Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
(PRÁCI ZAHÁJÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5)
Advertisements

Otáčivé účinky síly PÁKA
Lipidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ÚVOD DO DĚJEPISU II. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Jančová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Anotace Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Oceány a moře HYDROSFÉRA
Savana Obr. 1 – Savana – Gambie
Tundra a polární pustina
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
. Kvadratická funkce ° Narýsuj: -1 -1
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Rozcvička Urči typ funkce: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Alkany Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
EGYPTSKÁ KULTURA A VZDĚLANOST
Návykové látky, závislosti
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Sacharidy Obr. 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Syblík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Návykové látky, alkaloidy, drogy
Metody oddělování složek směsí
Orofacionální cvičení I Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
FYZIKÁLNÍ KUFR Pohyb tělesa (7. ročník)
Tropický deštný les Obr. 1 – Rio Madre de Dios (Peru)
Puzzle – jehličnaté stromy
..a co jste o nich nevěděli
ČLOVĚK ROZUMNÝ (HOMO SAPIENS SAPIENS)
NÁVYKOVÉ LÁTKY.
Označení DUM Fi- DUM Autor
Obrazy útvarů souměrně sdružených podle osy souměrnosti
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název Nebezpečí kouření
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ČLOVĚK – NAŠE TĚLO Pracovní listy
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
Oběh vody Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Půdní typy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KRUŽNICE KRUH Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Jezera, bažiny a rybníky
What Time Is It? – Part 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Zdravý životní styl v boji s návyky Střední škola zdravotnická a sociální Chrudim Grantový projekt CZ.1.07/1.1.03/ “Inovace jsou IN“
Návykové látky, závislosti. VY_32_INOVACE _25_NÁVYKOVÉ LÁTKY, ZÁVISLOSTI_PŘÍRODOPIS_HLAVOVÁ Anotace Výukový materiál prostřednictvím ICT napomáhá k inovaci.
Ilegální drogy Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda, Chemie.
N ÁZEV ŠKOLY : SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR : MGR. JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY _32_INOVACE_15_NEBEZPEČNÉ.
CZ.1.07/1.1.05/ Rozvoj interaktivních způsobů výuky ve škole Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod Mgr. Markéta Ulrychová.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: VZDĚLÁVACÍ OBOR: TÉMATICKÝ OKRUH: TÉMA: DOPORUČENO.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Aromatické uhlovodíky
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Enzymy a hormony Obr.1 – Jak fungují enzymy?
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 1_26
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_00_LEGÁLNÍ DROGY Výchova.
Název učebního materiálu
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Doping Chemie ohrožuje užívání zakázaných látek nebo metod ve sportu
Transkript prezentace:

Legální drogy Obr. 1 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu CR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Co jsou to drogy? Umělé nebo přírodní látky měnící duševní nebo fyzický stav lidí. Látky způsobující návyk. Psychotropní látky, jejichž užívání vede k závislosti. Obr. 2

Co jsou to tzv. legální drogy? Drogy, jejichž užívání není v rozporu se zákony: alkohol, nikotin, kofein, léčiva, těkavé látky aj. Obr. 3 Obr. 5 Obr. 4

? ? Alkohol Odpovězte na následující otázky: • Při jakých činnostech je zákonem zakázáno pít alkohol? • Je pití alkoholu návykové? • Znáte někoho, kdo je či byl na alkoholu závislý? • Jaká látka způsobuje stav nevolnosti a ranní kocovinu? A proč? ? ?

Spojte následující pojmy: etanol kocovina hladina alkoholu v krvi euforie vodka pivo alkoholismus ranní nevolnost dobrá nálada desítka, dvanáctka 40 % závislost CH3CH2OH promile

Alkohol Konzumace způsobuje závislost. Alkoholické nápoje obsahují etanol – způsobuje návyk. Kocovina (ranní nevolnost, bolest hlavy): Alkohol je v těle odbouráván na acetaldehyd. Člověk je na tuto látku alergický, způsobuje mu nevolnost. Dehydratace organismu má za následek bolest hlavy.

Léčba alkoholismu Alkoholismus = závislost na alkoholu Probíhá v léčebnách: a) dobrovolná léčba b) příkaz soudu. Mezníky léčby: a) zvládnutí abstinenčních příznaků b) antabus – „lék“ – po požití alkoholu vyvolává nevolnost c) zlepšení fyzického a psychického stavu pacienta Obr. 6

Nebezpečné látky v tabáku Obr. 7 Nikotin, oxid uhelnatý, dehet: nikotin rostlinný „jed“ smrtelná dávka – 80mg způsobuje psychosociální závislost dehet karcinogenní – ukládá se v plicích škodlivost pro: plíce, srdce, cévy

? ? Anketa Konzumoval jsi někdy alkohol? a. ANO b. NE Tuto anketu žáci dostávají v podobě anketního lístku na zvláštním papíru ? Konzumoval jsi někdy alkohol? a. ANO b. NE Jak často konzumuješ alkohol? a. jednou týdně b. jednou za měsíc c. nikdy Vyzkoušel jsi kouření? a. ANO b. NE Kolik asi cigaret denně? a. méně než 5 b. 5–10 c. více než 10 ?

Další legální drogy kofein látka obsažená v kávě a Coca-Cole zapříčiňuje závislost (má povzbudivé účinky, nespavost) těkavé látky aceton, toluen, benzín, ředidla, barviva dlouhodobé užívání vede k vzniku demence po požití stavy podobné jako u alkoholu léčiva např. kodein – lék na kašel, morfin – anestetikum Obr. 8

Použité zdroje Veškeré použité zdroje obrázků [cit. 2010-06-20]. Dostupné pod licencí Creative Commons: Obr. 1 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Alcohol_desgracia.jpg>. Obr. 2 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Liquors,_spirits_and_other_alcoholic_beverages_of_Alsace.jpg>. Obr. 3 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Korean_alcoholic_beverage-Jeju_Island-Hallasan_soju-01.jpg>. Obr. 4 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cigarette.jpg>. Obr. 5 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pharmaceutic_.jpg>. Obr. 6 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heimkehr.jpg>. Obr. 7 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lungs_(animated).gif>. Obr. 8 – <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Roasted_coffee_beans.jpg>.