České středohoří.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Exogenní činitelé Činnost stojatých vod.
Advertisements

FORMOVÁNÍ POVRCHU Vnější činitelé.
Zemská atmosféra - stavba - soustředné vrstvy - různé vlastnosti
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE ZVĚTRÁVÁNÍ
GEOLOGIE, GEOMORFOLOGIE
ZŠ ŠKOLNÍ VRCHLABÍ Vyrobeno v rámci programu MŠMT : EU – OP VK 2010.
Endogenní (vnitřní) pochody
Půdy:.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU _ geologicky_vyvoj_CR
Stanislav Opluštil; Jakub Trubač; František Vacek
Přírodní poměry ČR Geologický vývoj Působení ledovce u nás
Činnost vody.
© copyleft Jiří Trávník
Geologický vývoj a stavba ČR
VZNIK POHOŘÍ.
GEOLOGICKÝ VÝVOJ ČESKA GEOMORFOLOGIE
ČESKÁ REPUBLIKA Geologická stavba.
Vývoj zemského povrchu
Geologický vývoj České vysočiny
Litosféra = pevný obal Země = zemská kůra + horní část zemského pláště
Exogenní geologické děje
LEDOVCE Odhaduje se, že více jak desetina zemského povrchu tj. asi km2, je neustále pokryta ledem. Led je ve skutečnosti největší světovou rezervou.
GEORELIÉF Mgr. Jana Nováková.
Vznik a vývoj litosféry
Geologická mapa ČR na našem území 2 stavební jednotky:
Fyzicko-geografická sféra
Dělení hornin Podle vzniku.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Fyzická geografie Mgr. Ondřej Kinc Strukturní tvary reliéfu
Současná sedimentace na spodním toku řeky Negro v Brazílii E. Franzinelli, H. Igreja 2001 Lucie PETERKOVÁ, 2005.
Usazené horniny.
Usazené horniny = sedimenty
Geologický vývoj České republiky
Geografie místního regionu
Druhohory (podnebí, pohoří)
Kamenné moře Vznik kamenných moří závisí zejména na druhu horniny, sklonu svahu a geologických podmínkách. Kamenná moře vznikala zpravidla mrazovým zvětráváním.
Geologický vývoj Karpat
Česká republika Geologický vývoj
Stanislav POPELKA 2. Ročník GGI Olomouc 2006
PŘÍRODNÍ POMĚRY ČR 8. ročník.
Česká tabule Josefína Krátká 9.A Mapka ČR s označenou lokalitou.
TEST 06.
CHKO Český kras.
Geologie ČR (geologické jednotky)
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Přírodní památka Čertova kazatelna
Krušnohorská subprovincie
ZÁKLADY HYDROGEOLOGIE
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Česká republika Geologie
České středohoří Jan Dařílek 9.B
Zemská kůra a horniny. Zemská kůra Nejsvrchnější slupka pevného zemského tělesa Proměnlivá mocnost – Ø 30 – 40km Spodní souvislá vrstva – bazaltová (čedičová)
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Horopis České republiky Krkonoše Šumava Krušné hory.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Přírodní podmínky ČR Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-14 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Mrazové sruby Balvanové moře
Změř na mapě ČR přímé vzdálenosti:
Geologický vývoj území České republiky
USAZENÉ HORNINY (SEDIMENTÁRNÍ)
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK VYVŘELÉ HORNINY Název školy
VY_52_INOVACE_Z Šablona.
vnější přírodní činitelé
Autor: Mgr. Zdeněk Hanuš VY_32_INOVACE_42_Geologický vývoj
ZEMĚPIS - 6. ročník Litosféra
Změř na mapě ČR přímé vzdálenosti:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
1. Krušnohorská soustava
VNĚJŠÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Transkript prezentace:

České středohoří

Geologická minulost Druhohory (stáří 225 – 70 mil. let) Za jednu z nejvýznamnějších etap geologického vývoje Českého středohoří je považováno období svrchní křídy. Vznikl zde několik stovek až tisíc metrů mocný pokryv usazenin, tvořící podklad třetihorního vulkanosedimentárního komplexu. V období před 97 - 85 mil. lety existovalo v prostoru Českého masivu mělké moře. K záplavě došlo po výrazném celosvětovém zdvihu mořské hladiny v nejstarším stupni svrchní křídy. V mladších stupních svrchní křídy bylo uloženo 400 - 900 m sedimentů, které jsou tvořeny v jihozápadní části Středohoří vápnitými jílovci, slínovci (opukami) a jílovitými vápenci (těženy dnes již mimo CHKO ČS - u Úpohlav - jako cementrárenské suroviny). V severovýchodní části území se pak jedná převážně o pískovce, neboť zároveň docházelo k poklesům mořského dna (nejvíce na severovýchodě oblasti) a do deprese směřoval přísun písčitého materiálu z lužického ostrova, kde vznikal zvětráváním žul. Zpevněné pískovce byly dříve hojně těženy na stavební kámen. Třetihory (stáří 70 – 1 (?) mil. let) Před vznikem vulkanosedimentárního komplexu docházelo k odnosu křídových hornin. Zároveň teplé a vlhké klima přispělo k zvětrávání, místy i k prokřemenění původního povrchu. Vlivem eroze došlo k odkrytí a k zemnímu požáru (oxidace uhelné složky). Zbylá hmota byla vypálena. Vznikly tak velmi tvrdé a pestře vybarvené horniny. Těžily se např. u Dobrčic, kde je také ponechán ukázkový profil. Používaly se ke zpevnění cest a jako podsypový materiál pro důlní dráhy. Vulkanosedimentární komplex Českého středohoří byl vytvořen v období před 40 až 16 mil. lety. Vulkanismus je vázán na oherský rift , vulkanicko-tektonickou zónu, vzniklou jako odezva alpínských horotvorných pochodů. V prvních etapách docházelo pravděpodobně k odplyňování hlubokého sopečného krbu podél hluboko zasahujících zlomových zón. Vznikaly přitom silně explozivní vulkány - maary . Jsou známy hlavně z oblastí podél litoměřického zlomu. Později se vytvořila deprese a bylo tak více možností pro výstup magmatu podél zlomových linií až na povrch. Vznikly početné výlevy olivinických čedičů . V riftové depresi docházelo ke styku žhavých láv s vodním prostředím. Docházelo přitom k jejich přeměně a k rozpadu a vznikly tak velké objemy úlomkového materiálu. Tyto nesoudržné horniny byly různě přemísťovány gravitací a rozplavováním. Další tektonické pohyby měly za následek opětný výstup olivinických čedičových magmat. Koncem třetihor počíná intenzivní erozní činnost.

Čtvrtohory (stáří 1 (. ) mil Čtvrtohory (stáří 1 (?) mil. let – dosud) Období je charakterizováno značnými klimatickými změnami, které se odrazily i ve vlivu na utváření dnešního vzhledu krajiny (pravidelné střídání glaciálů a interglaciálů – dob ledových a meziledových). Pro České středohoří je důležitý zejména vývoj labského údolí , které patří k velmi významným prvkům krajiny severních Čech. V různých výškách se v údolí Labe zachovaly říční uloženiny z různých období starších čtvrtohor. Plošný rozsah říčních teras však není velký. Během čtvrtohor zde prohloubil tok Labe své údolí asi o 100 m. Zvláště období přechodu chladných period v teplejší vzrostlo v řečištích množství tekoucí vody. S tím byl spojen transport sedimentů od písku až po velké balvany vulkanitů. Pokud voda dospěla do území s menším sklonem nebo plochým reliéfem, pak se tyto sedimenty ukládaly ve formě výplavových vějířů. Tak vznikly i granátonosné písčité akumulace v okolí Podsedic a Třebívlic. V nejchladnějších obdobích čtvrtohor, vítr unášel velké množství prachu, vznikajícího zvětráváním hornin. Převládaly západní větry, proto jsou prachové uloženiny v nejmocnějších vrstvách zachovány na východních úbočích v závětří vyvýšenin. Vznikly tak spraše a sprašové hlíny, jejichž vrstvy dosahují mocnosti i přes 20 m. Tyto tzv. eolické sedimenty bývají využívány jako cihlářské suroviny. V chladných obdobích čtvrtohor probíhalo intenzivní mrazové zvětrávání . Docházelo k rozpadu skalních útvarů na kamenitou a blokovou suť, která se sunula po příkrých svazích, jen minimálně krytých vegetací. Příkré svahy jsou náchylné ke gravitačním jevům - sesuvům a skalním řícením . Krasové jevy se v CHKO ČS nevyskytují. Jsou zde však soustředěny jedny z nejvýznamnějších pseudokrasových jevů v neovulkanitech ČR (jeskyně, ledové jámy). S převahou největší je Loupežnická jeskyně u V. Března (celkem asi 130 m chodeb),. Puklinová jeskyně na Bukové hoře (asi 7 m) je popisována jako ledová. Jeskyně na Radobýlu (asi 10 m) vznikla na puklině vlivem svahových pohybů. Jeskyně u Dobrné (asi 10 m) je ukázkou suťových jeskyní. znělec

Milešovka Observatoř Milešovka je situována na nejvyšším vrcholu Českého středohoří ve výšce 837 m n.m., na vrcholku izolované kuželové hory. Milešovka je výraznou krajinnou dominantou, okolní terén převyšuje až o 400 m. Jedná se o znělcový kužel, který vznikl při hlavní třetihorní fázi vulkanické činnosti. Svahy Milešovky, které dosahují sklonu až 30°, jsou téměř kompletně zalesněny. Les složený z bříz, lip, dubů, javorů a buků tu vyrůstá ve znělcové suti. V okolí se nachází řada hnědouhelných lomů, tepelných elektráren, tepláren, chemických a jiných průmyslových podniků, které významně ovlivňují čistotu ovzduší v této lokalitě. Meteorologická pozorování na Milešovce probíhají od roku 1905. V roce 2005 tedy oslavila observatoř stoleté výročí pozorování. V témže roce byly na Milešovce provedeny významné opravné práce (zateplení, oprava fasády, renovace vnitřních prostor, apod.).

Tabulky údajů

Tabulky údajů

Zdroje: http://www.ceskestredohori.ochranaprirody.cz http://www.ceskestredohori.cz/Mista/Milesovka.htm http://www.ufa.cas.cz