Národní obrození II Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F. L. Čelakovský Český jazyk 2. stupeň VY_32_INOVACE__F. L. Čelakovský
Advertisements

PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Název: LITERÁRNÍ HISTORIE A TEORIE Autor: Mgr. Lenka Jelínková
České národní obrození
Národní obrození Pro žáky 8. ročníku ZŠ
2. ETAPA – OFENZIVNÍ Mgr. Michal Oblouk
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Josef Dobrovský * položil základy obrozeneckého
3. ČTVRTINA 18. STOLETÍ – POLOVINA 19.STOLETÍ
České národní obrození
Josef Jungmann Simona Coubalová C2B
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
František Ladislav Čelakovský
František Ladislav Čelakovský
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Národní obrození 80. léta 18.století – rok 1848
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
N á zev š koly: Středn í průmyslov á š kola, Ostrava - V í tkovice, př í spěvkov á organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 9. června 2012 N á zev:
Václav Kliment Klicpera Mgr. Ludmila Růžičková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
Jan Kollár Mgr. Ludmila Růžičková
Národní obrození 8. ročník.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. národní obrození = společenský proces vedoucí k záchraně českého jazyka a literatury a k národní emancipaci 80. léta 18. století – 20.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Etapy českého národního obrození
Počátky českého státu Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Národní obrození František Palacký.
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
8 Řecká literatura attického a helénistického období
České národní obrození
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
WALT WHITMAN Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
Název prezentace (DUMu): Literatura národního obrození: II. fáze
2. ETAPA – OFENZIVNÍ Mgr. Michal Oblouk
Národní obrození Michaela Tarabová.
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_02 Název Jazykovědci počátku Národního obrození.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Kde se Josef Dobrovský narodil?
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.06_FRANTIŠEK LADISLAV.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
projekt v rámci vzdělávacího programu
František Ladislav Čelakovský
České národní obrození = ČNO
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
Národní obrození Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník:
František Ladislav Čelakovský
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Národní obrození Zdroje NO: Myšlenky osvícenství.
2. Fáze Národního obrození
NÁRODNÍ OBROZENÍ DRUHÁ FÁZE
Národní obrození Opakování
České národní obrození
Transkript prezentace:

Národní obrození II Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

V první třetině 19. století vznikají empírové zámky. 2. generace národního obrození (fáze ofenzivní): - psali česky; - pěstovali vědeckou literaturu; - vytvořili umělecky náročnou poezii; - prosazovali myšlenky preromantismu; - splnili tři důležité předpoklady literárního rozvoje: V první třetině 19. století vznikají empírové zámky. K nejkrásnějším patří zámek Kostelec nad Orlicí postavený podle plánů vídeňského architekta Jindřicha Kocha.

a) vypracovali básnický a odborný jazyk   Josef Jungmann (1773 – 1847) - vůdčí osobnost II. fáze NO - jazykovědec, literární historik - překladatel, žurnalista, básník - inicioval vznik prvního vědeckého časopisu Krok Hudlice u Berouna

Daniel Adam z Veleslavína Rozmlouvání o jazyce českém - kulturní program II. generace - obraz nízké úrovně češtiny - nové pojetí vlastenectví: vlastencem je ten, kdo mluví česky, ne ten, kdo v Čechách žije Daniel Adam z Veleslavína

Slovník česko-německý; pětidílný

Slovník česko-německý - základ dalšího rozvoje českého jazyka a literatury - 5 dílů, 4689 stran, 120 000 slov čerpal: ze starších literárních památek Jungmann z jiných slovanských jazyků (ruština - příroda, polština – závoj) tvořil neologismy: rostlina, nerost, ozvěna, kyselina, čtverec atd. - vytvořeno odborné názvosloví - práce trvala 30 let

Jan Evangelista Purkyně Jan Svatopluk Presl - český fyziolog, anatom, biolog, básník a filozof - profesor zoologie a mineralogie na univerzitě v Praze (kopretina, kukuřice, bledule, lebeda; tuleň, vorvaň, myš domácí, bobr, dikobraz, zubr, mrož, hroch, klokan; draslík, kyslík, vápník …)

- učebnice pro gymnázia - literární teorie + čítanka   Slovesnost - učebnice pro gymnázia - literární teorie + čítanka (ukázky z české literatury od doby Husovy po autorovu současnost) Historie literatury české - první česky psané literární dějiny - soupis literárních památek od nejstarších dob po autorovu současnost (7 500 literárních děl)

b) posilovali historické vědomí František Palacký (1798 – 1876)   František Palacký (1798 – 1876) - významný historik, politik, spisovatel - zastánce austroslavismu - inicioval založení politických novin – Času a Národních listů Hodslavice

Dějiny národu českého v Čechách i na Moravě - historie českého národa od nejstarších dob po rok 1526 („Pravdu psát nemohu, lhát nechci.“) - nejvýše hodnotí dobu husitskou

Pavel Josef Šafařík (1795 – 1861) - Slovák píšící česky - literární historik a vědec, jazykovědec, etnograf - zakladatel slovanské archeologie   Slovanské starožitnosti - nejstarší dějiny Slovanů (do konce 10. století) - Slované jsou prapůvodními obyvateli Evropy stejně jako Germáni, Řekové či Římané (tato teorie dnes překonána)

- vystudoval teologii a filozofii c) formulovali a propagovali slovanské myšlenky v poezii Jan Kollár (1793 – 1852) - Slovák píšící česky - vystudoval teologii a filozofii - významný pobyt v německém městě Jena (Frederika Wilhemina Schmidtová)   Slávy dcera - lyrickoepické básnické dílo - témata: láska k ženě + láska k vlasti - putování po místech osídlených kdysi Slovany - průvodci: Mína (dcera bohyně Slávy, přišla na svět proto, aby napravila křivdy páchané na Slovanech), Mílek (slovanský bůžek lásky) - části: Sála; Labe, Rén, Vltava; Dunaj (Léthé, Acherón)

František Ladislav Čelakovský (1799 – 1852) - básník, kritik, publicista, sběratel a vydavatel českých a slovanských lidových písní a přísloví   Slovanské národní písně - třísvazkový sborník, první pořízený soubor u nás   Mudrosloví národa slovanského ve příslovích - mudrosloví = filozofie 15 000 přísloví Chvála – nejpříjemnější písnička.

Ohlas = napodobenina lidové poezie. Ohlas písní ruských - 26 básní, vystihují rytmus a styl ruských bylin - oslava hrdinství a síly ruských bohatýrů (Ilja Muromec, Ilja Volžanín, Čurila Plenkovič)  

- básně převážně lyrické (pravidelný daktylotrochejský verš) Ohlas písní českých - básně převážně lyrické (pravidelný daktylotrochejský verš) - básně elegické (Milý nade všecko) - žertovné a satirické (Poslední vůle) - úvodní báseň Toman a lesní panna - balada  

Pocestný Je to chůze po tom světě - kam se noha šine; sotva přejdeš jedny hory, hned se najdou jiné. Je to život na tom světě - že by člověk utek; ještě nezažil jsi jeden, máš tu druhý smutek. Což je pánům! Ti na voze sedí pěkně v suše, ale chudý, ten za nimi v dešti, blátě kluše. Ej, co já dbám na té cestě na psoty a sloty, jen když já mám zdravé nohy, k tomu dobré boty. Však na pány v krytém voze taky někdy trhne: jednou se jim kolo zláme, jindy vůz se zvrhne. A krom toho - až své pouti přejedem a přejdem, v jedné hospodě na nocleh pán nepán se sejdem.

Václav Kliment Klicpera (1792 – 1859) - rodák z Chlumce nad Cidlinou - průkopník dramatické tvorby v češtině - v letech 1819 – 1846 působil jako gymnaziální profesor v HK - v HK založil ochotnické divadlo - kritika dobových nešvarů - povýšenosti, chlubivosti, planého vlastenčení  snaha převychovat národní společnost - užití tzv. „kuklení“ – záměny osob   Divotvorný klobouk  Rohovín Čtverrohý Hadrián z Římsů

Národní obrození II Seznam použitých pramenů: Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: Hora - Hořejš, Petr:Toulky českou minulostí 6, Baronet, Praha 1997 Polášková, Taťána a kol.: Literatura pro 2. ročník středních škol – Učebnice. DIDAKTIS Brno 2009 Polášková, Taťána a kol.: Literatura pro 2. ročník středních škol – Pracovní sešit. DIDAKTIS Brno 2009 Prokop, Vladimír: Dějiny literatury od starověku do počátku 19. století. O.K. –Soft, Sokolov 2001 Sárközi, Radek: Elektronická učebnice literatury, Abeceda, o. s., Most Soukal, Josef a kol.: Literatura pro 1. ročník středních odborných škol. SPN, Praha 2000 http://www.castolovice.info/kostelec-nad-orlici.php http://www.obec-hudlice.cz/galerie/album-5/18/ http://www.pampeliska.cz/pages/fotogalerie.asp?tc=2021 http://simonak.eu/index.php?stranka=pages/h_k/7_16.htm http://home.tiscali.cz/~cz855918/literatura/Celakovsky/toman.htm