Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Advertisements

Počítačové sítě Přenosová média
Síťové prvky.
HW – Kabely a konektory Název školy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Internet – E. bankovnictví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Síťové kabely Síťové kabely se používají k propojení jednotlivých počítačů a síťových zařízení do počítačové sítě. I když můžeme pro propojení použít bezdrátové.
Metalické kabely.
Tato prezentace byla vytvořena
KABELÁŽ.
Digitální učební materiál
YPOSIT – Ing. Monika Šimková.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.10 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PC SÍTĚ PODLE ROZLEHLOSTI Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Digitální učební materiál
Základy počítačových sítí Strukturovaná kabeláž
PC SÍTĚ I.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.10 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - tagy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - sestava Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-funkce, adresy Typ: DUM.
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.15 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. PowerPoint - animace Typ: DUM - kombinovaný.
Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.14 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-řady Typ: DUM - kombinovaný.
Lokální počítačové sítě Novell Netware
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-10.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.5 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - dotazy Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Základy počítačových sítí Přenosová média
PŘENOSOVÉ CESTY (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.6 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Práce se skenerem, skener Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 2.7 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Textový editor – matematické výrazy Typ: DUM.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A16 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P4_2.3 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Tabulkový kalkulátor-databázové funkce Typ:
PowerPoint – šablony, záhlaví
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_ 3.18 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Internet – E. pošta Typ: DUM - kombinovaný.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-3-03.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.6 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. Databáze - formulář Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
Optický přenosový systém
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.13 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě DĚLENÍ PC SÍTÍ Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.9 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Porty a rozhraní Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.17 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 1. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.15 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě AKT. SÍŤ. PRVKY – ROUTER, SWITCH Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.18 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě OS WIN 7, 2. část Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT.
Přenosová média Jan Suchánek. koaxiální kabel nízké pořizovací náklady, odolné vůči elektromagnetickému rušení, snadné připojení další stanice, nízká.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.11 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PC SÍTĚ, TOPOLOGIE Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT,
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_3.11 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi II. HTML - odkazy, obrázky Typ: DUM - kombinovaný.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.19 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Komprimace Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník:
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.20 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Operační systém sítě Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Kabely.
Optický kabel (fiber optic cable)
Strukturovaná kabeláž
Základní parametry kabelů
Sítě - nástin 5. AG. Sítě Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se zapomenout pobavit o sítích. Abychom pochopili princip internetu, nesmíme se.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r. o., Orlová Lutyně AUTOR: Bc. Petr Poledník NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Počítačové systémy.
Kvíz 5. – 6. hodina. Co nepatří mezi komponenty sítě Síťová zařízení Přenosová média MS Office Protokoly.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jiří Kolář NÁZEV:VY_32_INOVACE_08B_13_Počítačové_sítě_II TEMA:HARDWARE A SOFTWARE.
Počítačové sítě VY_32_INOVACE _SITE_12. PODSTATA PŘENOSOVÝCH MÉDIÍ  Základní fyzikální principy  Rozdělení  přenosová média vodivá  přenosová média.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta Číslo DUM: III/2/VT/2/1/08 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
PŘEDCHŮDCI POČÍTAČOVÝCH SÍTÍ … od telegrafu k wifině.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síťová karta
Transkript prezentace:

Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.14 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě PASIVNÍ SÍŤOVÉ PRVKY Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT, ICTS Ročník: 3., 6. r. (6leté), 1., 4. r. (4leté) Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Mgr. René Brauner Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: prosinec 2012

Metodický list Popsat rozdíl mezi různými typy kabelů a konektorů Ukázat ve vyučování krimpovací kleště, kroucenou dvojlinku Vysvětlit pojem stínění Zadané úkoly splnit teoreticky (odpovědět na otázky) i prakticky (hledat na internetu)

Anotace Materiál je určen pro 1. ročník čtyřletého studia, 3. ročník šestiletého studia a semináře maturitních ročníků. Slouží k seznámení s problematikou síťové kabeláže, konektorů a zásuvek. Učivo je prověřeno otázkami a úkoly. Inovace spočívá ve využití interaktivního prostředí. Klíčová slova: kabel konektor stínění

Pasivní síťové prvky Základem počítačových sítí jsou pasivní prvky kabeláže, které zajišťují datové přenosy po fyzické vrstvě. kabeláž (vlastní kabel) technologie ukončení kabeláže (zásuvky, panely atd.) obr. 1

Pasivní síťové prvky - kabeláž Rozeznáváme kabeláž: metalickou dělí se na kategorie (cat 5, cat 6, cat 7) kabely jsou v provedení stíněném (STP) i nestíněném (UTP) přenosová rychlost kabeláže závisí na její kategorii a délce optickou používá se hlavně jako páteřní spojení mezi datovými centry, ale běžným se stává i požadavek na instalaci optického vlákna do firem a domácností obr. 2

Pasivní síťové prvky – kroucená dvojlinka obr. 3 druh kabelu, který se používá v telekomunikacích a počítačových sítích. je tvořen páry vodičů, které jsou po své délce zkrouceny a následně jsou do sebe zakrouceny i samy výsledné páry (twisted pair). kroucení vodičů: zlepší elektrické vlastnosti kabelu minimalizuje tzv. přeslechy mezi páry omezuje vyzařování elektromagnetického záření do okolí i jeho příjem z okolí obr. 4

Pasivní síťové prvky – koaxiální kabel Koax se skládá z válcového vnějšího vodiče (stínění) a drátového vodiče vnitřního (jádro). Vnější a vnitřní vodič jsou odděleny nevodivě. obr. 5

Pasivní síťové prvky – optické vlákno vlákno (sklo nebo plast), které přenáší světelné signály ve směru své podélné osy výhody: - neomezená přenos. rychlost - signál je přenášen s menší ztrátou - vlákno je imunní vůči elektromagnetickému rušení a je galvanicky odděleno obr. 6

Pasivní síťové prvky – zajímavosti Krimpovací kleště obr. 8 obr. 7 Zapojení konektoru RJ-45

Otázky a úkoly Zjistěte na internetu, jaký je vztah mezi délkou dvojlinky a její přenosovou rychlostí. Objasněte pojem „přenos po fyzické vrstvě“. Kolik stojí konektor RJ-45 a metr nestíněné kroucené dvojlinky? Porovnejte ceny síťového připojení pomocí optického vlákna a metalické kabeláže. Jaké jsou přednosti a výhody optických kabelů? Které firmy ve vašem městě připojují k internetu pomocí optického vlákna? K čemu slouží krimpovací kleště? Používají se ještě tzv. křížené kabely? K čemu slouží?

Citace zdrojů WIKIPEDIA, Wikipedia. Počítačová síť[online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Po%C4%8D%C3%ADta%C4%8Dov%C3%A1_s%C3%AD%C5%A5#Pasivn.C3.AD_s.C3.AD.C5.A5ov.C3.A9_prvky PETERKA, Jiří. Prvky pc sítí [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: http://earchiv.cz/ Obrázky: obr.1 – 8: GOOGLE, Google. Prvky pc sítí [online]. [cit. 28.2.2013]. Dostupný na WWW: www.google.com