Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_79
Jméno autora:Mgr. Zdeňka Hanzliková Třída/ročník:1. (5.) Datum vytvoření: Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Tematická oblast:Anorganická chemie Předmět:chemie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: výuková prezentace, osnova při probírání tématu, součástí materiálu je opakování učiva. Klíčová slova: Oxidy uhlíku– vlastnosti, příprava, využití. Druh učebního materiálu:Prezentace
Oxid uhelnatý, oxid uhličitý Oxidy uhlíku
Oxid uhelnatý - CO - bezbarvý plyn,bez zápachu,málo rozpustný ve vodě,velmi reaktivní, má redukční vlastnosti -laboratorní příprava: HCOOH→ CO + H 2 O jde o dehydrataci kyseliny mravenčí, která se provádí pomocí koncentrované kyseliny sírové
Vznik oxidu uhelnatého Vzniká při spalování uhlíku za nedostatečného přístupu vzduchu: C + O 2 → CO 2 C + CO 2 → 2CO
Jedovatost oxidu uhelnatého - spočívá v pevné vazbě na hemoglobin, váže se ochotněji než kyslík a zablokuje červené krevní barvivo pro vazbu s kyslíkem. Dochází k tzv. vnitřnímu udušení postiženého.
Oxid uhličitý – CO 2 - bezbarvý plyn, slabě kyselého zápachu,není jedovatý, - je 1,5krát těžší než vzduch, - je nedýchatelný, - pevný CO 2 – suchý led – sublimuje při teplotě 78,5°C - kapalný CO 2 se přepravuje v tlakových lahvích s černým pruhem, kapalný se používá také na plnění sněhových hasicích přístrojů – při vypouštění tuhne – tvoří sněhové vločky
Autotrofní organismy využívají CO 2
opakování a)nedýchatelný plyn b)plyn způsobující vnitřní udušení c)pevný CO 2 d)příprava CO 1.CO 2.CO 2 3. dehydratace kyseliny mravenčí pomocí kyseliny sírové 4. suchý led Výborně!!!!!
Citace literatury MAREČEK, Aleš a Jaroslav HONZA. Chemie pro čtyřletá gymnázia: 1.díl. 3., přeprac. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc, ISBN GREENWOOD, N a Alan EARNSHAW. Chemie prvků. 1. vyd. Praha: Informatorium, 1993, s ISBN GÁŽO, Jan a Jiří KOHOUT. Všeobecná a anorganická chémia. 3. vydání. Bratislava: Alfa, ISBN Obr. [online]. [cit ]. Dostupné z: