Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Zdravý způsob výživy VY_32_INOVACE_14 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval:
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
Civilizační choroby a výživa
Soustava trávicí - část 2.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
Člověk a zdraví Výchova ke zdraví Vláknina VY_32_INOVACE_13 Sada 8 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka 213 Vypracoval: Mgr. Petřík.
PLAZMATICKÉ LIPIDY A TRANSPORT LIPIDŮ
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_597.
Marcela Čápová Jitka Šťastná Edita Musilová Ilona Bártová
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Význam vlákniny v potravě s ohledem na dětský věk
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Rozdělení potravin „Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.“ 40, Ing.Miroslava Prchalová, Potraviny.
VÝZNAM CUKRŮ VE VÝŽIVĚ.
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Obor: Zemědělec – farmář H/01
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Steroidy.
„EU peníze středním školám“
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
METABOLISMUS = chemické látkové přeměny v těle
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: druhý
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_432.
Probiotika a prebiotika
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Biochemie ve výživě- tuky. Funkce tuků v těle: - tuky (lipidy) tvoří 30% našeho jídelníčku - jsou tvořeny glycerolem a v něm rozpuštěnými mastnými kyselinami.
Trávení lipidů. VSTŘEBÁVÁNÍ A TRANSPORT PRODUKTŮ TRÁVENÍ LIPIDŮ.
Civilizační choroby. látka tukové povahy konzistencí podobný mýdlu či vosku.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Zelenina, … Dodatky, ….
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_INOVACE_03_JABLKO Výchova.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
= přeměna látek a energií
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
© Biochemický ústav LF MU (E.T.) 2009
Maso a masné výrobky Dodatky.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Obor: 65-41-L/01 Gastronomie Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Technologie v souvztažnosti s předmětem Potraviny a výživa Vypracoval: Ing. A. Říhová Materiál: VY_32_INOVACE_324 Datum: 30.11.2012 Anotace: Cholesterol, Vláknina, Probiotika a prebiotika

Cholesterol Frakce: LDL lipoprotein s nízkou hustotou – „lump“ usazeniny na stěnách cév VLDL lipoprotein s velmi nízkou hustotou HDL lipoprotein s vysokou hustotou – „hodný“ váže a transportuje cholesterol z těla - riziko kardiovaskulárních onemocnění (špatný poměr HDL a LDL) - ze 2/3 vzniká v játrech - k tvorbě žlučových kyselin, hormonů (pohlavních a kortikoidů), buněčných membrán - denní přísun do 300 mg - vyskytuje se jen v živočišných potravinách - žloutky, vnitřnosti, živočišný tuk Podstatou kardiovaskulárních onemocnění: zhoršení schopnosti cév zásobovat orgán krví a kyslíkem. LDL transportuje ze střev a jater do buněk ke stavbě membrán či steroidů, náchylný k oxidaci. HDL transport do jater k recyklaci nebo vyloučení. Nenasycené tuky zvyšují HDL, nasycené LDL frakci. Obsah cholesterolu v potravinách: http://www.tlukotsrdce.cz/vyziva-a-recepty/vite--co-je-cholesterol-1-

Vláknina - podporuje střevní funkce a stabilitu mikroflóry - vyvolává pocit nasycení (váže vodu) - snižuje cholesterol (pektin) - prevence zácpy, vředů, hemeroidů, rakoviny tlustého střeva Zdroje: rozpustná vláknina - luštěniny, obiloviny, v některém ovoci, zelenině (pektin, gumy a slizové látky) nerozpustná vláknina - celozrnná jídla, otruby, ořechy, semena, zelenina a slupky některých druhů ovoce (hemicelulóza, celulóza, chitin) !!! Rostlinné potraviny DVD: 30g denně Přehled množství vlákniny v potravinách: http://www.viscojis.cz/teens/index.php?option=com_content&view=article&id=122:102& catid=54:potravni-vlaknina&Itemid=104

Probiotika = jsou živé mikroorganismy (bifidobakterie a Laktobacily), které najdeme je v zakysaných mléčných výrobcích (jogurty, jogurtová mléka, kefíry…..), jež osídlují sliznici tlustého střeva a tím prospívají lidskému zdraví

Význam probiotik: obnovení zdravé střevní mikroflóry, která mohla být narušena např. antibiotiky vytváří organické kyseliny --> poklesu pH -->zabraňuje růstu hnilobných bakterií tvořících karcinogenní látky, některé i rozkládá = prevence nádorů tlustého střeva snížení hladiny celkového a škodlivého LDL cholesterolu - zvýšené vstřebávání Ca - syntéza některých vitamínů K, B zmírnění nesnášenlivosti vůči mléčnému cukru laktose u osob postižených mléčnou intolerancí - posílení imunitního systému

Prebiotika = nestravitelné látky, stimulují růst a aktivitu žádoucí střevní mikroflóry Probiotika + prebiotika = synbiotika = dosud málo rozšířené potravinové doplňky pozitivem je vyšší odolnost živých kultur při průchodu žaludkem a tenkým střevem při cestě do tlustého střeva

KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2 KOLAŘÍKOVÁ, Jana. Potraviny a výživa 2. díl: Učebnice pro střední odborná učiliště. Probulov 20, PSČ 398 07: Orlík, 1995. PÁNEK, Jan, POKORNÝ, Jan, DOSTÁLOVÁ Jana, KOHOUT, Pavel. Základy výživy. Vydání první. Praha: Svoboda Servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. Obrazový materiál čerpaný z otevřené galerie na www – http://office.microsoft.com (luštěniny MC900331428, ovoce MP900227717, jogurty MP900438697, smetana MP900433966, jogurt MC900411900, cereálie MC900233681 )