VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ELEKTRICKÝ PROUD Elektrický proud je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Podmínky vzniku: Působení elektrického pole. Přítomnost volných.
Advertisements

Elektrický proud v kapalinách a plynech
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v látkách
Gymnázium, Havířov-Město, Komenského 2, p.o
Elektřina.
Co je elektrický proud? (Učebnice strana 122 – 124)
ELEKTRICKÝ PROUD.
Vedení elektrického proudu v plynech
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Vedení elektrického proudu v plynech
Vedení elektrického proudu v kapalinách
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ60 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH
Název školy Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektu CZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod.
VY_32_INOVACE_08-11 OHMŮV ZÁKON.
Ngo Anh Tuan, 4.C.  Za obvyklých podmínek jsou plyny nevodivé  Obsahují jen malý počet elektricky nabitých částic – iontů.  Množství iontů lze určitými.
Elektrický proud v látkách
ELEKTRICKÝ PROUD V POLOVODIČÍCH
Vedení elektrického proudu v látkách
Vedení elektrického proudu v plynech
Tato prezentace byla vytvořena
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU Základní škola a mateřská škola Dvorce, okres Bruntál, příspěvková organizace Pořadové číslo projektu:
Vedení proudu v plynech
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_03 Tematická.
Vodivost látek.
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Anotace Prezentace, která se zabývá vedením el. proudu v plynech. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají čím je způsobeno vedení.
Elektrický proud v plynech
Zpracováno v rámci projektu FM – Education CZ.1.07/1.1.07/ Statutární město Frýdek-Místek Zpracovatel: Mgr. Lada Kročková Základní škola národního.
Doutnavka Lucie Šabachová.
VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Ionizační energie.
IONIZACE PLYNŮ.
ELEKTRICKÝ PROUD V LÁTKÁCH
P L A S M O V Á L A M P A.
ELEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH I.
Elektrický proud v plynech a ve vakuu
Vedení proudu v plynech
Vedení proudy v plynech
Elektrický proud Elektrický proud kovech Ohmův zákon
Elektrické výboje v plynech
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
FYZIKÁLNÍ KUFR Vedení el. proudu v kapalinách a plynech (9. ročník) Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního.
Vedení elektrického proudu v látkách. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Výboje v plynech Jana Klapková © 2011 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH.
07 ELEKTRICKÝ PROUD V PLYNECH VY_32_INOVACE_07 autor: Mgr. Miroslava Mahdalová identifikace: H třída: 6. předmět: Fyzika anotace: Objasnění nového.
E LEKTRICKÝ PROUD V KAPALINÁCH A PLYNECH Ing. Jan Havel.
Název školy:Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu:Moderní škola Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Jan HruškaTV-FYZ. Ahoj, tak jsme tady znovu a pokusíme se Vám vysvětlit problematiku vedení elektrického proudu v látkách.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Vedení elektrického proudu v plynech Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300.
V ÝBOJE V PLYNECH Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
ELEKTROTECHNOLOGIE IZOLANTY A DIELEKTRIKA VŠEOBECNÉ VLASTNOSTI.
Elektrický proud v kapalinách a plynech
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Vedení elektrického proudu v plynech
Co je to elektrický proud
Elektrický proud v plynech
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Vedení el. proudu v plynech TÉMATICKÝ.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Elektrický proud v plynech
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
CHARAKTERISTIKA VÝBOJE
Vedení el. proudu v plynech (za normálního tlaku)
IONIZACE PLYNŮ.
Transkript prezentace:

VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH VY_32_INOVACE_08-19 VEDENÍ ELEKTRICKÉHO PROUDU V PLYNECH Samostatný a nesamostatný výboj

Plyny za obvyklých podmínek elektrický proud nevedou Sestavme obvod podle obrázku: µA 10 kV Mezi kovovými deskami je vzduch. Proud obvodem neprochází Umístíme mezi desky hořící svíčku. Ručička ampérmetru se vychýlí.

Znatelný průchod proudu nastane, zvýšíme-li ve výbojovém prostoru počet nositelů náboje. Působením plamene nebo zářením se plyn ionizuje. Některé molekuly se rozštěpí na kladný ion a elektron. Elektrický proud v plynech je tvořen usměrněným pohybem iontů a elektronů vlivem elektrického pole.

Ionizace – rozštěpení molekuly plynu na elektrony a ionty. Ionizátor – činitel, který způsobuje ionizaci plynu (např. plamen, rentgenové záření, radioaktivní záření, působení silného elektrického pole). Rekombinace - nesouhlasně nabité částice se přitahují a opět vytvoří neutrální molekulu.

Nesamostatný výboj: elektrický proud v plynu se udržuje pouze po dobu působení ionizátoru.

Voltampérová charakteristika výboje: Při malých hodnotách napětí většina iontů zanikne rekombinací. Za těchto podmínek je proud přímo úměrný napětí – platí Ohmův zákon. Při určité hodnotě napětí Un rekombinace téměř ustane. Proud je nasycený. K dalšímu zvýšení proudu dojde po překročení tzv. zápalného napětí Uz nastane ionizace nárazem.

I U Un Uz Při překročení Uz nastává samostatný výboj. Ionty a elektrony jsou urychleny tak, že srážkami s molekulami způsobují další ionizaci.

Samostatný výboj v plynu za atmosférického tlaku: Obloukový výboj – vznikne při napětí alespoň 60 V a proudu alespoň 10 A. Přitisknutím elektrod dojde k jejich rozžhavení, po oddálení na několik milimetrů nastane vlivem vysoké teploty ionizace vzduchu. Vysoké teploty se využívají při obloukovém svařování.

Jiskrový výboj – od obloukového se liší krátkou dobou trvání, protože zdroj není schopen trvale dodávat proud. K lavinovité ionizaci dojde vlivem silného elektrického pole mezi elektrodami. Přeskok jiskry je doprovázen zvukovým efektem. Příkladem je blesk. Koróna – trsovitý výboj, vzniká v nehomogenním elektrickém poli v okolí hrotů a hran s vysokým potenciálem. Způsobuje ztráty na vedeních velmi vysokého napětí.

Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Sylva Divišová Autor obrázků: Mgr. Sylva Divišová