Pomoc knihovny s vykazování výsledků výzkumu a vývoje Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Souborný katalog ČR pod systémem ALEPH 500 Knihovny současnosti 2003 Národní knihovna ČR PhDr. Eva Svobodová – Mgr.Danuše Vyorálková Souborný katalog ČR.
Advertisements

Bibliometrie v praxi 15. Března 2011 Bibliometrie v praxi 15. Března 2011 Analýza dat ve Web of Science a Scopus PhDr. Ondřej Fabián.
Deník veřejné knihovny na rok 2009 Změny v evidenci činnosti knihoven.
OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
Specializovaná databáze pro výzkum astronomie a astrofyziky Mgr. Radka Svaškova, Astronomický ústav AVČR, v. v.i.
DSpace zkušenosti se zaváděním systému na Univerzitě Pardubice Seminář Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2007 Brno Lucie Vyčítalová Univerzitní.
Seminář ASEP Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
SUAleph 27. dubna 2011 SUAleph 27. dubna 2011 Portál pro podporu vědy a výzkumu UTB SFX Ing. Lukáš Budínský.
Bibliografické odkazy a citace změny oproti starší verzi normy ISO ČSN 690 Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK SciVerse - plnotextové vyhledávání.
Připraveno v rámci projektu „Projektové financování vysokých škol“ podpořeného FRVŠ pod číslem 72/2011
Bc. Vladimíra Kováříková Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava 1. setkání českých uživatelů systému 24. dubna 2008 DSpace na VŠB-TU Ostrava.
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
DSPACE na ZČU v Plzni 5. setkání uživatelů Dspace, Ostrava Ing. Radka Tichá Mgr. Anna Andrlová.
Repozitář AV ČR ASEP Repozitář AV ČR vznik I. VO II. VOIII. VO celkem Ústavy se smlouvou Ústavy bez smlouvy Počet uložených.
Podzimní seminář Jana Doleželová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha, Brno,
Začínáme s otevřeným institucionálním repositářem – SLUŽBY REPOSITÁŘE2012 ZAČÍNÁME S OTEVŘENÝM INSTITUCIONÁLNÍM REPOSITÁŘEM Služby repositáře Ing. Lukáš.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Vkládání záznamů do databáze OBD
Repozitář AV ČR, otevřený přístup a příprava na hodnocení vědeckých ústavů Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. Otevřené repozitáře , Brno.
Jarní seminář ASEP Jana Doleželová Praha, Knihovna AV ČR.
Serials Solutions – další krok k rozvoji informačních e-služeb knihoven ČVUT Ilona Trtíková Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských.
SBĚR PUBLIKAČNÍCH AKTIVIT 1. LF UK A VFN V ROCE 2012 Ústav vědeckých informací 1. LF UK a VFN únor 2012.
Identifikace Mendelovy univerzity v Brně ve vědeckém světě Lukáš Plch Informační centrum
Mgr. Vendula Hromádková
1 Mgr. Daniela Nová E-čtečky, e-knihy, e-vydavatelství ve vysokoškolském prostředí, seminář ČVUT Akvizice e-knih z pohledu vysokoškolské knihovny.
Citační databáze Mgr. Zdeňka FIRSTOVÁ Univerzitní knihovna Seminář pro doktorandy FST
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Souborný katalog ČR Seriály Danuše Vyorálková. Historie soupisy (první v roce 1928) lístkové katalogy (Vyhláška 110/65 Sb.) a jejich tištěné výstupy –
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
Publikace a hodnocení Publikace a vládní hodnocení vědy 2007.
Kontrola dat do RIV KONTROLY Doplnit data o nová pole struktury 2012 Zkontrolovat DOI, linky (pozor na dočasné odkazy) Zjistit duplicity (klient) Kontroly.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
OBD 2010 Kde najdeme - INIS - OBD - Publikace OBD Manuál OBD Stručný návod OBD 2.6 Novinky Informace o předávání RIV Popis údajů dodávaných do RIV v roce.
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Název akce: Seminář softskills pro oblast VaV a spolupráce (inovační management) Datum a místo konání: Prezentující: Daniela Tkačíková
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
CITAČNÍ REJSTŘÍKY Web of Knowledge Scopus Journal Citation Reports.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
Práce s informačními zdroji pro mgr. studenty FSS420 Mgr. Dana Mazancová, DiS. Brno, 10. října 2013 Masarykova univerzita Fakulta sociálních studií Ústřední.
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Seriály v SKČR, prosinec 2008 Seriály v SKČR Danuše Vyorálková.
Knihovna AV ČR - evidence výsledků výzkumu v AV ČR Jana Doleželová, Zdeňka Chmelařová 1. ASEP – představení systému sběru dat v AV ČR 2. Systém ARL 3.
Metodika hodnocení výsledků výzkumných organizací a hodnocení výsledků ukončených programů K. Durecová
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Knihovna UTB ve Zlíně a její (nejen) elektronické služby PhDr
TIPY A RADY PRO PRÁCI S WEB OF SCIENCE – SLUŽBY DOSTUPNÉ PO REGISTRACI
Význam institucionálního repositáře pro podporu Vědy a Výzkumu
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Citační databáze Mgr. Zdeňka Firstová Univerzitní knihovna ZČU v Plzni
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Citační a bibliografické databáze:
Nástroje otevřeného publikování
ORCID - Open Research and Contributor ID
Seminář ASEP Hana Munziová Knihovna AV ČR, Praha.
Podpora Vědy a Výzkumu Služby Knihovny PhDr. Ondřej Fabián.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Seriály v Souborném katalogu ČR
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Otevřený časopis: standardy vědeckého publikování
Praktické dovednosti při psaní bakalářské práce
Prezentace OBD Orientace běžného uživatele v prostředí osobní bibliografické databáze.
Transkript prezentace:

Pomoc knihovny s vykazování výsledků výzkumu a vývoje Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO

Osnova Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 2 Zkušenosti knihovny s OBD Užitečné nástroje Návrhy na vylepšení Inspirace ze zahraničí

Vykazovánív OBD Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 3 Pracovní a kontrolní postupy: Navádění výsledků výzkumu a vývoje do RIV prostřednictvím OBD , prakticky od začátku roku 2012 za správnost číselníku zdrojů a vydavatelů zodpovídá Ústřední knihovna VŠB-TUO Pomocný nástroj: idesk pro zaslání požadavku na doplnění číselníkůidesk

Navádění výsledků výzkumu a vývoje do RIV prostřednictvím OBD Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 4 Při zadávání nových položek je nezbytné prověřit správnost vykazovaných údajů o zdroji a vydavateli bibliografickou kontrolou, buď a) v autoritativním informačním zdroji (např. v národní bibliografii, knihovním katalogu, bibliografické databázi, na portálu vydavatele apod.), nebo b) na základě předložení originálního dokumentu (nelze- li informace prověřit podle bodu a). Zadavatel (autor) je proto povinen bez zbytečného odkladu po zveřejnění (vydání) publikace sdělit formou stručné bibliografické citace základní údaje o publikaci pověřenému pracovníkovi Ústřední knihovny

Knihovník musí mít povědomí o: Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 5 Metodika vykazování – body – způsob ověřování (ISSN, ISBN) Databáze Scopus, Web of Science Vydavatelské servery Elsevier, Springer Katalogy české, zahraniční – Katalogizační praxe (sborníků z konferencí a elektronických zdrojů)

Co všechno musí člověk vědět o OBD… Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 6 Nekontroluje správnost ISBN při založení záznamu zdroje „nové vylepšení“ – IF a SJR nelze uložit do záznamu zdroje při jeho vytvoření, ale až po jeho uložení – nutnost vstoupit do záznamu 2x

Co všechno musí člověk vědět o OBD… Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 7 „kovbojka a detektivní práce“ se slučováním více záznamů jednoho zdroje do jednoho autoritního Časopisy indexované ve Web of Science sjednocené

Co všechno musí člověk vědět o OBD… Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 8 Z pohledu zadavatele multiplikované zobrazení konferencí, i když je v číselníku pouze jeden záznam konference

Doplňování číselníků OBD - zdroje, konference, vydavatelé Číselníky zdrojů, konferencí, vydavatelů Požadavky z idesku Katalog ÚK – sborníky z konferencí Týdenní alert Scopus, Web of Science – časopisy Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 9

Doplňování číselníku konferencí Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 10 Formalizace názvu konferencí dle katalogizačních pravidel Název konference (pořadí : rok : město, stát) město a stát česky Příklad: IADIS Multi Conference on Computer Science and Information Systems (2012 : Lisabon, Portugalsko) Příklad s pořadím konference: Conference on Environment and Mineral Processing (16. : 2012 : Ostrava, Česko)

Doplňování číselníků OBD katalog ÚK – sborníky z konferencí Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 11 Problém rozpoznat, zda sborník založit do OBD monograficky nebo jako seriálovou publikaci (edici) Edice Lecture Notes in Computer Science – Zásadní pro získání bodů, jelikož metodika vykazování umožňuje, že článek ve sborníku indexovaný ve Scopusu může získat body jako článek z časopisu, pokud sborník vychází v knižní edici, která má ISSN

Doplňování číselníků OBD Scopus, Web of Science - časopisy Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 12 Ruční doplnění IF, SJR

Jak přijít o výsledek, aneb „případ Skokan“ prof. Skokan – požadavek přes helpdesk (v době vydání – nebyl článek ještě indexován ve WOSu) z webu vydavatele Taylor & Francis Print ISSN: Online ISSN: WOS a JCR ISSN (původní ISSN u vydavatele Vilnius Gediminas Technical University) UT WOS: – identifikátor článku Vykazovat, až je článek ve WOSu Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 13

Příklad ISBN sborníku z konference – SCOPUS (nesprávný zápis ISBN) (konvertor ISBN) na webu IEEE No results were found Katalog ÚK (el. zdroj) vydavatel IEEE (tištěný zdroj) řešení: DOI /TSP /TSP Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 14

Užitečné nástroje Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 15

Nástroje pro lepší identifikaci zdrojů (výsledků) Přesná identifikace: UT WOS, DOI Resolver DOI Kontrola ISBN ISBN-13 Online Converter, ISBN ConverterISBN-13 Online ConverterISBN Converter ISSN českých časopisů – databáze NTK databáze NTK Thomson Reuters Master Journal List – zdroj pro WOS, JCRMaster Journal List Identifikace autora – ResearcherID, ORCiD ResearcherIDORCiD Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 16

Návrhy na vylepšení Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 17

Návrhy Obrátit tok doplňování číselníků založení záznamu výsledku knihovnou, následné předání autorovi (zadavateli) Zdroje: odevzdané sborníky dle Pokynu k nakládání se sborníky příspěvků z odborných akcíPokynu k nakládání se sborníky příspěvků z odborných akcí – Automatizovat export/import sborníků z knihovního katalogu do systému OBD týdenní alerty z Web of Science a Scopusu Automatizovat – dynamicky generovat IF a SJR Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 18

Návrhy - podmínky Nový knihovní systém IT podpora exportů/importů mezi knihovním systémem a OBD Změna v Pokynu k nakládání se sborníky příspěvků z odborných akcíPokynu k nakládání se sborníky příspěvků z odborných akcí Vyškolení pracovníků knihovny v oblasti metodiky vykazování rozdělení agendy hodnocených a nehodnocených výsledků Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 19

Návrhy - přínosy Deduplikace práce Snížení ruční práce – chybovosti, zadavatelé – „pouze“ kontrola, zda mají v OBD všechny výsledky Zvýšení kvality bibliografických záznamů – Kvalitnější přehled publikační činnosti Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 20

Inspirace ze zahraničí Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 21

Hong Kong University Scholars Hub Systém DSpace „vědecké centrum“ osobní stránky akademiků publikační činnost pracovišť VŠKP granty patenty Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 22

Děkuji za pozornost. Dotazy? Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 23

Seznam obrázků 1) content/uploads/2011/03/snapon-naradi.jpghttp:// content/uploads/2011/03/snapon-naradi.jpg 2) 24http:// 24 3) n_tipografia_text_picture_2sPV.htmlhttp://vi.sualize.us/tumblr_humor_inspiratio n_tipografia_text_picture_2sPV.html Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV 24