Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Gabriela Ilyková.  Celý název:  Listové do nebe, v kterýchž chudí a bohatí před Kristem žaloby a stížnosti na sebe vespolek vedou a rozeznáni býti žádají;

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Gabriela Ilyková.  Celý název:  Listové do nebe, v kterýchž chudí a bohatí před Kristem žaloby a stížnosti na sebe vespolek vedou a rozeznáni býti žádají;"— Transkript prezentace:

1 Gabriela Ilyková

2  Celý název:  Listové do nebe, v kterýchž chudí a bohatí před Kristem žaloby a stížnosti na sebe vespolek vedou a rozeznáni býti žádají; spolu i s odpověďmi oběma stranám danými, až i s odložením vejpovědi k budoucímu konečnému generálnímu, nejspravedlivějšímu soudu a jasnému rozeznání mezi stranami.  Rok vydání:  1619  Seznam kapitol:  1) Dopis chudých Kristovi  2) Odpověď Krista chudým  3) Kristův dopis bohatým  4) Odpověď bohatých Kristovi  5) Odpověď Krista chudým i bohatým

3  Kniha není označena autorovým jménem, autor se představuje jako „jeden z milovníků Krista“.  Autorství dokládá list Komenského k tiskaři Petru Montanovi, kde podal soupis své literární tvorby (10.12.1661)  Listové do nebe v sobě spojuje dva z nejpopulárnějších středověkých literárních forem: formu rozepře a formu epistolární. Svým stylem odpovídá Komenského tvorbě před odchodem do vyhnanství (1628).  V poslední části jsou náznaky vlivu chiliastické víry.  Filosofické myšlenky byly podníceny zkušenostmi Komenského coby duchovního, s pohledy chudých i bohatých na materiální blahobyt.

4  Účel díla:  Snaha o usmíření dvou nepřátelských stran skrze postavu Krista.  Důvod existence chudoby, jak ho vykládá Bible.  Hlavní myšlenka díla:  Mezi chudými i bohatými se nacházejí lidé dobří i špatní a to, který člověk bude spasen neurčuje množství jeho materiální bohatství ale jeho skutky a postoje.  Literární předchůdci:  Který bohatec bude spasen? (Klement Alexandrijský, 150 – 215)  Rozmlouvání aneb hádání chudého člověka s bohatým (Bartoloměj Paprocký z Hlohol a z Paprocké Vůle, 1543 - 1614)


Stáhnout ppt "Gabriela Ilyková.  Celý název:  Listové do nebe, v kterýchž chudí a bohatí před Kristem žaloby a stížnosti na sebe vespolek vedou a rozeznáni býti žádají;"

Podobné prezentace


Reklamy Google