Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Advertisements

Ochrana seniorů při předváděcích akcích a podomním prodeji
Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Kariérové poradenství
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Ekolabeling.
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Aktuální úkoly celní správy v oblasti práva duševního vlastnictví
Projekt č. 310 Evropská konkurenceschopnost pražské podnikatelské samosprávy Střední podnikatelský stav Ing. Martina Holíková ,
Podpora dobrovolných přístupů ze strany MPO včetně existujících mechanismů finanční podpory PhDr. Věra Havránková © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Zdravice OS „Veteráni JE CZ“ pro Mezinárodní fórum „DIALOG“ Dalibor Matějů Praha,
HESLO Fórum „HLEDÁNÍ INVESTIČNÍCH PŘÍLEŽITOSTÍ V EVROPĚ A ASII A MOŽNOSTI JEJICH FINANCOVÁNÍ“ Zuzana Synková CENTRUM INFORMAČNÍCH SLUŽEB 1.
Celostátní síť pro venkov
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti tisková konference
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Vymezení pojmu kvality a její vnímání Projekt OP LZZ CZ 1.04/ / PRAHA 17. – Ing. Zuzana Freibergová Tento.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Celní správa České republiky
Kdo může kontrolovat dodržování zákona o reklamě RRTV (reklama a sponzoring) Státní ústav pro kontrolu léčiv (humánní léky) Ministerstvo zdravotnictví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Činnost SOLVIT centra Setkání s kontaktními osobami a odbornou veřejností Ministerstvo průmyslu a obchodu,
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH.
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s ČBA V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky - 1.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Právo na informace Tereza Danielisová,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Masarykova univerzita Právnická fakulta Pracovní skupina pro právo a informační technologie JUDr. Radim Polčák, Ph.D.
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s Bezpečnostním výborem SBK V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Mimosoudní řešení spotřebitelských sporů Martin Říman, ministr průmyslu a obchodu © 2008 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Systém kvality a inovací v cestovním ruchu
Kvalita péče v českých psychiatrických léčebnách z hlediska práv pacientů LUCIE RYBOVÁ 22 dubna, 2009.
SOLVIT efektivní řešení problémů na vnitřním trhu EU.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
SOLVIT neformální systém řešení sporů na vnitřním trhu Setkání center na MPO
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Krásná Lípa projekt Aktivizace rodin Volfová Hana (ASZ) Kolář Jan (místostarosta Krásné Lípy) Praha,
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Pařížská úmluva na ochranu průmyslového vlastnictví z r článek 10bis (2): Nekalou soutěží je každá soutěžní činnost, která odporuje poctivým zvyklostem.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Nekalá soutěž Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Přínosy a negativa transpozice z pohledu českých spotřebitelů
Elektronický obchod z pohledu České republiky
Informačních systémů veřejné správy
eLearningové kurzy o daňových a celních otázkách
Korupce při veřejných zakázkách v ČR a SR
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR)
Výbor pro audit ing. Bohuslav Poduška, CIA, CRMA
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
Seminář ,,Právo a podnikání v digitálním věku” - Ostrava,
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
člen Asociace občanských poraden
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Spotřebitelské vzdělávání dětí a mládeže Poznatky z praxe
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů Mgr. Lukáš Zelený vedoucí právní poradny dTest

dTest, o.p.s. Cílem je ochrana zájmů spotřebitelské veřejnosti prostřednictvím aktivit jako: zpracování a vydávání nezávislých informací důležitých pro orientaci subjektů na trhu spolupráce s příslušnými orgány státní správy a samosprávy i dalšími partnery propagace jednotlivých aspektů ochrany spotřebitelů osvěta a vzdělávání v oblastech souvisejících s ochranou spotřebitelů

Časopis dTest vydáván od roku 1992, od roku 2005 i na www.dtest.cz otestováno přes 15.000 výrobků nezávisle objektivně bez reklam databáze nebezpečných výrobků na www.nebezpecne-vyrobky.cz – téměř 8.500 značka kvality dTest – pro výrobky a služby, které uspěly při testování – přes 500 držitelů

Spotřebitelské poradenství telefonické na čísle 299 149 009 (každý všední den od 9:00 do 17:00) elektronické na www.dtest.cz/e-poradna osobní a poskytované jinými formami za rok 2013 vyřešeno bezmála 26.000 dotazů a stížností spotřebitelů mimosoudní řešení spotřebitelských sporů prostřednictvím služby VašeStížnosti.cz

Hlavní výzvy a možnosti, jak zlepšit vymáhání dodržování práv spotřebitelů zvyšování informovanosti a vzdělávání spotřebitelů – spotřebitel musí znát svá práva a vědět, jak je vymáhat – mnoho mýtů mezi spotřebiteli podstatné zrychlení soudních řízení – navíc mnoho dalších nedostatků (nemožnost odvolání v bagatelních sporech, nedostatečné sjednocování judikatury) zavedení možnosti kolektivních žalob větší zapojení spotřebitelských organizací do soudních řízení (např. vedlejší účastenství)

zavedení efektivního systému mimosoudního řešení spotřebitelských sporů – ADR zatím různé alternativy – např. služba VašeStížnosti.cz provozovaná za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu zvyšování efektivity dozoru (např. nový kontrolní řád a novela zákona o ochraně spotřebitele ve vztahu k předváděcím akcím)

Zlepšení metod odhalování případů protiprávního jednání velké naděje kladeny na předávání záznamů o situaci na českém trhu Evropské komisi dle doporučení DG SANCO zaměřeného na harmonizaci systémů pro evidenci stížností (užívá mimo jiné dTest) otázka systematické organizace a zapojení státních orgánů a dalších organizací v jednotlivých státech pravidelnost a rychlost předávání údajů Evropské komisi zpětná vazba a rychlost vyhodnocování

využitelné pro spotřebitelské organizace zřízení online informačních fór pro spotřebitele k identifikaci a analyzování problémů a nedostatků využitelné pro spotřebitelské organizace napomohou rychle získat informaci o existenci nové nekalé praktiky, která prostřednictvím online fóra umožní bezprostřední právní analýzu případu doporučený právní postup by byl ihned zveřejněn online poskytnou přehled o četnosti výskytu případů se stejným či obdobným skutkovým stavem umožní efektivnější koordinaci poškozených pro případné trestní oznámení či jiné právní kroky

Rozšířené případy protiprávního jednání na jednotném trhu klamavé obchodní praktiky při srovnávání cen zboží a služeb – tzv. srovnávače cen předváděcí akce (např. ČR, SR, Maďarsko) - stížnosti se týkají zejména: zneužívání zákonných výjimek užívání klamavých a agresivních obchodních praktiky psychický nátlak na seniory (apel na zdraví) nerespektování práva na odstoupení diskriminace spotřebitele „prázdné“ s.r.o. navíc zájezdy českých seniorů do zahraničí (v i mimo EU)

Děkuji za pozornost zeleny@dtest.cz