Téma hodiny: Kanada – obyvatelstvo a hospodářství, dokumentární film o americkém severu Předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník Klíčová slova: Obyvatelstvo,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Téma hodiny: Mexiko - základní údaje, poloha, přírodní a socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník Klíčová slova: Základní údaje, poloha,
Advertisements

Téma hodiny: Spojené státy americké – Opakování (film a kvíz)
Téma hodiny: Bělorusko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Téma hodiny: Bulharsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
AUSTRÁLIE Hospodářství
Kanada.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ Mgr. Iva Lulayová.
Kanada.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Téma hodiny: Peru – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry
REGIONY EVROPY SEVERNÍ EVROPA.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
Téma hodiny: Chorvatsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Kanada.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
USA – hospodářský obr.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Mimoevropské regiony – Severní Amerika Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Číslo 1, 2 nebo 3 na světových trzích?!
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
Téma hodiny: Mexiko – opakování + krátké dokumentární filmy
NORSKÉ KRÁLOVSTVÍ.
KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.
Téma hodiny: Slovinsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Téma hodiny: Albánie Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Téma hodiny: Rusko - socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Rusko – socioekonomické poměry Klíčová slova: Obyvatelstvo,
Kanada. Administrativa Kanada je 2. největším státem světa (po RUS) s rozlohou 10 mil km 2 Je federací tvořená 10 provinciemi a 3 teritorii (Nunavut)
PROVINCIE A TERITORIA Kanada je federálním státem skládá se z 10 provincií a 3 teritorií. Nejlidnatější provincií je Ontario s největším městem Kanady.
Téma hodiny: Kanada - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
KANADA Státní uspořádání: F _ _ _ _ _ _ E _ _ provincií a _ teritoria
KANADA.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Černá Hora Téma hodiny: Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
Martin VRZALA. * 1. Obyvatelstvo * 2. Hospodářství, těžba * 3. Průmysl * 4. Zemědělství * 5. Doprava * 6. Hlavní oblasti.
HOSPODÁŘSKÁ KLASIFIKACE KANADY
Kanada.
KANADA.
Kanada Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.5.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název učiva: Amerika severní
EVROPSKÉ HOSPODÁŘSTVÍ
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
Severní Amerika – Kanada
EVROPA HOSPODÁŘSTVÍ VY_32_INOVACE_07-47 Ročník: VIII. ročník
Severní Amerika - Kanada
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Severní Amerika – Kanada 2
Spojené státy americké
Kanada.
Téma hodiny: Bolívie – základní údaje, přírodní a socioekonomické poměry Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník Anotace: Seznámení se s jihoamerickým.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Transkript prezentace:

Téma hodiny: Kanada – obyvatelstvo a hospodářství, dokumentární film o americkém severu Předmět: Zeměpis Ročník: 2. ročník Klíčová slova: Obyvatelstvo, těžba, průmysl, zemědělství, doprava… Autor: Mgr. Sandra Vanišová Škola – adresa: SŠHGS Litoměřice, Dlouhá 6, Litoměřice

Kanada – obyvatelstvo a hospodářství

Obyvatelstvo Kolik má Kanada obyvatel? Víte něco o skladbě obyvatelstva Kanady? Jak se jmenují původní obyvatelé Kanady?

Obyvatelstvo značně nerovnoměrné rozmístění (nejvíce u Velkých jezer) SDŽ - ženy – 82, muži – 76 Urbanizace – 75% Původní obyvatelé (Indiáni, Inuité – Eskymáci) žijí hl. na S Mnoho přistěhovalců

Hospodářství Co víte o hospodářství v Kanadě? Na jaké je úrovni? Co a kde se zde těží? Co a kde se zde vyrábí? Co a kde se zde pěstuje? Na jaké úrovni je doprava?

Kanada je ekkonomicky 1 z nejsilnějších států světa ještě před 1. sv. v. typická zemědělská a dřevařská země růst hospodářství po 2. sv.v. (díky kapitálu z USA)

Těžba velmi pestré a bohaté nerostné suroviny nikl, zinek, uran, měď, olovo, zlato, stříbro, platina zem. plyn a ropa (Alberta, povodí Mackenzie, šelf S. led. o. železná ruda (Labrador) a č. uhlí (Alberta)

Průmysl Energetika - téměř 60% E vyrobí hydroelektrárny La Grande a Churchill na Labradoru, 15% jader. E Hutnictví – ocel (Hamilton, …), hliník (Brit. Kolumbie),… Strojírenství – výroba aut, kt. ovládají am. koncerny Ford, GM, Chrysler (Windsdor, Toronto), speciální letadla (např. pro zemědělství a lesnictví) – Toronto, Montreal, Vancouver

Petrochemie – nej. v Albertě (Edmonton, Calgary) a přístavech (Vancouver) Dřevozpracující průmysl – papír, celulóza, nábytek (Ottawa, Edmonton, Vancouver), nejdůležitější svět. exportér dřeva Potravin. prům. – maso, mléko, ryby

Zemědělství jen 5% orné půdy a 3 % pracujících v zem., přesto je soběstačné převažuje farmářská velkovýroba (mechanizace) rychle zrající obiloviny přizpůsobené chladu pšenice, řepka olejka, lněné semínko, jablka, hrušky, třešně, javor. cukr., med masný skot – Alberta, Saskatchewan mléčný skot – Ontario, Québec chov kožešinové zvěře (norek, liška, bobr) – Ouébec a na S rybolov (Atlantik)

Doprava důležitá kvůli obrovským přepravním vzdálenostem železniční doprava (transkontinentální tratě spojují Z s V) silniční říčně-námořní (řeka Sv. Vavřince, Velká jezera, Atlantik)

Zahraniční vztahy a CR významný svět. exportér (strojírenství, paliva, rudy, dřevo, papír) CR – ročně 40 mil. turistů (hl. z USA), navštěvuje se hl. „divoká panenská příroda“

Nyní si pustíme dokumentární film o drsném americkém severu Nyní si pustíme dokumentární film o drsném americkém severu. Film nás zavede do Kanady a na Aljašku. http://www.bushmanfilm.com/aljaska-kanada/

Co všechno jsme mohli v předchozím dokumentárním filmu vidět? Co vás nejvíce v tomto filmu zaujalo? Co všechno už víte o Kanadě?

Použité zdroje: ANDĚL, J., MAREŠ R. (2001): Evropa. Encyklopedický přehled zemí. Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 293 p. BUSHMANFILM.COM [online]. [cit. 2012-08-04]. Dostupné z WWW: <http://www.bushmanfilm.com/aljaska-kanada/>