 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Kybernetické trestné činy v českém trestním zákoníku
STA a povinnosti provozovatele podle autorského zákona Mgr. Markéta Prchalová
Způsobilost k právním a protiprávním úkonům
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Prameny z.č. 418/2011 Sb., o trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim z.č. 40/2009 Sb., trestní zákoník, ve znění pozdějších předpisů z.č.
Omezení všeobecného osobnostního práva © Vladimír Plecitý, 2007.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření19.
Porušování autorských práv Pirátství
Ochrana průmyslového vlastnictví a patentové informace
Trestní odpovědnost právnických osob Zákon č.418/2011 Sb., O trestní odpovědnosti právnických osob a řízení proti nim (6 částí, 48 paragrafů)
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Zpracováno v rámci OP VK - EU peníze školám Jednička ve vzdělávání.
Co je duševní vlastnicví? Duševním vlastnictvím se rozumí výhradní práva k nakládání s díly, vynálezy a jinými nehmotnými výsledky procesu lidské tvořivosti,
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Trestní právo Trestné činy proti majetku
Právní aspekty související s provozováním video služeb Internet Video Forum 2007 Josef Aujezdský, advokát.
Název projektu: Všechno v mém životě souvisí „MINIPODNIKY“ Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.00/ Všechno v mém životě souvisí AC Education s.r.o. |
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právo v oblasti duševního vlastnictví Ročník:1.a.
Počítačová kriminalita
Úvod do autorského práva Když se nerozhodneš, buď nerozhodný, když se však rozhodneš, buď rozhodný.. L.N.Tolstoj FEL ČVUT v Praze Právo pro podnikatele.
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
1 Práva související s právem autorským  Práva výkonného umělce (tvůrčí, § 67 a násl AutZ )  Právo výrobce zvukového záznamu (netvůrčí, § 75 a násl. )
UŽITÍ DÍLA § 12. (4) Právem dílo užít je a) právo na rozmnožování díla (§ 13), b) právo na rozšiřování originálu nebo rozmnoženiny díla (§ 14), c) právo.
Změna v úpravě práv duševního vlastnictví po rekodifikaci Mgr. Mikuláš Vargic.
Ochrana a ohodnocování duševního vlastnictví
TRESTNÍ PRÁVO I Milana Reichlová.
Jana Kučerová Kateřina Raisová Lucie Matoušková Monika Pastorková
SW PRÁVO Vypracovali: Martin Babák, Klára Marešová.
Typy duševního vlastnictví a jejich ochrana
I NFORMACE A INFORMAČNÍ ZDROJE Otázka č.2. INFORMAČNÍ ETIKA Etika je věda o morálce ( jak se správně chovat) Souvisí s informační činností: Zlepšení informačních.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření27.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Licencované a volně šířené programy, autorské právo.
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Právo na informace Tereza Danielisová,
Modul C1 - Systémy právní ochrany duševního vlastnictví
Duševní vlastnictví a informační sítě II pojem duševního vlastnictví a legitimita norem autorské právo a internet (pojem, definice) pojem a legitimita.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_2.2 Tematická oblast: Aplikační software pro práci s informacemi I. Legálnost užívání SW Typ: DUM - kombinovaný Předmět:
Chování na internetu.  S používáním nelegálního softwaru jsou spojena tato rizika:  Riziko trestního postihu za používání nelegálního softwaru  Používáním.
Ochrana duševního vlastnictví a design
PRÁVO VÝROBCE ZVUKOVÉHO ZÁZNAMU K JEHO ZÁZNAMU §§
Autorská práva. Autorské dílo  dílo literární  dílo umělecké  dílo vědecké,  počítačový program  databáze  fotografie  trvají po dobu autorova.
ZÁKLADY SOUKROMÉHO PRÁVA
Směrem k jednotnému digitálnímu trhu - harmonizace práv duševního vlastnictví JUDr. Jiří Čermák Baker & McKenzie, v.o.s., advokátní kancelář 12. září 2012.
POČÍTAČOVÉ PIRÁTSTVÍ. V naší prezentaci se budeme v první části zabývat druhy softwaru a tím co je pro jednotlivé druhy povoleno a co naopak zakázáno.
Každý den se softwarovým právem 19.dubna 2016 JUDr. Jiří Matzner, Ph.D., LL.M. Advokátní kancelář MATZNER et al Anny Letenské 34/7, Praha 2
Autorské právo Autorské právo (anglicky copyright law) je odvětví práva, které se zabývá právními vztahy uživatelů a tvůrců tzv. „autorských děl“ k příslušným.
Regionální značka Jako ochranná známka Mgr. Ladislav Drobníček.
Je jejich stahování legální nebo nelegální??. Autorská práva (copyright) Zabývá se právními vztahy uživatelů a tvůrců autorských děl. Je součástí tzv.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
„Autorská práva související s používáním fotografií, obrázků a map“ Mgr. Karel Švercl, právník Odboru rozvoje, fondů EU, cestovního ruchu a sportu Krajského.
„STAHUJETE SI PÍSNIČKY NEBO FILMOVÉ SNÍMKY? VYPALUJETE SI HUDBU A FILMY? PAK MUSÍM KONSTATOVAT, ŽE SE ŘADÍTE MEZI PIRÁTY, CO SI NELEGÁLNĚ - BEZ TOHO, ABY.
V součastné době o pirátství hovoříme nejčastěji ve spojitosti s filmovými a hudebními díly a počítačovými programy jako o filmovém, hudebním a softwarovém.
INTERNET A AUTORSKÉ PRÁVO aneb je stažení hudby z Internetu legální? Jiří Čermák,
Práva duševního vlastnictví 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
VÝCHOVA K OBČANSTVÍ VLASTNICTVÍ. DRUHY VLASTNICTVÍ veřejné, soukromé, duševní.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ §§ 293 – 308 TZ.
Ochranné známky První směrnice č. 89/104/EHS, kterou se sbližují právní předpisy členských států o ochranných známkách Zákon č. 441/2003 Sb. o ochranných.
TRESTNÉ ČINY PROTI ŽIVOTNÍMU PROSTŘEDÍ
Jak chránit obchodní značku na trhu EU?
Stahování z internetu a autorská práva
Ochrana průmyslového vlastnictví
PRÁVA VÝKONNÝCH UMĚLCŮ
Obchodní právo Základní informace.
Trestní odpovědnost firem 1.
Datum:   Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Úvod do ochrany výsledků tvůrčí činnosti a práva autorského
Transkript prezentace:

 Snaha společností vydávajících software (Microsoft corp., aj. ) zabránit jednomu druhu protiprávního jednání (zejména neoprávněnému užívání softwaru ),  v roce 2009 bylo dle BSA nainstalováno v ČR nelegálně % softwaru.  Snaha filmových společností nepřicházet o výdělek.  MPAA (Motion Picture Association of America) vyčísluje ztráty na 40 % ročně.  93% všech filmů v Číně jsou pirátské kopie.

Internetové pirátství:  Peer-to-peer  FTP servery  File hosting  Streaming  Webcasting  Video index sites  Warez fora a Blogy  Obaly a titulky Ne Internetové pirátství:  Nabídka kopií CD-R a DVD-R pomocí inzerce, inzertních serverů, chatu, blogů, ů. Vžité názory:  Download je v pořádku (i když je v rozporu s dobrými mravy).  Upload, jakož i jiné sdílení je protiprávní.  V žádném případě však není vyloučena občansko-právní odpovědnost za škodu způsobenou úmyslným jednáním proti dobrým mravům (§ 424 Obč. zák.)

 Dílo musí být užito pro osobní potřebu fyzické, nebo právnické osoby (vyjma notových materiálů),  V tomto případě je možné vytvořit rozmnoženinu pro soukromé užití díla. Podmínky:  Dílo musí být zveřejněno ;  není možné při vytváření kopie obcházet technické prostředky sloužící k ochraně práv ;  kopii vytváří ten kdo ji bude užívat;  kopie bude užita pouze k osobní či vnitřní potřebě. V jiném případě je třeba souhlas nositele práv. Výjimky:  Software, databáze,  Architektonická stavba  Camcording (natáčení filmu v kině).

 Při zakoupení programu si nekupujete program jakožto dílo.  Vyjma případů, kdy si program necháte jako dílo zhotovit a máte další práva upraveny smluvně.  Zakupujete pouze licenci, která Vám umožňuje dílo užít.  Užitím se rozumí nakládání s dílem za předem stanovených podmínek.  Podmínky stanoví autor, či vlastník díla.  Za porušení podmínek hrozí osobě občansko, či trestně právní postih. Licence ne jsou pouze u placených programů, ale jsou i u Freeware, Shareware, Open source software, aj.

Licenční smlouva na produkt Microsoft Office 2007 má 26 stran A4. Microsoft Office 2007 má 26 stran A4.

Ochrana trestním zákoníkem je poskytována průmyslovým právům k výsledkům technické tvůrčí činnosti, což jsou:  vynálezy  užitné vzory  průmyslové vzory  označení původu  ochranné známky  topografie polovodičového výrobku Ustanovení § 268 TZK porušení práv k ochranné známce a jiným označením chrání ochranné známky (odst. 1), název obchodní firmy, označení původu a zeměpisné označení (odst. 2), Ochranná známka: označení tvořené slovy, písmeny, číslicemi, kresbou nebo tvarem výrobku nebo jeho obalu, případně jejich kombinací, určené k rozlišení výrobků nebo služeb pocházejících od různých výrobců a zapsané v rejstříku ochranných známek (barvy, kresby, písmena, číslice, tvar výrobku) 4 druhy ochranných známek: - slovní (Intel, VW, Windows) - obrazová (letící okna WINDOWS) - prostorová (tvar láhve COCA COLA) - kombinovaná

(1) Kdo neoprávněně zasáhne nikoli nepatrně do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. (2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty bude pachatel potrestán, a) vykazuje-li či n uvedený v odstavci 1 znaky obchodní činnosti nebo jiného podnikání, b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch nebo způsobí-li tím jinému značnou škodu, nebo c) dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu. (3) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán, a) získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu nebo způsobí-li tím jinému škodu velkého rozsahu, nebo b) dopustí-li se takového činu ve velkém rozsahu. (1) Kdo neoprávněně zasáhne nikoli nepatrně do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta, zákazem činnosti nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty. (2) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let, peněžitým trestem nebo propadnutím věci nebo jiné majetkové hodnoty bude pachatel potrestán, a) vykazuje-li či n uvedený v odstavci 1 znaky obchodní činnosti nebo jiného podnikání, b) získá-li takovým činem pro sebe nebo pro jiného značný prospěch nebo způsobí-li tím jinému značnou škodu, nebo c) dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu. (3) Odnětím svobody na tři léta až osm let bude pachatel potrestán, a) získá-li činem uvedeným v odstavci 1 pro sebe nebo pro jiného prospěch velkého rozsahu nebo způsobí-li tím jinému škodu velkého rozsahu, nebo b) dopustí-li se takového činu ve velkém rozsahu.