NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO KLASICISMU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Advertisements

Světoví hudební skladatelé
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Studijní obor: Sociální činnost
Ludwig van beethoven –
Ludwig van Beethowen Petra Molnárová.
Wolfgang Amadeus Mozart
Medailonky Wolfgang Amadeus Mozart HV-1 Hudební výchova DUM č. 17
HV-1 Hudební výchova DUM č. 18 Prima – kvarta osmiletého studia
Rozčlenění hudebního vývoje
Joseph Haydn rakouský hudební skladatel často označován jako
Poznámky pro výuku Předmět: Hudební výchova Autor: Mgr. Tomáš Fabiánek
Wolfgang Amadeus Mozart
Joseph Haydn 1732 Rohrau – 1809 Vídeň.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
René Descartes: "Myslím, tedy jsem."
Klasicismus v evropské hudbě
Slavní čeští a světoví skladatelé. Bedřich Smetana.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Wolfgang Amadeus Mozart
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Beethoven by Andy Ludwig van
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
Wolfgang Amadeus Mozart
 Složité hudební dílo  Skladba pro symfonický orchestr  Rozvoj od klasicismu.
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
Franz Joseph Haydn Mgr. Jakub Tomala.
Světem hudby! Hra na klavír Housle
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Základní informace, ukázky z děl
Klasicismus Mgr. Jakub Tomala.
Klasicismus.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
Základní informace, ukázky z děl Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_66_MOZART TEMA: HUDEBNÍ VÝCHOVA.
BEETHOVEN. MLÁDÍ Ludwig van Beethoven se narodil pravděpodobně 16. prosince 1770 v Bonnu, přesné datum jeho narození není známo, pouze datum pokřtění.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
WOLFGANG AMADEUS MOZART. Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_11_Wolfgang.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_05_WOLFGANG_AMADEUS_MOZART Dějiny hudby listopadu 2012 W. A. Mozart – život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Klasicismus v evropské hudbě -žáci se naučí charakteristické rysy evropského.
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/11
Ludwig van Beethoven Anotace Prezentace seznámí žáky s hudbou Ludwiga van Beethovena. Seznamuje žáky s jeho životem a dílem. Ukazuje, že melodie Ódy na.
Joseph Haydn.
Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor:
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
CESTA Z PRAVĚKU KLASICISMUS
Test k ověření znalostí z HV
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
Dějiny hudby a její osobnosti
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
Dějiny evropské hudby KLASICISMUS Wolfgang Amadeus Mozart život dílo poslech projekt.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Dějiny evropské hudby KLASICISMUS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Světoví hudební skladatelé
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
Hudba Test Poslech POJMY
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Název školy: Základní škola Netvořice
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  11/20
Klasicismus
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Transkript prezentace:

NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO KLASICISMU

Představitelé tzv. Vídeňské školy (J. Haydn, W. A. Mozart):

Joseph Haydn (1732 – 1809)

Narodil se v rakouském městečku Rohrau Narodil se v rakouském městečku Rohrau. Už od svých osmi let působil jako choralista (tedy sborový zpěvák) ve sboru vídeňského Svatoštěpánského dómu. Roku 1759 nastupuje do služeb hraběte Morzina na zámek v Lukavci u Plzně. Zde působí jako kapelník. Roku 1761 přechází na téměř tři desetiletí do služeb uherského knížete P. A. Esterházyho na jeho dvůr v rakouském Eisenstadtu.   Po zrušení této kapely (1770) žije v poměrně nezávislém postavení ve Vídni v přátelských kontaktech hlavně s Mozartem. V letech 1771 – 1775 podniká velmi úspěšná turné do Londýna. Po návratu dosahuje všeobecného uznání i hmotných úspěchů.

Dílo: - 108 symfonií a 68 smyčcových kvartetů (Skřivánčí kvartet) - 7 oratorií: Stvoření, Roční doby aj. - mše (Theresia messe, Pauken messe) - koncerty (violoncellový koncert D – dur, koncert Es – dur pro trubku, koncerty houslové, pro dechy, klavír) - 25 oper (Život na měsíci, Armida) - 47 klavírních sonát, houslové sonáty, dua - 29 klavírních a 126 barytonových trií - divertimenta pro různá obsazení - písně s klavírem

Poslech: 3. věta z Haydnova violoncellového koncertu C – dur v transkripci pro křídlovku a smyčcový orchestr: http://www.youtube.com/watch?v=0jzI54rkmls

Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791)

- narozen v Salzburgu - už od útlého dětství udivoval svým kompozičním talentem i jako houslista a cembalista - se svým otcem cestuje a vystupuje po Evropě - v Salzburgu koncertním mistrem arcibiskupské kapely - 1781 – vystupuje z arcibiskupských služeb a zahajuje dráhu svobodného umělce ve Vídni - několikrát pobýval v Praze - dílo: - mimořádně rozsáhlé - 19 oper: např. Kouzelná flétna, Figarova svatba, Únos ze Serailu, Don Giovanni, Bastien a Bastienka atd. - církevní kompozice (17 mší, requiem) - 70 koncertních árií - 50 symfonií, několik desítek koncertů - divertimenta, serenády - 26 smyčcových kvartetů, 6 kvintetů - 36 houslových a 29 klavírních sonát

Ludwig van Beethoven (1770 – 1827)

- narozen v Bonnu - nebyl jen velkým hudebníkem, ale stal se i bojovníkem za svobodu osobní i společenskou - každá jeho skladba je vyjádřením postoje ke světu ve smyslu individuálním i sociálním - jeho učitelem byl Christian Gottlob Neefe - prvé skladby píše již ve dvanácti, v patnácti získal titul dvorního varhaníka - 1787 krátce navštívil Vídeň, kde se setkává s Mozartem - 1792 odjíždí definitivně do Vídně, kde studuje u Haydna, Schenka, Albrechtsbergra a Salieriho. Brzy však začíná vytvářet svůj vlastní kompoziční sloh. - věnuje se i klavírní hře a pedagogické práci, což mu otevírá cestu do šlechtických kruhů - trpěl těžkou sluchovou chorobou

dílo: devět symfonií (nejznámější je pátá – osudová a devátá s ódou na radost jež je zároveň hymnou evropské unie pět klavírních koncertů dvě mše opera Fidelio smyčcové kvartety koncerty klavírní sonáty klavírní tria

věta z Beethovenovy 5. symfonie : Poslech: věta z Beethovenovy 5. symfonie : http://www.youtube.com/watch?v=N6K_IuBsRM4 remix: http://www.youtube.com/watch?v=ZDAMOjvfyhw