Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Automatizace testovacích procesů Petr Boháček a Ivo Řezníček.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Automatizace testovacích procesů Petr Boháček a Ivo Řezníček."— Transkript prezentace:

1 Automatizace testovacích procesů Petr Boháček a Ivo Řezníček

2 Úvodní požadavky Cílem práce bude podílet se na analýze, vývoji a zajištění provozu testovací laboratoře, ve které budou nové verze systému AVG podrobovány důkladnému regresivnímu testování. Jedná se zejména o zátěžové testy.

3 Výstupy práce Laboratoř s vlastní podsítí a 11 PC. Metodiky (instalace OS, zálohování…). Informační systém. Testovací aplikace. Návrh systému automatizace procesů.

4 Informační systém laboratoře Implementace IS, který bude splňovat kromě standardních požadavků následující: snadnou orientaci v informacích o softwaru a hardwaru v Laboratoři (jaké jsou OS, PC, apod.), navedení uživatele k dodržení metodik (správné názvy HW skupin, označení PC, souborů se zálohami), rychlé zjištění přítomnosti záloh OS (název média), pomoc při orientaci a centralizaci informací o dění v Laboratoři (nástěnka).

5 Nástěnka Je hlavním prvkem informování pracovníků o změnách na pracovišti. Příspěvky jsou opatřeny ikonou pro rychlé rozpoznání popisového problému. Příspěvky lze filtrovat podle jejich typu.

6 Přidávání obrazů Všechny informace jsou zobrazeny tak, aby uživatel mohl pouze vybírat z prvků formuláře. Jméno je automaticky doplněno. Systém informuje o chybách vyplněných údajů. Jméno souboru je však nucen uživatel vložit sám. Systém ho nutí zkontrolovat vložené údaje s reálným pojmenováním zálohy.

7 Přidávání obrazů - detaily V podrobných informacích o obrazu se kromě vyplněných údajů v nezměněné podobě objeví i informace generované. Systém tím zaručí pořadí zobrazovaných údajů stejně jako jejich unifikovaný sloh.

8 Zálohy systémů (obrazy) Přehledná tabulka vytvořených záloh obsahuje hlavní informace. Lze ji třídit kliknutím na záhlaví sloupce. Na první pohled je patrné, které systémy jsou zálohovány a které zálohovat potřebují (zálohované mají v řádku ikonku Cd).

9 Zálohování obrazů – zjišťovaní záloh Zjistit název média lze přetažením myši nad ikonkou Cd. Nebo náhledem do podrobností o souboru. Toto řešení usnadňuje orientaci v dosud nezálohovaných souborech a okamžitou informaci o zálohovém médiu všech obrazů v systému. Následující obrázek ukazuje řádek nezálohovaného. A zálohovaného obrazového souboru.

10 Aplikace CopyApp Rez. štít. Kopíruje, otvírá 1-4 vlákna.

11 Aplikace TestDC Zátěž a testování serveru vzdálené správy. Simulace reálné komunikace. Simulace masivní zátěže komunikujících klientů. Vlastní databáze pro správu DC souborů.

12

13 Manipulace s repozitory Komprese a vystavení adresáře na úložiště. Vystavení souboru.tag.gz na úložiště. Odebrání souboru z úložiště. Dotaz na úložiště (obecný, podle jména, verze či názvu souboru).

14 Testování s S-cripterem určení aplikace z úložiště, spuštění aplikace nebo příkazu, výpisu časového razítka. Vypisuje v hlavičce a patičce informace o aplikaci, době testování a výsledku testu. Vstup XML souboru. Tagy

15 Automatizace testování

16 Generátor testu Firewallu TCP porty Data Odpovědi Otvírání spojení Ping

17 Generátor testu CopyApp Operace: kopírování/ otevírání souborů. Více vláken, mnoho opakování.

18 Vstupní soubor serveru Server bude očekávat 10 spojení a zaslání dat o velikosti 2148 bytů. Server běží na IP 192.168.105.88 a portu 40000. Operace by se měla zdařit. Klient Server

19 Opakování testu Kterým vstupním souborem se bude testovat? Kde se bude testovat? Kdy a jak dlouho?

20 Šablony testu – distribuované testování Sestavení unifikovaného testu z více vstupních souborů. Synchronizace klient/server zadáním časového zpoždění spuštění.

21 Oznámení o výsledku testu Název aplikace, Datum, Doba trvání testu, Odkazy na soubory, Výsledek testu, Podrobnosti.

22 Rozmanitost testů Rozdílné aplikace poskytují rozdílné informace o průběhu testu. Jednotná reprezentace skrze XSLT.

23 Databáze s výsledky 3 výsledky operací + 1 pro plánování Předpokládaný ( PASS ). Nepředpokládaný ( FAIL ). Havárie při testu ( CRASHED ). + Čekající na spuštění ( PENDING ).

24 Závěr Sestavení laboratoře. Testovací aplikace. Pracovní prostředí IS. Automatizace testů (generátory). Obal nad komponentami (s-cripter). Získávání výsledků testů.


Stáhnout ppt "Automatizace testovacích procesů Petr Boháček a Ivo Řezníček."

Podobné prezentace


Reklamy Google