Voldán Fabián L SPSE Božetěchova 3

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Advertisements

Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci. Měkkýši Plži Mlži Hlavonožci.
Vodní ptáci Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou
VY_32_INOVACE_20_32_POUŠTĚ
Hynek Moliš Králík domácí
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
PŘIZPŮSOBIVOST ROSTLIN A ŽIVOČICHŮ
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 6. ročník
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Mízní systém - jednosměrná soustava tvořená mízními cévami, mízou, mízními uzlinami, brzlíkem a slezinou  - základní funkcí je obrana organismu, odvod.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_539_Př8     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Velbloud Dvouhrbý.
Poznávání zvířátek ze zoologické zahrady
Předmět a očekávaný výstup
Základní škola a Mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_6 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_II.A.15 Název pro školu:
Systém savců 3 Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př 5
OKAPI.
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, les, lesní.
Sudokopytníci.
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_2 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, obyvatelstvo,
Mláďata v pražské ZOO Co se již letos narodilo?
VY_32_INOVACE_05_LITERÁRNÍ VÝCHOV
NÁRODNÍ PARKY ČR - opakování
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Marie Terezie, Josef II. Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Život po třicetileté válce
Pouště světa a jejich živočichové.
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, potravinářský.
Starověký dřevěný šlapací jeřáb
Po stopách ohrožených zvířat
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Panda velká Červený výstražný trojúhelník a v něm černobílý medvěd. Označují se jim druhy, kterým v přírodě hrozí vyhubení.
Určeno pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Lidé a čas – Novější dějiny ČR – Národní obrození VY_32_INOVACE_150 duben 2011Mgr. Hana Patschová.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI20 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Opěrná soustava – stavba a vývoj kostí
ŠELMY.
Přizpůsobivost živočichů a rostlin
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_8 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Organismy doprovázející člověka část 1. Mikroorganismy 7. tř
SUDOKOPYTNÍCI - PŘEŽVÝKAVCI
Savci – řád: lichokopytníci
Placentálové – řád hmyzožravci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Poušť.
Savci – řád: chobotnatci
Savci – řád: lichokopytníci
Subtropický pás pro 5. ročník ZŠ
POUŠTĚ A POLOPOUŠTĚ.
Savci – pouště a polopouště
Savci – řád hlodavci (zástupci 2)
Savci.
EVROPA Polsko III2-Z7-III-15.
Gorila nížinná Biologie.
Pouště a polopouště.
SUDOKOPYTNÍCI 1. Hmotnost těla se opírá o prst (ostatní zakrněly) 2. Prsty ukončeny rohovitými kopýtky 3. Většina býložravých druhů.
Botanické a zoologické zahrady Mgr. I. Vališková CZ.1.07/1.4.00/
Ptáci Autor: Mgr. Iva Hirschová VY_32_INOVACE_37_Ptáci-zajímavosti
Anotace – Sudokopytníci
Kůň Převalského.
Autor: Mgr. Aranka Kopišová Datum: Název: VY_32_INOVACE_17_PŘÍRODOPIS
Název školy : Základní škola a Mateřská škola Prysk ,okres Česká Lípa ,příspěvková organizace Autor: Eva Vavřinová Název materiálu : VY_52_INOVACE_09.
Transkript prezentace:

Voldán Fabián 12.11.2012 1.L SPSE Božetěchova 3 Velbloudi Voldán Fabián 12.11.2012 1.L SPSE Božetěchova 3

Velbloudi se řadí do dvou skupin jednohrbí (dromedár) a dvouhrbí (drabař) Délka až 350 cm Výška až 250 cm Hmotnost 600 až 700 kg

Dromedár V přírodě je už vyhuben a žije jen ve zdomácnělé formě Před zdomácňováním, které začalo už asi 4000 let př.n.l, žil Dromedár zřejmě v severní Africe a Arábii. Dnes je Dromedár významné hospodářské zvíře a chová se na původním území výskytu, v Přední a Malé Asii až po Indii. Jeho přirozeným biotopem byly polopouště a suché stepi, pouště a planiny.

Drabař Velbloud Drabař se vyskytuje ve Střední Asii a to konkrétně v Číně a Mongolsku. Obývá nehostinné stepi a polopouště v nadmořské výšce 1500 až 2000 m .n. m., kde teploty vystupují k 50 °C v létě a v zimě klesají na – 25 °C Je kriticky ohrožen v přírodě (odhad je 500 - 1000 kusů) Velbloud drabař je celkově mohutnější než jeho příbuzný velbloud dromedár

Velbloudi se dobře přispůsobili k podmínkám v poušti, dokážou bez vody přežít i několik týdnů (desetkrát déle než člověk). Za 10 minut vypijí až 50 litru vody. Jsou mimořádně odolní a otužilí, snáší pouště i drsné mrazy v pustinách. Velbloudi se díky zvláštní stavbě chodidel dobře pohybují po sypkém písku. Jejich kolébavá chůze je zapříčiněná současně pohybem obou nohou střídavě na pravé nebo levé straně zvířete, těmto zvířatům se říká mimochodníci.

Nozdry: Za pouštních bouří se mohou uzavřít a chránit dýchací cesty před zvířeným prachem. Oční víčka: Se dvěma řadami hustých řas chrání velbloudí oči před zrnky písku a prachem. Hrby: Slouží jako zásobárny tuků. V době hladu a nedostatku velbloud tukové zásoby spotřebovává a využívá je k tvorbě energie nebo k produkci vody. Červené krvinky velbloudů jsou poměrně velké a na rozdíl od jiných savců nemají tvar piškotu, ale jsou kulaté. Je tomu tak proto, aby buňka mohla řídit poměrně složitý proces, díky němuž může velbloud dlouho žít bez vody.

Velbloudi v českých zoologických zahradách Zoo Zlín Zoo Praha Zoo Brno Zoo Ústí nad Labem Zoo Vyškov Zoo Ostrava Zoo Plzeň Zoo Olomouc Zoo Liberec Zoo park Chomutov

Zdroje: http://upload. wikimedia http://files.ucivo.webnode.cz/system_preview_detail_200001054-98b309b186-public/Dromed%C3%A1r%20Sudokopytn%C3%ADci%20Velbloudovit%C3%AD.jpg http://nd03.jxs.cz/699/076/30519c65e2_66569593_o2.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4b/Dromedare.jpg/800px-Dromedare.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9b/Leefgebied_dromedaris.JPG Wikipedie+kniha

Konec Děkuji za pozornost.