Doping.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OP u klienta s diabetem mellitem – kontrolní otázky
Advertisements

Doping- metody, omezení, negativní účinky a budoucnost
Metodický list Každý člověk, který vnímá sport třeba jen okrajově, má aspoň intuitivní představu o pojmu doping. Pro ty, kterých se sport týká bezprostředně.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Zdraví a krása Chlapci i děvčata 8. ročníků o tom něco vědí. V rodinné výchově na toto téma tvořili koláž a komentovali svoje dílo.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STEROIDNÍ ANABOLIKA.
ROZMNOŽOVACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
Potravinové doplňky v současném sportu
F e r r i t i n. Každý, ať už vrcholový či výkonnostní sportovec, by si měl nechat pravidelně ročně (u vrcholového sportovce samozřejmě častěji) nechat.
Alkoholismus Kateřina Jahodová.
Tato prezentace byla vytvořena
SAVCI - charakteristika
Opakování - vývoj jedince
Žena a sport.
Genetika člověka Vypracovala: Martina Krahulíková 4.A/4
Kou ř ení a plodnost Kouření snižuje pravděpodobnost otěhotnění, má totiž prokázaný vliv na zhoršenou kvalitu spermií u mužů! U.
TÍSŇOVÁ PÉČE A JEJÍ VYUŽITÍ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
SMĚRNICE pro kontrolu a postih dopingu ve sportu v ČR PhDr. Jaroslav Nekola Antidopingový výbor České republiky.
POHYBOVÁ SOUSTAVA SVALY
Doping ve sportu David Keňa 9.A 2011/12.
Vysvětlení pojmu hormony
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Průběh dopingové zkoušky Nejčastější využívané dopingové látky
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Doping ve sportu Školení trenérů licence A
Doping- látky zakázané
Things we knew, things we did… Things we have learnt, things we should do Kvalita života po protinádorové terapii Kateřina Kubáčková Odd. onkologie a radioterapie.
Žlázy s vnitřní sekrecí
Doping Michael Vojtášek.
Rozmnožovací soustava
DOPING Něco málo na úvod
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
VY_32_INOVACE_PSYPS10360ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Srdeční arytmie. Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
DOPING.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_445.
Doping ve sportu Mirka Kozáková.
Biologické děje v dospívání
Doping ve sportu Jindřiška Jelínková Lucie Coufalová.
Antidopingová prevence
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
 Léčiva jsou léčivé látky, které by měly mít pozitivní účinky na zdraví člověka  Léčiva mohou mít různou cestu podání injekčně (do svalu, do žíly, podkožně),
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastOšetřovatelství a klinické obory PředmětTeorie Ošetřovatelství.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
Vytvořil: Jiří Burda Druhy  Ekzém  Lupénka  Kopřivka  Růže  Herpes – opar  Plísně  Puchýře Spáleniny Odřeniny Akné.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Autor: Vendulka Kudlíková Název materiálu: VY_52_INOVACE_03_Dospívání_vk1 Vzdělávací oblast/obor/okruh:
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák DROGY Co je vlastně droga? Měkká droga - proč? Může být doping droga? Tvrdá.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_18_PŘÍRODOPIS.
Rizika ohrožující zdraví
Autodestruktivní závislosti - doping
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_DROGY
DOPING Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_12_26.
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_DROGY Výchova ke.
Návykové látky Kouření
Infúze Infúze je podání většího množství tekutiny do organismu jinou cestou než trávicím ústrojím. Aplikuje se většinou přímo do krevního oběhu intravenózní.
Vliv radiace na člověka
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
= přeměna látek a energií
Způsoby podávání léků Andrea Ječmenová 2013.
Lékové interakce v praxi
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Doping

Proč ho lidé používají 1) Vrcholový a výkonnostní sport: úspěch, udržet se a ekonomické důvody

Proč ho lidé používají 1) Vrcholový a výkonnostní sport: úspěch, udržet se a ekonomické důvody 2) Amatérský sport: krásné tělo, doping ..bez jakékoliv kontroly, mnohem ..nebezpečnější než v rofi-sportu

Proč ho lidé používají 1) Vrcholový a výkonnostní sport: úspěch, udržet se a ekonomické důvody 2) Amatérský sport: krásné tělo, doping bez ..jakékoliv kontroly, mnohem nebezpečnější ..než v profi-sportu 3) Umělci, vojsko, bezpečnostní služby, ..studenti: převážně se nejedná o klasický ..doping, ale o zneužívání drog za účelem ..zvýšení pracovní výkonnosti

Co je na tom špatné Ohrožení zdraví a života u 20–30letých sportovců je možné náhlé ..srdeční selhání vrozené vady potomků a zhoršení orgánů

Doping x lék Z terapeutických důvodů však léky zneužívané jako doping někdy můžou i zachraňit život Ve sportu je podání AS často indikované, ..podat se však sportovci mohou pouze při ..život ohrožujícím stavu. Sportovec však mezi tím nesmí rozvíjet ostatní svalové partie.

Nemocný sportovec Sportovec se zdokumentovaným onemocněním požadující užití léku se zakázanou látkou nebo použití zakázané metody musí předem obdržet terapeutickou výjimku.

Metody užíváni dopingu Perorálně Subkutánně Intravenózně Intramuskulárně Inhalace Formou kapek (nosní sliznice) Formou čípků Formou náplastí

Látky zakázané vždy Anabolické látky (anabolické steroidy a ostatní anb. látky) TESTOSTESTORN účinek anabolický účinek androgenní (maskulinní znaky) potíže s odhalením

SIDE EFFECTS Muž-sexuální poruchy, neplodnost, snížení libida -hypertofie prostaty -gynekomastie (zvětšení mléčné žlázy až výtok tekutiny podobné mléku) -snížená produkce testosteronu Žena-porušení menstraučního cyklu -virilizační znaky (vousy, zhrubnutí hlasu, zmenšení prsních žláz, hypertrofie klitorisu,)

Vyzkoušet to na vlastní kůži? Tento experiment jednou provedl jeden sportovec a novinář Stuart Stevens. Bral HGH, testosteron, EPO a anabolické ..látky. chtěl si to vyzkoušet na cyklistickém, 200 ..mil dlouhém závodě. po závodě řekl: „po ..deseti hodinách v sedle jsem byl unavený, ..ale také jsem se cítil silný a lačný zdolat ..posledních 40mil“. A dodal: „doping je jako ruská ruleta“.

Děkuji za pozornost prezentaci vytvořil: Jan Janecký

Konec