VITAMINY VE STRAVĚ, MINERÁLNÍ LÁTKY VE VÝŽIVĚ Vypracovala: Umlaufová Nikola
VITAMINY Nezbytné pro zdraví Tělo neumí samo vytvořit 13 základních typů vitamínů Každý z nich má důležitou úlohu v určitém odvětví Onemocnění =signál nedostatku některé z vitamínů → doplnění =léčba +prevence Zdroj - ovoce a zelenina
Nejznámější vitaminy Vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, F, K) Vitaminy rozpustné ve vodě (B- PP, H; P, C)
Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin A (retinol): „oční vitamin„ - podporuje zrakové vjemy, celkový růst organizmu a zvyšuje odolnost vůči infekčním nemocem Zejm. v živočišných potravinách Játra, vnitřnosti, máslo, vejce, mléko, mrkev, špenát, rajčata, brokolice, meruňka Nedostatek →oční poruchy (šeroslepost), rohovatění epitelů, snížená odolnost proti infekci
Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin D1-D7 (kalciferoly): Nezbytný pro vstřebávaní Ca Přispívá k udržení minerální rovnováhy mezi Ca a P Vzniká ozářením pokožky UV zářením V rybím tuku, vejcích, kvasnicích , másle a avokádu Nedostatek způsobuje měknutí kostí nebo zakřivení páteře (křivici)
Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin E (tokoferol): Působí na růst: nedostatek →trpasličí vzrůst X nadbytek →obrovský Antioxidant, je ochráncem buněk Hlavně v potravinách rostlinného původu Špenát, pšeničné klíčky, vejce, luštěniny, rostlinné oleje, mléko, zelenina a celozrnné produkty Nedostatek →ochabnutí svalstva, poruchy krvetvorby
Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin F: Tvoří ho trojice nenasycených mastných kyselin- linolová, linoleová a arachidová. Ovlivňují naši energii, stav vlasů, pokožky a nehtů, pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, zabraňují kornatění cév, podporují imunit. systém, chrání org. proti srdečním chorobám atd. Rostlinný tuk a olej, mořští živočichové, ořechy, semínka, mandle, obilné klíčky, avokádo ryby atd. Nedostatek způsobuje bolesti hlavy, ↓TK, metabolické poruchy, kožní problémy
Vitaminy rozpustné v tucích Vitamin K (fylochinon): Obecný název pro skupinu vitaminu K1-K4 a jiných látek Název odvozený od slova koagulace – srážlivost Pomáhá upravovat srážlivost krve, podporuje správnou funkci jater, působí jako prevence infekcí i proti zhoubným nádorům Zelená zelenina- zelí, petržel, brokolice, kapusta, květák, oves, žito, pšenice, vejce, sojové boby, fazole, zelený čaj, kopřiva Nedostatek → krvácivost
Vitaminy rozpustné ve vodě B-komplex: Souhrnné označení pro vitamíny skupiny B Nezbytné pro správné fungování metabolismu Vitamin B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12, B15
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B1 (thiamin): Působí příznivě na nervový systém a proti únavě Zúčastňuje se metabolismu sacharidů Zvýšený příjem se doporučuje při některých nemocech, otravách nikotinem, arsenem nebo olovem Kvasnice, luštěniny, brambory, klíčky, ořechy, ovesné vločky, vnitřnosti, zelenina Nedostatek →bolesti hlavy, záněty nervů, obrna, srdeční potíže, střevní potíže
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B2 (riboflavin): Důležitý pro růst buněk- tzn. pro dobrý stav kůže, očí, funkce srdce a dalších orgánů Významný vliv na metabolismus cukrů, tuků a AK Játra, droždí, mléko, vejce, vepřové a hovězí maso, ryby, tvaroh, kakao, ořechy Nedostatek →záněty kůže, sliznice, nervové poruchy
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B3 (niacin; vitamin PP): = Kyselina Nikotinová Podporuje funkci zažívacího ústrojí, kůže a nervů Nutný pro uvolňování energie z potravy Tuňák, játra, krůtí maso, luštěniny, vejce, pivo, semena slunečnice, fazole a hrách, mrkev, mléko, listová zelenina, brokolice Nedostatek →záněty kůže a sliznic, nervové poruchy
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B5 (kyselina pantothenová): Účastní se metabolismu všech živin v těle Název pochází z řečtiny a znamená „všude se nacházející“ V mnoha potravinách rostlinného i živočišného původu → maso a vnitřnosti, kvasnice, vejce, mléko, rýže, zelenina Ve formě pantothenanu vápenatého je přidávána do cereálních produktů, do nápojů a vitamínových doplňků výživy
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B6 (pyridoxin, pyridoxol): Nezbytný pro funkci řady enzymů, které metabolizují AK Udržuje činnost ústředního svalstva, má uklidňující účinky, podporuje tvorbu krvinek a ukládaní tuků Zdroje: sýry, mléko, droždí, obilné klíčky, celozrnný chléb, banány, zelenina, brambory, zelí, špenát, kapusta, avokádo, mrkev, ořechy ... Nedostatek →poruchy nerv. a TS, př. Cukání víček, zapomnětlivost, záněty sliznice dut. ústní
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B7 (Biotin, Vitamin H, koenzym R): Podílí se na štěpení tuků na nižší složky, působí i jako růstový hormon Zabraňuje šedivění vlasů, zmírňuje ekzémy a zánětlivá onemocnění kůže Obiloviny, játra, kvasnice, zelenina, tvořen střevní mikroflórou Nedostatek →kožní poruchy, nechutenství, únava
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B9 (acidum folicum, kyselina listová): Nezbytný pro syntézu nukleových kyselin (DNA, RNA), podílí se na všech vývojových a některých nervových procesech organismu, podporuje krvetvorbu a zvláštní význam má pro normální růst a vývoj plodu Čerstvá listová zelenina, zelí, špenát, vnitřnosti, luštěniny, chléb, pivo Nedostatek →megaloblastická anemie Nedostatek nebezpečný hlavně pro těhotné ženy (může porušit plod) a malé děti. V dnešní populaci je jeho nedostatek velmi častý
Kyselina listová se doporučuje ve zvýšeném množství užívat během těhotenství, protože napomáhá dělení buněk, podporuje růst plodu a diferenciaci tkání, zvláště nervové soustavy. Je prokázáno, že podávání vit. B9 během těhotenství snižuje výskyt vrozených vad nervového systému i jiných. Podle časopisu The Lancet (1997) se ale ukazuje, že nižší počet postižených dětí je způsoben tím, že kyselina listová vyvolává časné potraty takto poškozených plodů.
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin B12 (kobalamin): Důležitý pro správnou funkci krvetvorby, podíl na syntéze DNA a ATP, nezbytný pro správnou funkci nerv. sy. Zlepšuje paměť, podporuje koncentraci a snižuje riziko vzniku srdečních chorob Živočišné produkty: vejce, mléko, sýry, maso a vnitřnosti (játra, ledviny), obilí, kvasnice Součástí preparátů pro léčbu onemocnění jater, střev a pankreatu Nedostatek →chudokrevnost (perniciózní anémie), hubnutí, zhoršení paměti a duševní výkonnosti, svalové dystrofie, kožní a nervové choroby
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamín B15 (kyselina pangámová): Antistresový vitamín Podpora sportovních výkonů, prevence aterosklerosy, zvyšuje odolnost organismu, snižuje tíživé účinky astmatu, snižuje hladinu cholesterolu, brání usazování tuku v játrech Hnědá rýže, mouka, pivní kvasnice, semena rostlin (sezamová, dýňová), otruby Nedostatek → slabost, pocit únavy, bolest hlavy
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin P (flavonoidy, C komplex): Zvyšuje účinnost vitamínu C, pomáhá léčit otoky, pomáhá při poruchách vnitřního ucha, závratích, působí preventivně proti infekcím, snižuje krvácení dásní, posiluje stěny kapilár a brání jejich poškození Citrusové plody, meruňky, borůvky, šípek, třešně, pohanka Nedostatek →zvýšená lomivost kapilár, krvácivost z dásní
Vitaminy rozpustné ve vodě Vitamin C: Podíl na správné funkci všech buněk našeho organismu Nezbytný pro celkovou obranyschopnost, výborný antioxidant působící proti volným radikálům, podíl na tvorbě hormonů, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, podporuje vstřebávání železa a působí preventivně proti vzniku některých nádorových, srdečních a cévních onemocnění
Vitamin C: Příjem důležitý zvláště pro kuřáky, kteří potřebují dvojnásobnou dávku, dále lidé po nemoci, v těhotenství, při vyšší fyzické zátěži Obsažen skoro v každém druhu zeleniny a ovoce a zůstává zachován i po uvedení do varu V citrusových plodech, šípku, bramborách, rajčatech, brokolici, jahodách, květáku, kiwi, brusinkách, špenátu, papáje, maliny, ostružiny, jablka ...
Nedostatek →únava, oslabení imunity Vitamin C: Nedostatek →únava, oslabení imunity Velký nedostatek - chudokrevnost, + dříve nemoc zvaná kurděje, která se dnes již nevyskytuje a na dlouhodobý nedostatek vitamínu C se dokonce může i zemřít. Nadbytek → snížena hladina cukrů v krvi a je vstřebáváno více Fe2+, než tělo dokáže zpracovat, →vznik ledvinových kamenů a ohrožení i jater
Minerální látky Pro lidské tělo nezbytné Nutné pro výstavbu lidského těla Předpokladem působení minerálních látek je jejich pravidelný přísun prostřednictvím stravy
Minerální látky Dělení podle množství, kt. org. denně potřebuje: Makroelementy – Na Cl, Ca… Mikroelementy - stopové prvky: vyskytují se v nepatrném množství v metabolismu se uplatňují jako „aktivátoři“ různých procesů, jsou součástí enzymů a hormonů
Minerální látky Na Cl (chlorid sodný, kuchyňská sůl): Zajišťuje osmotické poměry vnitřního prostředí, součástí žaludeční šťávy Osolené potraviny – zdroj Na a Cl Nadbytek →↑TK, ↑zátěž ledvin K (draslík): Důležitý pro svalovou a srdeční činnost Ovoce, zelenina, ořechy, celozrnné pečivo, ale i maso Nedostatek – při ↑výdeji tekutin nebo ↓příjmu →Zrychlení srdeční činnosti, svalová slabost
Minerální látky Ca (Vápník): Hlavní stavební materiál pro kosti a zuby, snižuje nervosvalovou dráždivost, umožňuje správnou funkci převodního systému srdce, podíl na srážení krve Mléko, mléčné výrobky (zejm. sýry), ryby, vejce, brokolice, ořechy Pro jeho vstřebávání je nutná přítomnost vitaminu D Nedostatek →křeče, měknutí kostí (křivice, osteomalacie), řídnutí kostí (osteoporóza)
Minerální látky P (fosfor): Přítomen v kostech a zubech spolu s Ca Mléko, mléčné výrobky, ryby, vaječný žloutek, luštěniny Pro jeho vstřebávání je nutná přítomnost vitaminu D Nedostatek se prakticky nevyskytuje
Minerální látky Fe (železo): Součástí barviv (hemoglobinu a myoglobinu), důležitý pro přenos O2 Maso, vnitřnosti (játra), vaječný žloutek, listová zelenina, meruňky Nedostatek →anemie, snížení obranyschopnosti
Minerální látky S (síra): Součástí některých AK, je v pojivových tkáních (zejm. v chrupavce) Vejce, mléčné výrobky (zejm. sýry) Mg (hořčík): Význam pro stavbu kostí a nervosvalovou dráždivost, ochranné účinky (př. proti rakovině) Součástí chlorofylu →zelené části rostlin; vejce, mléčné výrobky, obiloviny, luštěniny
Minerální látky- Stopové prvky I (jód): Nezbytný pro činnost štítné žlázy, účast na tvorbě hormonů štítné žlázy Mořská voda, mořské ryby, mořští živočichové, méně už pak mléko, vejce Nedostatek →struma →Prevence strumy- jodizovaná sůl
Minerální látky- Stopové prvky F (fluor): Nutný pro správnou stavbu kostí a zubů Voda, čaj, mořské ryby, brokolice, kapusta… Provádí se fluoridace kuchyňské soli Nedostatek →kazivost zubů, poruchy kostí Nadbytek →bílé tečkování zubní skloviny
Minerální látky- Stopové prvky Co (kobalt): Součástí vitaminu B12, podíl na krvetvorbě Vnitřnosti, obiloviny, zelené rostliny Nedostatek – není běžný →anemie, hubnutí Mn (mangan): Aktivuje metabolismus mědi, nezbytný pro mineralizaci kostí a zubů, pro fci nerv. sy. Ořechy, celozrnné obiloviny, čaj, kakao, zelená listová zelenina
Minerální látky- Stopové prvky Cu (měď): Součástí některých enzymů, podílejících se na buněčném dýchání, potřebná pro krvetvorbu, tvorbu pigmentu a vlasů Vaječný bílek a maso Nedostatek →poruchy růstu vlasů a nehtů Nadbytek →jaterní cirhóza
Minerální látky- Stopové prvky Cr (chrom): Podporuje metabolismus sacharidů, stimuluje účinek inzulinu Ořechy, celozrnné obiloviny, sýry a maso Nedostatek →↓glukózová tolerance, opoždění růstu Nadbytek →nevolnost, zvracení, poruchy činnosti ledvin Sn (cín): Rovněž se podílí na regulaci růstu
Minerální látky- Stopové prvky Zn (zinek): Součástí mnoha enzymů, důležitý pro imunitní pochody Sýry, vejce, vnitřnosti Nedostatek →zpomalení růstu, poškození kůže a nehtů, poškození a vypadávání vlasů
Minerální látky- Stopové prvky Se (selen) a V (vanad): Ochranné faktory v prevenci nádorů, nemocí srdce a cév Selen v mořských produktech, v mase a chřestu podíl na odstraňování volných radikálů z buněk Nedostatek →souvisí s některými typy rakovin Nadbytek →vypadávání vlasů, změny na nehtech
Voda Tvoří v lidském tělem 70%veškeré hmotnosti Účast na přeměně látek a energie V oblastech, kde je pitná voda tvrdá →zdroj řady minerálních prvků a to zejm. Ca Nedostatek →dehydratace, ↓tělesný výkon…větší ztráty (nad 3% tělesné vody) ohrožují veškeré funkce a může dojít ke kolapsu krevního oběhu
Děkuji za pozornost!
Zdroje Podstatová H. Mikrobiologie, Epidemiologie, Hygiena učebnice pro zdrav. školy a bakalář. studium, EPAVA, vyd.1., 285s. ISBN 80-86297-07-1 www.mojevitaminy.cz http://diety-hubnuti.blog.cz/0809/vitaminy http://vitaminy.doktorka.cz/prvni-varovne-priznaky- nedostatku/ http://cs.wikipedia.org/wiki/ http://www.kaloricketabulky.cz/vitaminy/vitamin-p/ http://www.celostnimedicina.cz/mineralni-latky-jejich- zdroje-a-vyznam-pro-organismus.htm