Dynamické parametry logických členů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Demultiplexery Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Účtování materiálových zásob, způsob A
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Klopné obvody typu RS, RST
Výměna schodišťových stupňů
Tato prezentace byla vytvořena
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Multiplexory a demultiplexory
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Ochrana proti zpětnému proudění vody
Dodatečné provádění svislých izolací
Dilatace potrubí Střední odborná škola Otrokovice
Výroky Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloš Zatloukal Dostupné.
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Negace výroků Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloš Zatloukal.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Logické výrazy Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Logické úrovně, šumová imunita, větvení
Servisní prohlídky – druhy, úkony
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Základní dělení a parametry logických členů
Aritmetické operace ve dvojkové soustavě, šestnáctkový součet
Měření proudu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Střední odborná škola Otrokovice
Jednotrubkový rozvod Střední odborná škola Otrokovice
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Logické komparátory Střední odborná škola Otrokovice
Zákony Booleovy algebry
Spotřeba a přetížitelnost měřicích přístrojů
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Realizace logických obvodů
Typy a výpočty hospodářského výsledku
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Směšovací armatury Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
BCD sčítačka Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Poloviční a úplná sčítačka
Vazebná energie Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PaedDr. Pavel Kovář.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Dekodéry 1 z N Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Logické funkce dvou proměnných, hradlo
Integrované logické členy
Transkript prezentace:

Dynamické parametry logických členů Střední odborná škola Otrokovice Dynamické parametry logických členů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Miloš Zatloukal Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM 2 Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /3 Autor Ing. Miloš Zatloukal Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-PE-CT/1-EL-5/20 Název DUM Dynamické parametry logických členů Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 26-41-L/52 Obor vzdělávání Provozní elektrotechnika Vyučovací předmět Číslicová technika Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem; náplň: dynamické parametry logických členů. Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Logický, člen, statický, dynamický, náběh a doběh impulzu, zpoždění signálu, pracovní frekvence, spotřeba elektrické energie, TTL, CMOS, BiCMOS. Datum 3. 4. 2013

Dynamické parametry logických členů Obsah tématu Náběh a doběh impulzu Zpoždění signálu průchodem logickým členem Frekvenční parametry (TTL a CMOS) Energetické poměry (TTL a CMOS)

Dynamické parametry logických členů chování elektrických logických členů popisují jejich parametry Dělí se na - statické - dynamické Základní dynamické parametry jsou následující: - náběh a doběh impulzu (jde o strmost hrany impulzu na jeho začátku a na konci) - zpoždění signálu průchodem logickým členem (tím, že signál prochází přes logický člen, opozdí se výstup za vstupem) - pracovní frekvence (týká se rychlosti střídání nuly a jedničky u impulzů, které je logický člen schopen bezchybně zpracovat) - spotřeba elektrické energie (souvisí s pracovní frekvencí a zpožděním signálu – čím je obvod rychlejší, tím má větší spotřebu elektrické energie)

Dynamické parametry logických členů - dynamické parametry jsou velmi důležité údaje (podle nich se rozhoduje použití určité typové řady a technologie pro daný účel) - měří se na vnějších svorkách obvodu bez ohledu na jeho vnitřní strukturu Náběh a doběh impulzu - jde o 2 základní časy - čas tr (rise time – čas růstu) - čas tf (fall time – čas klesání) - spoluurčují tzv. strmost hran, neboli náběh a doběh impulsu Náběžná (čelní, také vzestupná) hrana tr - je doba, za kterou vzroste signál z 10 % na 90 % své maximální hodnoty   Sestupná (týlová) hrana tf - je doba, za kterou poklesne signál z 90 % na 10 % své maximální hodnoty

„tr“ „tf“ Dynamické parametry logických členů Náběh a doběh impulzu Doba Označení Změna signálu „tr“ Rise – vzestupná hrana (čelo) z 10 na 90 % max. hodnoty „tf“ Fall – sestupná hrana (týl) z 90 na 10 % max. hodnoty Obr. 1

Dynamické parametry logických členů Náběh a doběh impulzu - jaké časy tr a tf jsou ideální? - co nejkratší a pak je strmost hran co nejlepší (ideální jsou nulové časy, pak je úhel 90° a strmost 100 %) - pro standardní TTL členy by doba náběhu a doběhu měly být menší než 400 ns - co když má signál příliš dlouhý náběh nebo doběh - jde o nežádoucí stav (neboť pak je obvod po dlouhou dobu v oblasti nestability, což může způsobit chyby v činnosti obvodu) Protiopatření: - používat signály s dobou náběhu a doběhu odpovídající použitým členům - používat takové logické členy, aby oblast nestability byla co nejmenší - použít pomocný obvod, který málo strmé hrany upraví – Schmittův klopný obvod

Zpoždění signálu při průchodu logickým členem Dynamické parametry logických členů Zpoždění signálu při průchodu logickým členem (také doba šíření nebo doba průchodu signálu členem) - je to zpoždění logického členu (procházejícímu signálu „trvá“ určitou dobu, než dorazí ze vstupu na výstup) - určuje se jako aritmetický průměr ze dvou dob přechodu tpd0 a tpd1 - doba tpd0 nebo také jako tpdHL (doba při změně výstupní úrovně ze stavu logická jedna do stavu logická nula (“1” – “0”, nebo také při změně z “H” – “L”) - doba tpd1 nebo také jako tpdLH (doba při změně výstupní úrovně ze stavu logická nula do stavu logická jedna , nebo také při změně z “L” – “H”) Zpoždění signálu je charakteristická veličina typická pro konkrétní typovou řadu logických členů, je nutné s ním počítat, může způsobovat tzv. hazardní stavy.

Dynamické parametry logických členů Zpožděni signálu při průchodu logickým členem – pokračování - časy začátku a konce měřeni jsou určeny okamžikem průchodu signálu rozhodovací napěťovou hladinou Ur - tato hladina závisí na typu technologie logických obvodů (TTL, CMOS…) - pro obvody TTL je Ur = 1,5 V - pro obvody CMOS závisí Ur na použitém napájecím napětí - podmínky stanoveni dynamických parametru je nutné hledat v katalogu výrobce (stejně jako jiné typické parametry) Popis obrázku č. 2 - na vstupu logického členu typu NOT (negace) je jednotkový impulz, který přejde z nuly do jedničky, nějakou dobu jednička trvá a pak nastává přechod od jedničky k nule - v ideálním případě (bez zpoždění) by na výstupu logického členu NOT byl signál opačný – negovaný – inverzní – zrcadlově převrácený - v reálném obvodu bude výstup posunut za vstupem o časový interval – o zpoždění

Dynamické parametry logických členů Zpožděni signálu při průchodu logickým členem – obrázek Obr. 2

Dynamické parametry logických členů – frekvenční parametry - číslicové logické členy dokáží zpracovat pouze signály do určitého kmitočtu Kmitočet fmax - je nejvyšší možný kmitočet vstupního signálu, při kterém je logický člen ještě schopen na tento signal reagovat a zpracovat jej - nesmí přitom dojít k poklesu výstupních úrovní - nesmí dojít ani k jiným chybovým stavům Při vyšších frekvencích než je fmax se - zvětšuje zpoždění logického členu - zmenšuje se strmost náběžné a týlové hrany zpracovávaného signálu Jaké jsou maximální frekvence fmax ? - pro standardní logické členy technologie TTL je to 10 MHz - pro obvody ALS TTL je to mezi 40 a 60 MHz  

Dynamické parametry logických členů – energetické poměry - obvykle se uvádí spotřeba na 1 dílčí prvek logického integrovaného obvodu (jedno hradlo) (má-li např. integrovaný obvod typu 7400 čtyři členy NAND, celková spotřeba se vypočítá jako počet hradel x spotřeba jednoho hradla) pro spotřebu logického členu – odběr elektrické energie platí: - čím má logický obvod větší odběr, tím je u něj menší zpožděni jinak řečeno - čím pracuje obvod na vyšší frekvenci (zpracovává takový signál), tím má větší odběr z napájecího zdroje Příkladem mohou byt logické obvody Schottky TTL, které mají průměrné zpoždění Tpd = 3 ns, ale typický příkon na jedno hradlo mají 19 mW – viz následující tabulka.  

Dynamické parametry logických členů – energetické a frekvenční poměry TTL obvodů – tabulka Technologie – typ Zpoždění Tpd [ns] fmax [MHz] Příkon/ 1 hradlo [mW] TTL standard 10 S TTL 3 100 19 LS TTL 9,5 35 2 ALS TTL 4,5 60 1,2 F TTL 3,5 130 4 Z tabulky je patrná souvislost mezi menším zpožděním a rostoucím příkonem - jako velmi dobré se jeví členy ALS TTL, protože jsou velmi rychlé (zpoždění 4 ns) a přitom mají nejmenší spotřebu na 1 hradlo (1 mW). Je vidět také technický pokrok – stejné zpoždění (tedy rychlost) mají obvody S TTL (starší) a F TTL (novější), přitom příkon F TTL obvodů je 4,5 x nižší. Poznámka k napájení TTL – neustále se zvyšuje počet vyráběných obvodů, které používají snížené napájecí napětí Ucc = 3,3 V (místo 5 V)

Dynamické parametry logických členů – energetické a frekvenční poměry CMOS obvodů – tabulka tpd = zpoždění, fmax = max. prac. frekvence, P1 = příkon na 1 hradlo Řada – označení Ucc min [V] Ucc max tpd [ns] fmax [MHz] P1 [µW] Pozn. CMOS 4000 3 18 25 14 0,01 Nejstarší C 50 3,5 0,02 CMOS HC 2 6 9 65 4 HCT 4,5 5,5 8 55 AHC 150 ALVC 1,2 3,6 2,2 270 LCX 170 LVC 3,3 0,5 LVQ 125 FCT 7 160 10 BiCMOS ALB 2,7 300 30

BiCMOS - jde o novější technologii číslicové logiky - kombinuje výhody TTL (bipolární) a CMOS (unipolární) technologie - z TTL je to - velká rychlost - větší výstupní proud - z CMOS je to - malý příkon - vysoká hustota (vysoký stupeň) integrace - příklady BiCMOS obvodů -74ALB – tpd = 2 ns, výstupní proud 25 mA - 74ABT- tpd = 5 ns, výstupní proud 64 mA - 74FR – velmi rychlá BiCMOS - 74BC – velmi rychlá BiCMOS - 74BCT, 74FCT – s TTL kompatibilní - 74LVT – zdokonalená BiCMOS s nízkou spotřebou, tpd = 4 ns

Kontrolní otázky 1. Strmost impulzu – čelní a týlová hrana – nesprávné označení – pořadí nebo souvislosti: Náběh a doběh Vzestupná a sestupná z 90 % na 10 %, z 10 % na 90 % tr a tf 2. Při průchodu signálu logickým členem Nevzniká žádné zpoždění Vzniká sice zpoždění, ale je zanedbatelné Vzniká charakteristické zpoždění (podle technologie a řady) a je nutno podle něj navrhovat konstrukce s číslicovými obvody 3. Vztah mezi max. pracovní frekvencí a spotřebou logického členu je V souladu – čím větší frekvence, tím větší spotřeba V protikladu – čím větší frekvence, tím menší spotřeba Bez vzájemného propojení či ovlivňování

Kontrolní otázky – správné odpovědi červené 1. Strmost impulzu – čelní a týlová hrana – nesprávné označení – pořadí nebo souvislosti: Náběh a doběh Vzestupná a sestupná z 90 % na 10 %, z 10 % na 90 % tr a tf 2. Při průchodu signálu logickým členem Nevzniká žádné zpoždění Vzniká sice zpoždění, ale je zanedbatelné Vzniká charakteristické zpoždění (podle technologie a řady) a je nutno podle něj navrhovat konstrukce s číslicovými obvody 3. Vztah mezi max. pracovní frekvencí a spotřebou logického členu je V souladu – čím větší frekvence, tím větší spotřeba V protikladu – čím větší frekvence, tím menší spotřeba Bez vzájemného propojení či ovlivňování

Seznam obrázků: Obr. 1: vlastní, Napěťové úrovně pro vstup a výstup TTL obvodů Obr. 2: vlastní, Zpožděni signálu při průchodu logickým členem

Seznam použité literatury: [1] Matoušek, D.: Číslicová technika, BEN, Praha, 2001, ISBN 80-7232-206-0 [2] Blatný, J., Krištoufek, K., Pokorný, Z., Kolenička, J.: Číslicové počítače, SNTL, Praha, 1982 [3] Kesl, J.: Elektronika III – Číslicová technika, BEN, Praha, 2003, ISBN 80-7300-075-X [4] Jedlička, P.: Přehled obvodůl řady TTL 7400 – 1. díl, BEN, Praha, 2005, ISBN 80-7300-169-1 [5] Jedlička, P.: Přehled obvodůl řady TTL 7400 – 2. díl, BEN, Praha, 2005, ISBN 80-7300-170-5

Děkuji za pozornost 