Ještěři.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Plazi.
Advertisements

Prezentace Barbora Jirasová.
VOLAVKA POPELAVÁ JITKA SVIČARSKÁ A.3.
Autor: Mgr. Marie Boučková
Volně žijící zvířata II obojživelníci, plazi a žížala
Třída: Obojživelníci znaky:
Obojživelníci Zástupci.
Lasicovité šelmy.
Opakování -obojživelníci a plazi
Zoologická zahrada Východ ZOO.
Jedná se o štíhlého čolka s drobnými končetinami a dlouhou hlavou. Pokud se vyskytuje ve vodě, jeho kůže je hladká, na souši ji má suchou a jemnozrnnou.
Moje první prezentace Panda velká ŽIRAFA AFRICKÁ ŽIRAFA AFRICKÁ
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Obratlovci travních společenstev
ZŠ a MŠ Olšovec, příspěvková organizace Vzdělávací materiál, šablona – Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti.
Plazi Vypracoval: Osička Jan.
Čeleď: Šelmy lasicovité
Ještěři Listík František.
Autor: Mgr. Zdeňka Krmášková
Plazi 4. ročník Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem

Plazi pro 5. ročník ZŠ Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Třídění živočichů Mgr. Hana Patschová duben 2011 VY_52_INOVACE_17.
Plazi Plazi patří mezi obratlovce
Mgr. Iva Havlíková ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_312
Křepelka polní.
1. Přírodopis 7.ročník Plazi - ještěři.
Želvy.
Obojživelníci Ocasatí Bezocasí.
Ještěrky.
KUNOVITÉ ŠELMY.
LETOUNI Letouni tvoří početnou skupinu velmi zvláštních savců (asi 750 druhů) Mezi letouny patří kaloni a netopýři Největší zvláštností jsou přední končetiny.
RYBY 2 Obojživelníci plazi.
Řád: Hmyzožravci Protáhlá lebka Velký počet ostrých zubů
JEŠTĚŘI
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Plazi - ještěři.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: STAVBA TĚL ŽIVOČICHŮ
PLAZI - ŠUPINATÍ 7. třída.
Název projektu: Živá příroda ve škole
Plazi. Znaky  plazi patří mezi obratlovce  tělo mají pokryto suchou zrohovatělou kůží, u želv krunýřem  hadi se plazí, nemají vyvinuty končetiny, někteří.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_ ŽIVOČICHOVÉ Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: listopad 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
RYBY. Stavba těla: Tělo se skládá z hlavy, trupu a ocasu, končetiny jsou přeměněné v ploutve. Pokryv těla: Tělo je kryto šupinami, které jsou neustále.
OBOJŽIVELNÍCI 7. ročník ZŠ Londýnská. OBOJŽIVELNÍCI.
Řády plazů Přírodopis 7. třída.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
třída: PLAZI vejce v kožovitém obalu
Živočichové u vody 3. ročník.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
VY_32_INOVACE_06_Rozmanitost přírody-živočichové v lese
LOUKA živočichové.
Třída: Plazi Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Třída: PLAZI Autor: Zuzana Veselíková Vytvořeno: červen 2011
Veverka obecná Sciurus vulgaris.
Třída: Plazi znaky: tělo pokryté rohovitou pokožkou nebo krunýřem
Ještěři a hadi Šupinatí plazi.
ŠUPINATÍ =ještěři a hadi.
JEŠTĚŘI ( po výkladu si zapiš do sešitu)
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Zvířata v lese - slepýš křehký autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
RISK Plazi ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO
Zoologie bezobratlých a obratlovců
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
CIZOKRAJNÍ JEŠTĚŘI /po výkladu zapiš do sešitu/
VY_32_ INOVACE_ 04_ PŘÍRODOVĚDA 5
Dostupné z Metodického portálu ISSN
LES Zvířata Prase divoké je všežravec má jemný čich a přizpůsobený rypák k rytí v zemi živí se lesními plody, kořínky, plži samice (bachyně) se stará.
Ještěři a hadi.
Transkript prezentace:

Ještěři

Ještěrky patří do skupiny plazů Ještěrky patří do skupiny plazů. Mají protáhlé tělo pokryté šupinatou nebo štítkovitou pokožkou,kterou po kusech občas svlékají.Zuby jsou na čelistech narostlé,nejsou do nich vklíněny.Většinou mají dva páry končetin. Znaky

Ještěrka obecná Ještěrka obecná je silně ohrožený druh,který obývá okolní suché a slunné stráně,meze i okraje lesů.Od dubna do října jsou ještěrky aktivní,za teplých dnů zejména během rána a později odpoledne.Velká horka a chladna přečkávají v úkrytu. Je to skutečně neobyčejně čilé,asi 20-25 cm dlouhé zvíře,které se dovede rychle pohybovat,bleskově měnit směr a mást nepřítele.Loví stejně obratně-v mžiku skočí po boku a mouchy chytá v letu.Požírá také pavouky a červy.Drobný hmyz polyká přímo,větší brouky si nejdřív opracuje:Zbaví je chitinových tvrdých částí a pak si teprve na nich pochutná.Je velice pilná, loví hlavně v teplých slunných dnech a vychytá velké množství hmyzu.U samečků převládá zelená barva a středem se podélně táhne hnědý pruh.Bříško samečků je zelenožluté,na bocích jsou skvrny s bělavými tečkami.

Ve zbarvení samiček převládá hnědá,bříško mají bělošedé Ve zbarvení samiček převládá hnědá,bříško mají bělošedé.Každá ještěrka obecná má své stálé loviště,kde loví,klade vejce skrývá se a kde se obhajuje proti vetřelcům po řadu let.je velmi plachá,při sebemenším podezřelém zvuku bleskově zmizí do svých úkrytů-štěrbin mezi kameny nebo do nor drobných hlodavců.Když se jí útěk nezdaří a je napadena,obětuje ocásek.stává se to často,protože ještěrky mají mnoho nepřátel,zmije,užovky,lišky,kunovité šelmy,dravé ptáky,čápy a volavky.

Slepíš křehký Má štíhlé,asi jako prst tlusté tělo dlouhé asi 40 cm. Je pokryto drobnými hnědošedavými šupinkami.Nohy nemá,ale na kostře jsou patrny zakrnělé části končetin,přední hned za hlavou a zadních asi v polovině délky těla.Od hadů se liší tím že má oční víčka.Může zavřít oči a vypadá jako slepý.To dalo také základ jeho pojmenování.Slepýš jako ostatní ještěrky může ocas odlamovat.Ulomený ocas se ještě určitou dobu pohybuje.Ocas mu potom dorůstá,ale je kratší.Žije v lesích a na křovinatých stráních.Živí se žížalami a slimáky.Na podzim zalézají slepýši do děr a upadají do zimního spánku.

Je větší než ještěrka obecná. Dorůstá velikosti 30cm Je větší než ještěrka obecná.Dorůstá velikosti 30cm.Kromě břicha je celá zeleně zbarvená.Žije v nejlepších oblastech našeho státu. Ještěrka zelená

Žije v jižním Španělsku a v severní Africe Žije v jižním Španělsku a v severní Africe.Tělo má ze stran zmáčknuté,nohy dlouhé s pěti prsty,ocasem se může zachycovat o větve[chápavý ocas].Jazyk má dlouhý,na konci rozšířený a jeho vymrštěním chytá hmyz.Oči má velké a dovede se koukat každým okem jinam.Chameleon může měnit barvu podle svého podkladu,na němž žije,zbarvení také mění,je-li rozrušen. CHameleon obecný

Ještěrka obecná[sameček a samička] Slepýš křehký Obrázky

Chameleon obecný Ještěrka zelená

KONEC