Zdravá výživa II Dagmar Šťastná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vitamíny a jejich význam ve výživě člověka
Advertisements

Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Tuky Mgr. Lenka Fasorová.
Digitální učební materiál
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
VY_32_INOVACE_CHK MK Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první Téma: Vitaminy
; Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_03
VITAMÍNY.
VITAMÍNY Title & author
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
Vitamíny.
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Vitamíny rozpustné v tucích
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Vitamíny rozpustné ve vodě
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Vitamíny rozpustné v tucích
Vitaminy © Jan Novák 2007.
„EU peníze středním školám“
Výživa Metabolismus = látková výměna – soubor chemických dějů v buňkách katabolismus: štěpení živin na jednodušší látky, definitivně končí u CO2, H2O a.
Vitaminy rozpustné v tucích
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Lipidy Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_06
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
VITAMÍNY Jiří Folbrecht.
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Vitamíny Lépe přírodní než umělé! Obr. 1
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích Vitamíny rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitamíny rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní.
LIDSKÝ ORGANISMUS Význam potravy, vody a vzduchu.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Vitaminy rozpustné v tucích Ch_062_Přírodní látky_Vitaminy rozpustné v tucích Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola:
„Sluneční“ Vitamín D - v zimě nedostatkové zboží.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Alena Soukalová 4.D Střední škola KNIH.  Obecné informace o vitamínech  Rozdělení vitamínů  Příjem vitamínů  Poruchy související s vitamíny  Minerály.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_03_16C_Vitamíny Téma: Biologie člověka Registrační.
N ÁZEV ŠKOLY : Z ÁKLADNÍ ŠKOLA A M ATEŘSKÁ ŠKOLA K LADNO, N ORSKÁ 2633 A UTOR : M GR. K ATEŘINA W ERNEROVÁ N ÁZEV MATERIÁLU : VY_52_INOVACE_C H.9.W E.12_V.
Vitamíny Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Vitamíny rozpustné v tucích  Mezi vitamíny rozpustné v tucích řadíme: Vitamín A Vitamín D Vitamín E Vitamín K.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Vitamíny Jak vznikají? Kde se vyskytují? Jaké jsou to látky? K čemu slouží?
Mikroživiny jsou vedle makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny) nezbytnou částí našeho jídelníčku. minerály Mikroživiny jsou tvořeny vitamíny. Tyto látky.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Vitamíny Jejich funkce a kde je najdeme VY_32_INOVACE_05_36.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_20_Biokatalyzátory Téma: 13A_CH9.roč.
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Suroviny pro cukráře I. ročník
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Zdravá výživa II Dagmar Šťastná

Vitaminy Vitamíny jsou látky nezbytné pro život. V lidském organismu mají funkci katalyzátorů. Podílejí se na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Existuje 13 základních typů vitamínů. Lidský organismus si, až na některé výjimky, nedokáže vitamíny sám vyrobit, a proto je musí získávat prostřednictvím stravy. Při nedostatku vitamínů, tzv. hypovitaminóze, se mohou objevovat poruchy funkcí organismu, nebo i velmi vážná onemocnění. Přebytečných vitamínů (hypervitaminóza) rozpustných ve vodě se organismus dokáže zbavit a pokud přestaneme vitamín přijímat, organismus z těla nadbytečné množství vyloučí. Vitamíny jsou nutné pro udržení mnohých tělesných funkcí a jsou schopny posilovat a udržovat imunitní reakce. Rozpustné v tucích: vitamin A, vitamin D, vitamin E, vitamin K Rozpustné ve vodě: vitamin B1,2,3,5,6,9,12, vitamín C, vitamin H

Vitaminy rozpustné v tucích Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení. Vitamín A je také důležitý antioxidant. Zdroje vitaminu A: Rybí tuk, játra, mrkev, zelené a žluté listy, špenát, kapusta, petrželová nať, meloun, meruňky, zelí, brokolice, vaječný žloutek, tučné ryby aj. Nedostatek vitamínu A způsobuje šeroslepost, sklon k zánětu očních spojivek a poškození oční sítnice, rohovatění a šupinatění kůže, snížení pohlavní aktivity, zpomalení pohlavního vývoje, snížení potence, snížení imunity, sklon k zánětům. Nebezpečný je však i přebytek tohoto vitamínu.

Vitamín D se za normálních okolností tvoří v kůži působením slunečního záření. Toto působení by mělo stačit na pokrytí až 80 % denní potřeby. V potravinách se nachází v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku a mléce. Vitamín D je rovněž důležitý pro správné fungování imunitního systému. Nedostatek vitamínu D se projeví změknutím kostí. U dětí se toto projeví jako křivice, také se projevuje zvýšenou kazivostí zubů.

Vitamin E slouží jako důležitý antioxidant, chrání buněčné membrány před poškozením volnými radikály. Je obsažen v oleji z pšeničných klíčků, másle, mléce, burských oříšcích, sóji, salátu a v mase. Nedostatek vitamínu E je často spojen s poruchami vstřebávání tuků, můžou se projevit neurologické potíže a snížení obranyschopnosti.

Vitamín K je nezbytný při srážení krve, dále v procesu zpevnění kostí. Vitamín K1 je obsažen v zelené listové zelenině a některých rostlinných olejích (sojový, olivový, v bavlníkovém semenu, řepce) Nedostatek vitamínu K vede k poruchám krevní srážlivosti. Mezi příznaky patří modřiny, krvácení z nosu a dásní, krev v moči a ve stolici. Kosti nejsou dostatečně pevné a odolné, snadno se lámou.

Zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C3%ADpky http://cs.wikipedia.org/wiki/Vitam%C3%ADn http://cs.wikipedia.org/wiki/Dro%C5%BEd%C3%AD#V.C3.BDzn am_a_vyu.C5.BEit.C3.AD Obrázky: www.office.microsoft.com