Barokní architektura v českých zemích

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Památky Unesco Česká republika.
Advertisements

III/2 XV A
PowerPoint 2007: Text s odrážkami
Znaky barokní architektury
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
BAROKO I..
BAROKO V ČECHÁCH.
Baroko.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Baroko v Čechách Architektura raného baroka
Baroko v Čechách Sochařství 1. část
BAROKNÍ DOBA 8. ROČNÍK.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Kulturní dějiny, ročník Mgr. Ondřej Kunc
Baroko v českých zemích
ROZVOJ KLÍČOVÝCH KOMPETENCÍ
Operační program vzdělání pro konkurenceschopnost 1.1. Globální grant: Zvyšování kvality ve vzdělávání ve Zlínském kraji PROJEKT CZ.1.07/1.1.08/
VY_32_INOVACE_04_České baroko
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Český Krumlov PAMÁTKY UNESCO v ČR neporušena další výstavbou
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
BAROKO Doba protikladů.
1/ Barokní architektura
Baroko v Čechách Architektura vrcholného baroka 2. část
Opakování Test znalostí
Baroko III. stavitelé. Baroko III. stavitelé Anotace: Materiál je určen pro práci žáků 4. ročníku ZŠ v předmětu Výtvarná výchova na téma barokní architektura.
Baroko - procvičení 8. ročník.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Krajinou Vysočiny, ZŠ Stonařov
Památky UNESCO v ČR Jiří Novák
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Kultura v 17. a 18. století, barokní architektura
Vypracovaly:Martin Šebrle a Honza Melezínek 9.A 8.prosince.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_13_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Barokní architektura a sochařství v Čechách
Barokní architektura © Markéta Ceháková, 2012.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Znáš Víš, které to jsou ? PAMÁTKY UNESCO V ČR
České baroko má kořeny v Itálii a Španělsku. Přestože byla kultura v českých zemích ovlivněna situací po bitvě na Bílé hoř, dosáhlo české umění vysoké.
Naše baroko Architektura a malba. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
České baroko Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3612_České_baroko Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
Umělecké styly Aneta Silvestrová, Dora Procházková, Karolína Pavlová, eliška Rosická, Karolína richterová a Lucie Kopelentová.
Barokní umění. Baroko (barok) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného tvaru) (zřejmě z portugalského pérola barroca – perla nepravidelného.
Jan Blažej Santini Architektura. klášterní kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Jana Křtitele, Sedlec u Kutné Hory.
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorŠárka Matějová Datum NázevVY_52_INOVACE_6_K.I.Dientzenhofer Ročník3.-4.
Baroko − architektura Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Nyczová. Dostupné z Metodického portálu
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření listopad 2011 Ročník 8. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a společnost Dějepis Modernizace společnosti.
BAROKO. původ slova z portugalštiny – barocco = perla nepravidelného tvaru umělecko-kulturní směr barok vznikl v Itálii a šířil se asi od roku 1600 do.
Šablona III/2 BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH Mgr. Lucie Opltová VY_32_INOVACE_288_BAROKO V ČESKÝCH ZEMÍCH.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Lenka Kudrnová Název: VY_32_INOVACE_05_B _02 Osobnosti českého baroka Téma: Dějepis 8. ročník.
ZELENÁ HORA U ŽĎÁRU NAD SÁZAVOU – KOSTEL SV. JANA NEPOMUCKÉHO - poutní kostel sv. Jana Nepomuckého je od r zapsán na seznamu památek UNESCO - jedná.
Baroko Autor: Mgr. Jana KalvasováDatum: Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Název školy: ZŠ Průhonice
Baroko.
VY_32_INOVACE_203_Baroko Šablona Identifikátor školy:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Baroko.
Radikálně barokní architektura
STŘEDNÍ ŠKOLA STAVEBNÍ A TECHNICKÁ Ústí nad Labem, Čelakovského 5, příspěvková organizace Páteřní škola Ústeckého kraje Baroko VY_32_INOVACE_46_931 Projekt.
BAROKO.
Kultura v 17. a 18. století, barokní architektura
Kostely v Plzeňském kraji Kladruby u Stříbra, Skapce, Jivjany,
Jakub Šulc, Adam Andrlík 9.B.   Výstavba : roku 1720/1722  Architekt : Jan Blažej Santini – Aichel  Stavební sloh: Barokní gotika  Zařazen do seznamu.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Transkript prezentace:

Barokní architektura v českých zemích Bao Tran Thai Han Thi Nguyen Petr Pham Tomáš Mališka Filip Měkota

Baroko se dostalo do Čech důsledkem prohrané 30tileté války   nastala rekatolizace a spolu s ní pronikl do Čech i nový sloh - baroko, které bylo nejdříve Čechům vnucováno. Časem však díky Jezuitům zdomácněl a dosáhl i světové úrovně se svými specifickými českými rysy.  národ se upíná k duchovním hodnotám => vznik poutních kostelů, boží muka, úcta k svatým – například sv. Jan Nepomucký… 

Hlavní architektonické prvky: Nepravidelné půdorysy staveb - elipsy

Symetrie stavby Palác Jana III. Sobieského ve Varšavě

ilusionismus kupole s lucernou točené – tordované sloupy

Balustr

ARCHITEKTURA První stavby (druhá polovina 17.století) byla díla cizinců, především tedy Italů. Mezi první stavby patří například:   Klementinum – Carlo Lurago Valdštejnský palác – Giovanni Pieroni Zámek Trója – Giovanni Battista Mathey Začátek 18. století - období vrcholného baroka   Baroko zdomácnělo (na dílech se podílejí Češi) a stavby vznikají především v Praze. Hlavními představiteli jsou: Kryštof Dienzenhofer a jeho syn Kilián - Chrám sv. Mikuláše, Malá Strana Santini Aichel

Carlo Lurago – Klementinum

Giovanni Pieroni – Valdštejnský palác

Giovanni Battista Mathey - Zámek Trója

Jan Bernard Fischer z Erlachu - Zámek Vranov nad Dyjí

Kryštof DIENTZENHOFER (1655 – 1722) Byl jeden z prvních barokních architektů, kteří i natrvalo bydleli v Česku. Využíval barokní italskou a vídeňskou architekturu - průnik elipsoidů. Často spolupracoval se svým synem Kiliánem Ignácem Dientzenhoferem.

Jan Blažej SANTINI-AICHEL (1677 – 1723) Patří ke třetí generaci italských stavitelů. Byl částečně chromý a měl jen čtvrt století na tvorbu. Nejpozoruhodnější jsou jeho dostavby poničených gotických kostelů ve stylu barokní gotiky, kterou použil i při úplně nových stavbách.

Kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře u Žďáru nad Sázavou

Kladruby a Sedlec u Kutné Hory

Kilián Ignác DIENTZENHOFER (1689 – 1751) Představuje vrchol české barokní architektury. Byl velmi vzdělaný. Uměl dobře latinsky, italsky, německy, francouzsky, anglicky a česky – jazyk, který považuje za mateřský. Spolupracoval i se svým otcem (kostel sv. Mikuláše na Malé straně – kupole).

Chrám sv. Mikuláše na Malé Straně

Invalidovna

Kostel sv. Mikuláše na Staroměstském náměstí