VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Biokatalyzátory Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
ESENCIÁLNÍ ANORGANICKÉ (MINERÁLNÍ) LÁTKY
Vitaminy.
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Látkové složení lidského těla- prvky
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny rozpustné ve vodě
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.
Složení potravin Potraviny jsou tvořeny souborem látek - živin, které uspokojují potřeby lidského organizmu. Z tohoto hlediska rozdělujeme živiny na základní.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Minerály a stopové prvky
Stopové prvky Olivia Stamates.
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
HOBITI.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
Anémie Hejmalová Michaela.
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné ve vodě řadíme: Vitamíny skupiny B Vitamín C Vitamín H Kyselina listová.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Látky nezbytné pro: - Správný vývoj kostry - Správný metabolismus - Udržení acidobazické rovnováhy a homeostázy (co to je?) - Podílí se na tvorbě enzymů,
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Přídatné živiny Vypracoval: Lukáš Karlík.
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
= přeměna látek a energií
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ Vypracovala: Umlaufová Nikola

VITAMINY Nezbytné pro zdraví Tělo neumí samo vytvořit 13 základních typů vitamínů Každý z nich má důležitou úlohu v určitém odvětví Onemocnění =signál nedostatku některé z vitamínů → doplnění =léčba +prevence Zdroj - ovoce a zelenina

Nejznámější vitaminy Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, F, K) Vitaminy rozpustné ve vodě (B- PP, H; P, C)

Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin A (retinol): „oční vitamin„ - podporuje zrakové vjemy, celkový růst organizmu a zvyšuje odolnost vůči infekčním nemocem Zejm. v živočišných potravinách Játra, vnitřnosti, máslo, vejce, mléko, mrkev, špenát, rajčata, brokolice, meruňka Nedostatek →oční poruchy (šeroslepost), rohovatění epitelů, snížená odolnost proti infekci

Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin D1-D7 (kalciferoly): Nezbytný pro vstřebávaní Ca Přispívá k udržení minerální rovnováhy mezi Ca a P Vzniká ozářením pokožky UV zářením V rybím tuku, vejcích, kvasnicích , másle a avokádu Nedostatek způsobuje měknutí kostí nebo zakřivení páteře (křivici)

Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin E (tokoferol): Působí na růst: nedostatek →trpasličí vzrůst X nadbytek →obrovský Antioxidant, je ochráncem buněk Hlavně v potravinách rostlinného původu Špenát, pšeničné klíčky, vejce, luštěniny, rostlinné oleje, mléko, zelenina a celozrnné produkty Nedostatek →ochabnutí svalstva, poruchy krvetvorby

Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin F: Tvoří ho trojice nenasycených mastných kyselin- linolová, linoleová a arachidová. Ovlivňují naši energii, stav vlasů, pokožky a nehtů, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zabraňují kornatění cév, podporují imunit. systém, chrání org. proti srdečním chorobám atd. Rostlinný tuk a olej, mořští živočichové, ořechy, semínka, mandle, obilné klíčky, avokádo ryby atd. Nedostatek způsobuje bolesti hlavy, ↓TK, metabolické poruchy, kožní problémy

Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin K (fylochinon): Obecný název pro skupinu vitaminu K1-K4 a jiných látek Název odvozený od slova koagulace – srážlivost Pomáhá upravovat srážlivost krve, podporuje správnou funkci jater, působí jako prevence infekcí i proti zhoubným nádorům Zelená zelenina- zelí, petržel, brokolice, kapusta, květák, oves, žito, pšenice, vejce, sojové boby, fazole, zelený čaj, kopřiva Nedostatek → krvácivost

Vitaminy rozpustné ve vodě B-komplex: Souhrnné označení pro vitamíny skupiny B Nezbytné pro správné fungování metabolismu Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, B15

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B1 (thiamin): Působí příznivě na nervový systém a proti únavě Zúčastňuje se metabolismu sacharidů Zvýšený příjem se doporučuje při některých nemocech, otravách nikotinem, arsenem nebo olovem Kvasnice, luštěniny, brambory, klíčky, ořechy, ovesné vločky, vnitřnosti, zelenina Nedostatek →bolesti hlavy, záněty nervů, obrna, srdeční potíže, střevní potíže

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B2 (riboflavin): Důležitý pro růst buněk- tzn. pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů Významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a AK Játra, droždí, mléko, vejce, vepřové a hovězí maso, ryby, tvaroh, kakao, ořechy Nedostatek →záněty kůže, sliznice, nervové poruchy

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B3 (niacin; vitamin PP): = Kyselina Nikotinová Podporuje funkci zažívacího ústrojí, kůže a nervů Nutný pro uvolňování energie z potravy Tuňák, játra, krůtí maso, luštěniny, vejce, pivo, semena slunečnice, fazole a hrách, mrkev, mléko, listová zelenina, brokolice Nedostatek →záněty kůže a sliznic, nervové poruchy

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B5 (kyselina pantothenová): Účastní se metabolismu všech živin v těle Název pochází z řečtiny a znamená „všude se nacházející“ V mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu → maso a vnitřnosti, kvasnice, vejce, mléko, rýže, zelenina Ve formě pantothenanu vápenatého je přidávána do cereálních produktů, do nápojů a vitamínových doplňků výživy

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B6 (pyridoxin, pyridoxol): Nezbytný pro funkci řady enzymů, které metabolizují AK Udržuje činnost ústředního svalstva, má uklidňující účinky, podporuje tvorbu krvinek a ukládaní tuků Zdroje: sýry, mléko, droždí, obilné klíčky, celozrnný chléb, banány, zelenina, brambory, zelí, špenát, kapusta, avokádo, mrkev, ořechy ... Nedostatek →poruchy nerv. a TS, př. Cukání víček, zapomnětlivost, záněty sliznice dut. ústní

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B7 (Biotin, Vitamin H, koenzym R): Podílí se na štěpení tuků na nižší složky, působí i jako růstový hormon Zabraňuje šedivění vlasů, zmírňuje ekzémy a zánětlivá onemocnění kůže Obiloviny, játra, kvasnice, zelenina, tvořen střevní mikroflórou Nedostatek →kožní poruchy, nechutenství, únava

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B9 (acidum folicum, kyselina listová): Nezbytný pro syntézu nukleových kyselin (DNA, RNA), podílí se na všech vývojových a některých nervových procesech organismu, podporuje krvetvorbu a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu Čerstvá listová zelenina, zelí, špenát, vnitřnosti, luštěniny, chléb, pivo Nedostatek →megaloblastická anemie Nedostatek nebezpečný hlavně pro těhotné ženy (může porušit plod) a malé děti. V dnešní populaci je jeho nedostatek velmi častý

Kyselina listová se doporučuje ve zvýšeném množství užívat během těhotenství, protože napomáhá dělení buněk, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, zvláště nervové soustavy. Je prokázáno, že podávání vit. B9 během těhotenství snižuje výskyt vrozených vad nervového systému i jiných. Podle časopisu The Lancet (1997) se ale ukazuje, že nižší počet postižených dětí je způsoben tím, že kyselina listová vyvolává časné potraty takto poškozených plodů.

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B12 (kobalamin): Důležitý pro správnou funkci krvetvorby, podíl na syntéze DNA a ATP, nezbytný pro správnou funkci nerv. sy. Zlepšuje paměť, podporuje koncentraci a snižuje riziko vzniku srdečních chorob Živočišné produkty: vejce, mléko, sýry, maso a vnitřnosti (játra, ledviny), obilí, kvasnice Součástí preparátů pro léčbu onemocnění jater, střev a pankreatu Nedostatek →chudokrevnost (perniciózní anémie), hubnutí, zhoršení paměti a duševní výkonnosti, svalové dystrofie, kožní a nervové choroby

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamín B15 (kyselina pangámová): Antistresový vitamín Podpora sportovních výkonů, prevence aterosklerosy, zvyšuje odolnost organismu, snižuje tíživé účinky astmatu, snižuje hladinu cholesterolu, brání usazování tuku v játrech Hnědá rýže, mouka, pivní kvasnice, semena rostlin (sezamová, dýňová), otruby Nedostatek → slabost, pocit únavy, bolest hlavy

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin P (flavonoidy, C komplex): Zvyšuje účinnost vitamínu C, pomáhá léčit otoky, pomáhá při poruchách vnitřního ucha, závratích, působí preventivně proti infekcím, snižuje krvácení dásní, posiluje stěny kapilár a brání jejich poškození Citrusové plody, meruňky, borůvky, šípek, třešně, pohanka Nedostatek →zvýšená lomivost kapilár, krvácivost z dásní

Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin C: Podíl na správné funkci všech buněk našeho organismu Nezbytný pro celkovou obranyschopnost, výborný antioxidant působící proti volným radikálům, podíl na tvorbě hormonů, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje vstřebávání železa a působí preventivně proti vzniku některých nádorových, srdečních a cévních onemocnění

Vitamin C: Příjem důležitý zvláště pro kuřáky, kteří potřebují dvojnásobnou dávku, dále lidé po nemoci, v těhotenství, při vyšší fyzické zátěži Obsažen skoro v každém druhu zeleniny a ovoce a zůstává zachován i po uvedení do varu V citrusových plodech, šípku, bramborách, rajčatech, brokolici, jahodách, květáku, kiwi, brusinkách, špenátu, papáje, maliny, ostružiny, jablka ...

Nedostatek →únava, oslabení imunity Vitamin C: Nedostatek →únava, oslabení imunity Velký nedostatek - chudokrevnost, + dříve nemoc zvaná kurděje, která se dnes již nevyskytuje a na dlouhodobý nedostatek vitamínu C se dokonce může i zemřít. Nadbytek → snížena hladina cukrů v krvi a je vstřebáváno více Fe2+, než tělo dokáže zpracovat, →vznik ledvinových kamenů a ohrožení i jater

Minerální látky Pro lidské tělo nezbytné Nutné pro výstavbu lidského těla Předpokladem působení minerálních látek je jejich pravidelný přísun prostřednictvím stravy

Minerální látky Dělení podle množství, kt. org. denně potřebuje: Makroelementy – Na Cl, Ca… Mikroelementy - stopové prvky: vyskytují se v nepatrném množství v metabolismu se uplatňují jako „aktivátoři“ různých procesů, jsou součástí enzymů a hormonů

Minerální látky Na Cl (chlorid sodný, kuchyňská sůl): Zajišťuje osmotické poměry vnitřního prostředí, součástí žaludeční šťávy Osolené potraviny – zdroj Na a Cl Nadbytek →↑TK, ↑zátěž ledvin K (draslík): Důležitý pro svalovou a srdeční činnost Ovoce, zelenina, ořechy, celozrnné pečivo, ale i maso Nedostatek – při ↑výdeji tekutin nebo ↓příjmu →Zrychlení srdeční činnosti, svalová slabost

Minerální látky Ca (Vápník): Hlavní stavební materiál pro kosti a zuby, snižuje nervosvalovou dráždivost, umožňuje správnou funkci převodního systému srdce, podíl na srážení krve Mléko, mléčné výrobky (zejm. sýry), ryby, vejce, brokolice, ořechy Pro jeho vstřebávání je nutná přítomnost vitaminu D Nedostatek →křeče, měknutí kostí (křivice, osteomalacie), řídnutí kostí (osteoporóza)

Minerální látky P (fosfor): Přítomen v kostech a zubech spolu s Ca Mléko, mléčné výrobky, ryby, vaječný žloutek, luštěniny Pro jeho vstřebávání je nutná přítomnost vitaminu D Nedostatek se prakticky nevyskytuje

Minerální látky Fe (železo): Součástí barviv (hemoglobinu a myoglobinu), důležitý pro přenos O2 Maso, vnitřnosti (játra), vaječný žloutek, listová zelenina, meruňky Nedostatek →anemie, snížení obranyschopnosti

Minerální látky S (síra): Součástí některých AK, je v pojivových tkáních (zejm. v chrupavce) Vejce, mléčné výrobky (zejm. sýry) Mg (hořčík): Význam pro stavbu kostí a nervosvalovou dráždivost, ochranné účinky (př. proti rakovině) Součástí chlorofylu →zelené části rostlin; vejce, mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny

Minerální látky- Stopové prvky I (jód): Nezbytný pro činnost štítné žlázy, účast na tvorbě hormonů štítné žlázy Mořská voda, mořské ryby, mořští živočichové, méně už pak mléko, vejce Nedostatek →struma →Prevence strumy- jodizovaná sůl

Minerální látky- Stopové prvky F (fluor): Nutný pro správnou stavbu kostí a zubů Voda, čaj, mořské ryby, brokolice, kapusta… Provádí se fluoridace kuchyňské soli Nedostatek →kazivost zubů, poruchy kostí Nadbytek →bílé tečkování zubní skloviny

Minerální látky- Stopové prvky Co (kobalt): Součástí vitaminu B12, podíl na krvetvorbě Vnitřnosti, obiloviny, zelené rostliny Nedostatek – není běžný →anemie, hubnutí Mn (mangan): Aktivuje metabolismus mědi, nezbytný pro mineralizaci kostí a zubů, pro fci nerv. sy. Ořechy, celozrnné obiloviny, čaj, kakao, zelená listová zelenina

Minerální látky- Stopové prvky Cu (měď): Součástí některých enzymů, podílejících se na buněčném dýchání, potřebná pro krvetvorbu, tvorbu pigmentu a vlasů Vaječný bílek a maso Nedostatek →poruchy růstu vlasů a nehtů Nadbytek →jaterní cirhóza

Minerální látky- Stopové prvky Cr (chrom): Podporuje metabolismus sacharidů, stimuluje účinek inzulinu Ořechy, celozrnné obiloviny, sýry a maso Nedostatek →↓glukózová tolerance, opoždění růstu Nadbytek →nevolnost, zvracení, poruchy činnosti ledvin Sn (cín): Rovněž se podílí na regulaci růstu

Minerální látky- Stopové prvky Zn (zinek): Součástí mnoha enzymů, důležitý pro imunitní pochody Sýry, vejce, vnitřnosti Nedostatek →zpomalení růstu, poškození kůže a nehtů, poškození a vypadávání vlasů

Minerální látky- Stopové prvky Se (selen) a V (vanad): Ochranné faktory v prevenci nádorů, nemocí srdce a cév Selen v mořských produktech, v mase a chřestu podíl na odstraňování volných radikálů z buněk Nedostatek →souvisí s některými typy rakovin Nadbytek →vypadávání vlasů, změny na nehtech

Voda Tvoří v lidském tělem 70%veškeré hmotnosti Účast na přeměně látek a energie V oblastech, kde je pitná voda tvrdá →zdroj řady minerálních prvků a to zejm. Ca Nedostatek →dehydratace, ↓tělesný výkon…větší ztráty (nad 3% tělesné vody) ohrožují veškeré funkce a může dojít ke kolapsu krevního oběhu

Děkuji za pozornost! 

Zdroje Podstatová H. Mikrobiologie, Epidemiologie, Hygiena učebnice pro zdrav. školy a bakalář. studium, EPAVA, vyd.1., 285s. ISBN 80-86297-07-1 www.mojevitaminy.cz http://diety-hubnuti.blog.cz/0809/vitaminy http://vitaminy.doktorka.cz/prvni-varovne-priznaky- nedostatku/ http://cs.wikipedia.org/wiki/ http://www.kaloricketabulky.cz/vitaminy/vitamin-p/ http://www.celostnimedicina.cz/mineralni-latky-jejich- zdroje-a-vyznam-pro-organismus.htm