Téma: Postmoderna v literatuře

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod do studia dějepisu
Advertisements

Gabriela Ilyková.  Celý název:  Listové do nebe, v kterýchž chudí a bohatí před Kristem žaloby a stížnosti na sebe vespolek vedou a rozeznáni býti žádají;
Literární věda.
Téma: Ztracená generace
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
52.1 Současná literatura SOUČASNÝ SVĚT DEMOKCACIE? TECHNIKA?
Digitální publikace a e-knihy v Ústavu pro českou literaturu AV ČR Pavel Janáček, Michal Kosák, Praha,
Metodologie historického výzkumu volného času
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Společnost vědění/učící se společnost
Úvod do makroekonomie Martina Hedvičáková
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
EU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Materiál vznikl v rámci projektu EU peníze školám.
 Předmět: Literatura  Tematická oblast: Česká a světová literatura po r  Cílová skupina: 4. ročník (oktáva) gymnázia  Oblast podpory: III/2 Inovace.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Umberto Eco – Jméno růže
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
VY_32_INOVACE_CJK42660BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Téma: Práce se zdroji Vypracoval: Mgr. Milan Pilař.
Kritika a důkazy evoluční teorie. Kritika evoluční teorie Motivy kritiky –Nesoulad se světovým názorem (stabilní memy) –Nesoulad se skutečností –Obavy.
Téma: Práce s literárním textem
SVĚTOVÁ LITERATURA 2. POLOVINY 20. STOLETÍ
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
postmodernismus, magický realismus
Téma: Dějiny filozofie
Vypracoval: Mgr. Milan Pilař
Ústav světových dějin Obor Historie – evropská studia.
VY_12_INOVACE_CGR_B10_STE_Umberto_Eco_Jmeno_ruze
Informační systém: Getting Things Done
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ II. přednáška Doc. Ing. Růžena KRNINSKÁ, CSc. Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích.
VY_32_INOVACE_31-07 Skupina 42 Obecná východiska.
marketingové poradenství
Albert Camus Barbora Vaňková.
Téma: Světová náboženství
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Česká moderna - výklad (9. roč.)
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Vicherková Datum: Název: VY_32_INOVACE_1.2.7.
Česká literatura 2. poloviny 20. století
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20. století – Okrývačka Pavel Šupka
Sociologie a postmodernismus I
Teorie rozvoje II. Vladan Hodulák.
Postmoderní identita. Klasická sociologická pojetí identity se soustřeďují na její původ v sociální a/nebo kulturní struktuře –Například Bourdieu a jeho.
Český jazyk a literatura Poezie českých autorů 2. poloviny 20
Generace tzv. buřičů 2 8. ročník Generace tzv. buřičů Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové.
Téma: Světová próza 1. poloviny 20. století VY_32_INOVACE_142.
Z historie výchovy čtenáře. Výchova čtenářů v 19. století Negativa:  Metodický schematismus, formalismus, minimální respektování individuality žáka 
Redefinice společnosti vědění V posledních letech pokusy o redefinici. Dva základní poznatky: 1. vědění není statické, ale dynamické 2. jednotlivé společenské.
Poetismus Daniela Mlatečková Michaela V. Vítková 1.
Postmodernismus Postmodernismus. Dokážete vysvětlit tento pojem?
Světová literatura 2. poloviny 20. století opakování.
POSTMODERNISMUS. Vzniká v letech 20. století Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění Chce být post-moderní.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
Česká literatura konce 19. století  Časopis Moderní revue – dekadenti (Jiří Karásek ze Lvovic) Karel Hlaváček  Manifest České moderny Josef Svatopluk.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Postmodernismus. Postmodernismus  Vzniká v letech 20. století  Rezignuje na tzv. moderní umění, odmítá avantgardu, revoluci v umění  Chce.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková MICHAL VIEWEGH nar „Tento román – jako koneckonců většina.
FILOsOFIE A VĚDA.
Současné teorie pro web
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Postmoderna Mgr. Vladimír Velešík.
EXISTENCIALISMUS Pavel Trtílek,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

Téma: Postmoderna v literatuře Vypracoval: Mgr. Milan Pilař

Postmoderna v literatuře Postmoderna = podle knihy Jeana-Françoise Lyotarda - O postmodernismu - reakce na modernu - odmítání koncepce jediné pravdy a jediného cíle - alternativní přístup ke světu - kritika pokroku a moderních myšlenek levicových intelektuálů

Postmoderna v literatuře - odmítnutí názorů spojených s kulturní nadřazeností západní civilizace - odmítnutí nadřazenosti racionality v procesu poznání - nedůvěra vůči obecným pravdám a teoriím - popření předchozí filosofické snahy nastolit jednotný názor - pluralita názorů a jejich zrovnoprávnění - zpochybnění optimistického pohledu na historický vývoj západní civilizace i na dějiny jako na proces postupného překonávání dřívějších fází

Postmoderna v literatuře Umberto Eco Jorge Luis Borges Gabriel García Márquez Salman Rushdie Vladimir Vladimirovič Nabokov Kurt Vonnegut jr. Ken Kesey Woody Allen

Postmoderna v literatuře Vliv na českou literaturu Jáchym Topol J. H. Krchovský Iva Pekárková Halina Pawlowská Petr Švabach Michal Viewegh Bára Nesvadbová Irena Obermannová Jiří Kratochvil Michal Ajvaz

Postmoderna v literatuře V programu Powerpoint zpracujte jednoho z autorů postmoderní literatury. Na ukázkách přibližte typické znaky tohoto literárního proudu a daného autora. Doplňte o seznam zdrojů s bibliografickými informacemi.