota až strach u podřízeného jedince

Defenzivní hrozba (projev strachu) je laiky často mylně pokládána za výraz agresivity. Pozdrav šimpanzů podáním rukou, přičemž podřízený nastaví nadřízenému dlaň (gesto odvozené od žebrání mláďat). Nadřízený se jí dotkne prsty nebo dlaní.

Kteří živočichové mají nejsložitější způsoby chování? Uveď jejich příklady. PTÁCI SAVCI stěhování stavba hnízda péče o potomstvo péče o potomstvo vnitrodruhové vztahy

Ptačí tah je řízen geneticky a je tedy ptákům vrozen Ptačí tah je řízen geneticky a je tedy ptákům vrozen. Důsledkem je každoroční pravidelná migrace mezi např. hnízdištěm (místem, kde ptáci vychovávají svá mláďata) a zimovištěm (místem, kde ptáci přečkávají zejména klimaticky nejméně příznivé roční období). V podstatě je možné druhy rozdělit na druhy táhnoucí ve dne a v noci.  Ptáci táhnoucí ve dne se při tahu orientují podle polohy Slunce, reagují také ale na magnetické pole Země.  Ptáci táhnoucí v noci se orientují podle polohy hvězd a Měsíce, opět reagují na magnetické pole Země. Zásadním faktem zůstává, že pro obě skupiny je nejdůležitější jakýsi "vnitřní kompas", který ptáky naviguje. Ptáci mohou táhnout jednotlivě (např. někteří dravci), v malých skupinách (např. vlaštovky) nebo v obrovských hejnech (např. havrani). K usnadnění orientace slouží ptákům významné krajinné prvky (údolí řek, hory, mořská pobřeží a průlivy). Tah představuje pro ptáky velké zatížení zejména z hlediska energetického. Proto musí být před tahem v dobré tělesné kondici, musí mít dostatečné tukové zásoby a musí mít také v pořádku opeření. Značná část ptáků na tahu hyne v důsledku nedostatku potravy, klimatických vlivů nebo predace.

Satelitem vyznačené migrační cesty břehouše rudého na sever z Nového Zélandu. Tento druh má ze všech druhů nejdelší známý tah bez zastávky, až 11 000 km, které uletí za neuvěřitelných 8 dní! Tah čápa bílého

CHOVÁNÍ OBRATLOVCŮ etologie – věda zabývající se chováním živočichů nejsložitější chování – u ptáků a savců instinkty (vrozené) získané zkušeností a učením příklad složitého chování je stěhování ptáků – tahy z hnízdiště na zimoviště (za potravou) rozmnožování ovlivňuje výrazně chování obratlovců např. boje o samici, tvorba teritorií péče o potomstvo – hlavně u savců a ptáků (stavba hnízda, zajištění potravy, ochrana před nepřáteli, předání zkušeností)

ZÁVĚR: Co je to etologie? Kteří živočichové mají nejsložitější chování? Vysvětli, proč. Uveď konkrétní příklady složitého chování.