Load Balancer RNDr. Václav Petříček Lukáš Hlůže Václav Nidrle Přemysl Volf Stanislav Živný 1.4.2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2000 VEMA počítače a projektování spol. s r. o..
Advertisements

SoftPC SQL Prezentace nového SQL modulu Mzdy a personalistika
Webové rozhraní pro datové úložiště
SÍŤOVÉ PROTOKOLY.
HRADLOVÁ POLE REKONFIGUROVATELNÁ ZA PROVOZU ZAŘÍZENÍ Soběslav Valach Ústav automatizace a měřicí techniky, FEKT, VUT Brno, Czech Republic.
Monitorovací systém Asistent
Rozšíření systému pro zátěžové testy o SOAP a agenty Zbyněk Pyšný.
Základy databázových systémů
D03 - ORiNOCO RG-based Wireless LANs - Technology
SÍŤOVÉ SLUŽBY DNS SYSTÉM
Přednáška č. 5 Proces návrhu databáze
Integrace aplikací s využitím komunikačního serveru Vema
Internet Definice Historie Použití Programy pro práci s internetem
Základy informatiky Internet Ing. Roman Danel, Ph.D. Institut ekonomiky a systémů řízení Hornicko – geologická fakulta.
Tomáš Dlouhý – prezentace Y13ANW - Redakční systém WNC Tomáš Dlouhý Y13ANW – První prezentace
Prezentace bakalářské práce. Josef Karliak, DiS. Monitoring záložních zdrojů UPS připojených do sítě Fakultní nemocnice v Hradci Králové.
D IPLOMOVÁ P RÁCE Databázová reprezentace medicínských informací a lékařských doporučení 2002Josef Špidlen.
Internet, WWW, HTML a spol.. Hlavní zásady inženýrství reprodukovatelnost měřitelnost a parametrizovatelnost přenositelnost typizace a standardizace dokumentace.
Architektura databází Ing. Dagmar Vítková. Centrální architektura V této architektuře jsou data i SŘBD v centrálním počítači. Tato architektura je typická.
Michael Juřek Software Architect Microsoft s.r.o.
PHP – Základy programování
Datové schránky ve velké společnosti SharePoint partenrská konference Microsoft Pavel Salava Mainstream technologies,
Linková (spojová) vrstva
Aplikace VT v hospodářské praxi internetové technologie Ing. Roman Danel, Ph.D. VŠB – TU Ostrava.
CCNA 2 3. Network Upgrade. CCNA2: 3. Network upgrade 1. krok: Analýza současného stavu  počet uživatelů  vybavení  předpokládaný růst sítě  internetové.
Automation and Drives A&D AS Tomáš Halva Strana 1 (C) Si emens AG, 2002, Automation & Drives EK SIMATIC S7-200 SIMATIC S7-200 Komunikační procesor pro.
Databázové systémy. Práce s daty Ukládání dat Aktualizace dat Vyhledávání dat Třídění dat Výpočty a agregace.
Databázové systémy Architektury DBS.
Serverové systémy Windows
Internet.
Výměna dat s klasifikovanými systémy Bezpečnostní oddělovací blok Libor Kratochvíl ICZ a.s
Síťové programování Informační technologie - praxe SPŠE V úžlabině Jan Klepal, Mgr. Radka Müllerová Verze 2.
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Internet.  Celosvětový systém propojených počítačů  Funkce  Sdílení dat  Elektronická pošta.
Virtual Reality Toolbox 2.0
Shrnutí A – Principy datové komunikace B – TCP/IP 1.
Dokumentace informačního systému
Firewall.
uložené procedury (stored procedures) triggery, sekvence, pohledy, funkce, parametrické dotazy (prepared statements) komplexní agregace a SQL dotazy jiné.
DATABÁZOVÉ SYSTÉMY. 2 DATABÁZOVÝ SYSTÉM SYSTÉM ŘÍZENÍ BÁZE DAT (SŘBD) PROGRAM KTERÝ ORGANIZUJE A UDRŽUJE NASHROMÁŽDĚNÉ INFORMACE DATABÁZOVÁ APLIKACE PROGRAM.
INTERNET – struktura, fungování a přehled využití
Automatizace testovacích procesů Petr Boháček a Ivo Řezníček.
2 Fučíková Sylvie HR/Win – moderní technologie pro osvědčené aplikace.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-16.
ISSS IS HN/SS Softwarová architektura informačního systému hmotné nouze a sociálních služeb Jindřich Štěpánek
1 Seminář 9 MAC adresa – fyzická adresa interface (rozhraní) Je zapsána v síťové kartě. Je identifikátor uzlu na spoji. MAC adresu v paketu čte switch.
Správní a dopravně správní evidence - IISSDE RNDr. Jiří Malátek Zástupce ředitele OIVS MV
Seminář 12 Obsah cvičení Transportní služby Utilita nestat
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ. 1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 NázevVY_32_INOVACE_182_Deleni_poc.siti_teorie.
Vzdálená správa Tomáš Kalný.
Směrování -RIP. 2 Základy směrování  Předpoklady:  Mějme směrovač X  Směrovač nemůže znát topologii celé sítě  X potřebuje určit směrovač pro přístup.
Copyright (C) 1999 VEMA počítače a projektování, spol. s r.o.1 Komunikace Aplikací VEMA G1 s Microsoft Windows Martin Šustr.
Internet protocol Počítačové sítě Ing. Jiří Ledvina, CSc.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Stanice v síti učební texty pro deváté ročníky ZŠ.
Publikování výsledků skenování Ntrip Casters pomocí mapového serveru Autor: Bc. Filip Lombart Vedoucí: Ing. David Vojtek Ph.D.
Virtualizace ● IP forwarding ● IP tunneling ● Virtuální síť.
EPreskripce – lékařský záznam – pozadí a zkušenosti z Dánska 17. prosince 2008 SÚKL Praha Příprava lékáren na ePreskripci a poskytování údajů o vydaných.
Internet. je celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí („síť sítí“), ve kterých mezi sebou počítače komunikují pomocí rodiny protokolů.
Unix a Internet 9. Samba © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ●
Audit a řešení problémů v počítačové síti. Rozdělení údržby 1. Vzdálený dohled a monitoring celé sítě 2. Pravidelné prohlídky jedním přiděleným servisním.
FTP-SSL FTP-SSL Martin Dušek Martin Fúsek Josef Vlček.
Transportní vrstva v TCP/IP Dvořáčková, Kudelásková, Kozlová.
Operační systémy - úvod
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Identity management v UIS
Web Application Scanning
TELNET, FTP.
Přednášky z Distribuovaných systémů
Transkript prezentace:

Load Balancer RNDr. Václav Petříček Lukáš Hlůže Václav Nidrle Přemysl Volf Stanislav Živný

Co je Load Balancer Nástroj pro zvýšení výkonnosti serverů Virtuální server skrývající farmu skutečných serverů Více algoritmů na vybrání nejvhodnějšího serveru Přepojuje TCP a UDP spojení

Cíle projektu Detekce dostupnosti serverů a distribuování požadavků jen mezi živými Podpora layer 4-7 switchingu Směrování požadavků podle zdrojové / cílové adresy nebo portu Monitorování výkonu serverů a rozdělení zatížení rovnoměrně výkonu Modularita – přidávání / instalace jen nezbytných částí Přidávání a ubírání serverů za běhu Modul pro online monitoring a prezentaci statistik

Architektura Load Balanceru Několik procesů, které mohou běžet na různých strojích Komunikace pomocí TCP a UDP Možnost spustit jen základní části (init, jádro)

Jak to funguje Celý Load Balancer řídí modul init Výběr serveru a přeposílání dat provádí modul jádro Algoritmy jsou implementovány jako externí.so knihovny Informace o spojeních zpracovává modul statistiky Webové rozhraní umožňuje konfigurovat a řídit Load Balancer a zobrazovat statistiky

Jádro Poslouchá na nastavených portech Přijetí nového spojení a přidělení vlákna pro spojení Výběr serveru pomocí externích knihoven.so (statické i dynamické algoritmy) Navázání spojení se serverem Přeposílání dat od klienta k serveru a opačně, odesílání informací o spojení do statistik Vytváření pomocných datových spojení a úprava dat (ftp, … ) Ukončení spojení

Statistiky Zpracování informací přicházejících od jádra protokolem UDP Souhrnné informace v sekundových intervalech Vlastní buffer v paměti (není nutná databáze) Připojení k databázi pomocí rozhraní ODBC Odpovídání na dotazy dynamických algoritmů jádra Poskytování statistických dat webovému rozhraní

Konfigurace Použití textového souboru s vlastní definovanou gramatikou Kontrola syntaktických a některých sémantických chyb Funkce pro přístup z programu, knihoven a webového rozhraní při čtení složitějších struktur Možnost přidání nových sekcí a proměnných pro uživatelské knihovny

Webové rozhraní Umožňuje změnu hodnot konfiguračního souboru Umožňuje vytváření nových sekcí, proměnných a tabulek Umožňuje restartování a ukončení celého Load Balanceru Zobrazuje aktuální stav serverů (v pořádku, chyba, neznámý) Zobrazuje statistické údaje o serverech / službách (connections, requests, flow, response, connect time) za určený časový úsek

Modularita, škálovatelnost, stabilita Spuštění jen některých součástí Spuštění na různých strojích Změna algoritmů pomocí odebírání a přidávání knihoven.so Automatická změna počtu vláken obsluhující TCP spojení Volitelné nastavení odesílání informací statistikám Kontrola “živosti” modulů jádra a statistik a jejich případné automatické restartování

Příklad algoritmu se statickými vahami Různá statická váha serverů Okamžitá reakce na změnu zátěže

Příklad výpadku serveru Různá statická váha serverů Nahrazení vypadnutého serveru ostatními

Testování v laboratoři Testování v laboratoři LabTS v Tróji 10 počítačů (Load Balancer, 4 klienti, 5 serverů) Testování maximálního výkonu ( dosaženo 3000 spojení / sec ) Testování stability a robustnosti – Několik testů v trvání přes 10 hodin – Přeposláno 50 – 80 mil. Spojení Testování výpadků sítě ( jednotlivých části Load Balanceru, serverů, klientů )

Simulace reálných podmínek Rozmístění Load Balanceru, serverů a klientů do různých lokálních sítí Mezi jednotlivými sítěmi byla využita spojení o různé rychlosti (LAN, PASNET, XDSL, mikrovlnné spojení, GPRS) Testování různých funkcí protokolu HTTP a FTP

Praktický test v Czech On Line Testování proti reálným serverům ve společnosti Czech On Line Generování trafficu z logu reálného provozu ve špičce sítě cca. dvouhodinový test ( 100 – 300 požadavků / sec ) Testování maximální zátěže – využití maximálních fyzických možností síťové karty ( až 100Mbit / sec ) Nerovnoměrný datový tok a různé velikosti požadavků

O projektu Napsáno v C podle normy ANSI Využití knihoven a nástrojů bison, flex, odbc, autoconf, jpgraph Přes 2500 hodin

Diskuze …