KYBERŠIKANA Mgr. Andrea Teplá Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KYBERŠIKANA ANEB NENÍ PŘÍTEL JAKO PŘÍTEL
Advertisements

Kyberšikana Prezentace v předmětu MOBBING a BOSSING PhDr. Pavel Beňo
Kyberkriminalita na dětech z pohledu forenzní psychologie
Martina Pišová Sonya Mátlová Kyberšikana. Co to je kyberšikana ?  zneužití inf. kom. t.  mobilem, internetem  agresor→ ZÁMĚRNÉ vyvedení z rovnováhy.
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Děti vyrůstají v podstatě online. Na síti se dokáží skvěle orientovat, často lépe než rodiče. Není divu, počítač mají doma, ve škole a někteří i v mobilu.
Název: VY_32_INOVACE_VZK689_ Autor: Mgr. Lucie Fajfrová
Bezpečně On-line Kubíková Lucie.
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Moravcová Kristýna NÁSTRAHY INTERNETU.
ŠIKANA.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Agrese a šikana ve školském prostředí
Bezpečný internet (Kyberšikana) pozor !!!.
INTERNETOVÁ BEZPEČNOST
Domácí násilí.
!NÁSTRAHY INTERNETU! Kyberšikana sociální sítě
Definice a znaky Happy Slapingu Nejrozšířenějším druhem kriminality spojené s násilím prostřednictvím elektronických prostředků je tzv. Happy slapping.
Nástrahy internetu.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_130_IT7 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
VY_32_INOVACE_VkZ.6.01-Šikana-prezentace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Jako kybergrooming se označuje chování uživatelů internetových komunikačních prostředků (chat, ICQ, Skype atd.), kteří se vydávají za jinou osobu s.
Šikana Zdroj: .
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Kyberšikana Radka Blažková.
Kyberšikana Cyberbulling.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
Kyberšikana.
Jak na bezpečný internet?
Sociální patologie SCPT SCPA
závislost na internetu
Problém internetové kriminality na základní škole.
KYBERŠIKANA Kateřina Ďurišíková. Co to je? Jedná se o šikanování jiné osoby pomocí informačních technologií - internetu, mobilních telefonů, apod. (např.
KYBERŠIKANA. Co je kyberšikana? Kyberšikana je šikanování jiné osoby (ubližování, ztrapňování, obtěžování, ohrožování, zastrašování) s využitím internetu,
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
Masmédia a manipulace: Masmédia a jejich vliv na společnost i osobní životy lidí Jana Kvardová, IV. D Střední škola KNIH, o.p.s. Brno.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
KYBERŠIKANA Prezentace ke stáži MVČR2, projekt E-SYNERGIE Jana Drlíková.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Syndrom týraného dítěte Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
Bezpečnost na internetu Zpracovala: Kateřina Svačinová, 6.B.
Kyberšikana Denisa Opatrná ČJL+AJ. Centrum pro rodiče a děti Google  Je dostupné na
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
 Nebezpečná internetová manipulace, v rámci které útočník usiluje o osobní schůzku s nezletilou osobou.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_35 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluŠikana Anotace Ž8ci se v průběhu.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Sociální sítě a jejich rizika Adéla Kotrlová
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Stížnosti na Facebooku efektivně přes Národní centrum
Žák se dozví, jaký je rozdíl mezi šikanou a kyberšikanou
Šikana.
Psychologie ve školní praxi (seminář)
seminář Teorie a metodiky výchovy
Kyberšikana – manuál pro rodiče
Základní škola T. G. Masaryka Blatná, okr. Strakonice
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-09
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Transkript prezentace:

KYBERŠIKANA Mgr. Andrea Teplá Masarykova ZŠ a MŠ Velká Bystřice

Co je to šikana? Úmyslné a opakované obtěžování, pronásledování či ubližování jinému za použití agrese či manipulace Přímé a nepřímé znaky šikanování (viz Metodický pokyn ministra školství, mládeže a tělovýchovy k prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení, č.j: 28 275/2000-22) Typy šikany: fyzické - aktivní (přímé, nepřímé) - pasivní (přímé, nepřímé) verbální – aktivní (přímé, nepřímé) KYBERŠIKANA Motivy iniciátorů šikany: - skrývání vlastního strachu a zneužívání strachu druhých - dobrý pocit z utrpení a ponížení jiných - silná touha po moci - upoutání pozornosti, zabíjení nudy, žárlivost….

Následky šikanování u oběti Závisí na délce šikanování a obranyschopnosti oběti Psychická deprivace Dlouhodobé poškození a někdy i trvalé poškození psychického a tělesného zdraví Ohrožující život oběti Video www.minimalizacesikany.cz

Kyberšikana Druh psychické šikany (nevyvíjí se jako šikana, ale dává tzv.přímý úder) ubližování jiným pomocí informačních a komunikačních technologií – internet - sociální sítě (facebook, lide.cz, …..) Poškozování oběti je vedenou jednak agresorem, ale také druhými osobami, které se zapojují postupně Jde o ponižování, urážení, zastrašování, vyhrožování, vydírání a další Poškozování může být záměrem, ale také důsledkem nedorozumění, nedomyšlenosti či nevhodného vtipu

Projevy kyberšikany Publikování ponižujících záznamů nebo fotogtafií Ponižování a pomlouvání Krádež identity, zneužití cizí identity Ztrapňování pomocí falešných profilů Provokování a napadání uživatelů v online komunikaci Zveřejňování cizích tajemství s cílem poškodit oběť Vyloučení z virtuální komunity Obtěžování (např. opakovaným prozváněním, voláním nebo psaním zpráv) (převzato z www.e-nebezpeci.cz)

Varovné signály Nepříznivý emoční stav (dítě působí stísněně, nešťastně a ustrašeně) Osamocenost (dítě se s nikým nebaví, nemá kamaráda) Zhoršení školního prospěchu, nesoustředění se Nadměrná omluvená či neomluvená absence ve škole

Případy a důsledky Kyberšikany (skutečné kauzy) Ryan Patrick Halligan (13 let, USA, 2003) Patric Ryan Halligan byl nejprve obětí fyzické šikany, avšak když se postavil na odpor, spolužáci k potrestání jeho drzosti využili jeho oblíbenou spolužačku, jež měla o Patrickovi zjistit co nejvíce důvěrných informací. Intimnosti pak zveřejnili na školním webu, rozšířili pomluvu o jeho homosexualitě a vyzvali zbytek školy, aby přidával zesměšňující fotografie na zvlášť vytvořenou pomlouvačnou webovou stránku. Patrick pod tlakem spáchal sebevraždu. Anna Halman (14 let, Polsko, 2006) Čtrnáctiletou Annu z Polska podrobili její spolužáci před celou třídou sexuální šikaně, nejprve ji svlékli, osahávali a nakonec simulovali znásilnění. Celý incident navíc nahráli na video a vyhrožovali zveřejněním na YouTube, což později udělali jako pomstu za to, že Anna odmítla chodit s jedním z dotyčných chlapců. Anna trauma neunesla a spáchala sebevraždu oběšením.

Skutečné kauzy Jessica Logan (18 let, USA, 2008) Příběh osmnáctileté Američanky Jessicy Logan. Její přítel neunesl rozchod a zveřejnil její intimní fotografie na internetu. Incident rozběhl soukolí posměchu, urážek a ponižování ze strany spolužáků. Logan na své pronásledovatele apelovala i v televizi, avšak ti její prosbu ignorovali. Tragickým následkem byla opět sebevražda pohledné, přátelské, spolehlivé a odpovědné dívky. Megan Meier (13let, USA, 2006) Třináctiletá Američanka Megan Meier se při přestupu na novou školu virtuálně seznámila s šestnáctiletým chlapcem Joshem Evansem. Nikdy se osobně nesetkali, avšak po několika zprávách se Megan zamilovala a netrpělivě čekala na další milostnou zprávu od Joshe. Avšak idylka netrvala dlouho, jednoho dne Josh Megan napsal místo vyznání nenávistnou zprávu, že je odporná a že by byl svět bez ní lepší. Megan náhlý nepřátelský obrat nezvládla a několik minut po přečtení se oběsila v koupelně. Při vyšetřování případu se ovšem zjistilo, že pod identitou Joshe Evanse se neskrývá neznámý mladík, ale matka jedné z kamarádek Megan. Celý incident vyvolala prý jen jako nevinný žert a zároveň jako pomstu za to, že se Megan přestala kamarádit s její dcerou. Zákeřnost tohoto případu tkví také v tom, že agresorem nebyl vrstevník, jako tomu bylo v předešlých příhodách, ale dospělý jedinec, který zcela ignoroval, podcenil a zneužil city dospívající dívky.

Ochrana před kybaršikanou a kyberútoky Respektovat ostatní uživatele Nebýt přehnaně důvěřivý Nesdělovat citlivé informace (osobní údaje, fotografie, hesla k elektronickým účtům, své problémy) Vždy se seznámit s pravidly služeb internetu Ukončit – nekomunikovat s útočníkem, nemstít se Blokovat Odhalit pachatele (pokud je to možné) Nebýt nevšímavý Podpořit oběť (poradit co má dělat, nahlásit kyberšikanu) (převzato z www.e-nebezpeci.cz)

Kyberšikana jako trestný čin Vydírání Nabádání Porušení práva na ochranu dat Vyhrožování (U dětí do 15 let a mladistvých do 18 let se jedná o přečin, který je řešen opatřením)

Kde hledat pomoc Kdo poradí, co dělat v případě odhalení kyberšikany: Policie ČR tel.: 158 Pomoc online (Internet Helpline) www.pomoconline.cz tel.: +420 116 111 Národní centrum bezpečnějšího internetu (Safer Internet) www.seferinternet.cz E-bezpečí www.e-bezpeci.cz Úřad pro ochranu osobních údajů www.uoou.cz tel.: +420 234 665 212

Citace a zdroje http://www.e-nebezpeci.cz (15.4.2011, 15h) Obrázky: http://office.microsoft.com