VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co může být tohle? Dá se to nějak popsat? Co k tomu říct?
Advertisements

Doc. RNDr. Eduard Fuchs, CSc. VUT Brno
Nacítání ˇ Pro více navštivte Filip-Boril.wz.cz
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Život je jako pohádka. Může být krátký i dlouhý, vyžitý do poslední kapičky, ale také nedokončený. Smutný i veselý, záleží jen na tom, jak si to sám hlavní.
Začalo to v den, kdy jsem tě “potkala“…
VY_32_INOVACE_28-11 Antická filosofie Platón.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Anotace: Výklad zaměřený na vývoj filozofických směrů
VY_32_INOVACE_28-17 Antická filosofie Skepticismus.
Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
Přírodní vědy v antickém Řecku
Empedoklés a Anaxagoras
VY_32_INOVACE_28-03 Antická filosofie Hérakleitos z Efesu.
Aristotelés – část druhá
Dějiny filozofie Střední odborná škola a Střední odborné učiliště
VY_32_INOVACE_28-07 Antická filosofie ŘECKÝ ATOMISMUS.
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
Základní typy monarchií
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
3. Má náš život nějaký cíl? cíl jako motivace jednání
filosofický a umělecký směr vznikl po první světové válce v Německu
eklekticismus, novoplatonismus
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Východní náboženství Petr Machala.
VY_32_INOVACE_28-08 Antická filosofie Sofisté.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
Životní plány a cíle Petr Machala.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Humanistické a existenciální teorie v SP
Svět techniky a já Kateřina Večerková.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_06_OSVZ_ZSVa Anotace: Opakování poznatků Ročník: I. Vzdělávací.
Specifický typ osobnosti
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Komplexní inovace výuky práva pro moderní společnost CZ.1.07/2.2.00/ Helénismus a římská filozofie.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Epikurejská a stoická etika
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Albert Camus Barbora Vaňková.
Vliv Dunning-krugerova efektu na přijímání a prosazování reforem a veřejnou volbu.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Filozofie Číslo materiálu:EU Název: Epikureismus Autor: Mgr. Šárka Rambousková Ročník: osmý osmiletého.
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Alfred Adler Narození 7. Únor 1870 Vídeň Úmrtí 28. Květen 1937 Aberdeen - rakouský lékař a psycholog, zakladatel individuální psychologie.
322 př.n.l. – 6. stol.n.l. - poaristotelská filosofie + období římské
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Platón & „objektivní idealismus“
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu.
Úvod do filozofie 1/Filozofie 1 Mgr. Marek Timko, Ph.D. 5 Sofisté, Sókratés & spol.
HELENISMUS OB21-VVP-HUM-OBN-JOH-L HELENISMUS ● STOL. PŘ. KR. ● ALEXANDR MAKEDONSKÝ – AUGUSTUS ● KULTURNÍ CENTRUM: ALEXANDRIE ● ALEXANDRIJSKÁ.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY, ROVNOPRÁVNOST
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS. VY_32_INOVACE_57 HINDUISMUS.
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 4
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Temperament, charakter, motivace
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Kognitivní a postojové předpoklady pro práci s lidskou sexualitou
Helénistická estetika
HELENISMUS prezentace.
LIDSKÁ PRÁVA y.
Naše zkuše nosti: #2 Pokoj především KDE A JAK NALÉZT POKOJ? POKOJE
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_28-16 Antická filosofie Epikureismus

Zahrada Epikúrova „Žij skrytě.“ Epikúros ze Samu (341 – 270 př. K.) zakladatel epikureismus svou školu založil záměrně daleko od velkoměsta (athénské předměstí) Epikúros dával přednost životu v soukromí (→ státu ani politiky si příliš necenil) „Žij skrytě.“

člověk je bytost individuální X až dosud se tradovalo → člověk=bytost společenská (zóon politikon čili občan státu) veřejná činnost → rozptyluje lidi → znemožňuje jim dosáhnout v životě klidu (blaženosti) přirozené sociální vazby mezi lidmi neexistují → každý člověk myslí především sám na sebe „zahrada Epikúrova“ → veřejně přístupná všem bez ohledu na pohlaví, původ, společenské postavení nebo povolání

Cizinče, zde se dobře poměješ. Zde je nejvyšším dobrem slast. epikurejci=myslitelé ze zahrady nad vchodem do zahrady údajně visel nápis Cizinče, zde se dobře poměješ. Zde je nejvyšším dobrem slast.

Hédonismus – Epikúrova nauka z řeckého hédoné (med, něco sladkého, slast, rozkoš) etický názor základním motivem lidského chování, nejvyšším dobrem a štěstím je SLAST Epikúrova verze hédonismu → promyšlená a logická „Nežeňme se za kdejakým požitkem, naopak, na mnohé musíme rezignovat.“

existují 3 druhy tužeb (slastí) dosažení slastí je podřízeno rozumu → člověk se musí naučit celé řady prožitků vzdát → žádná slast sice není sama o sobě zlá, ale často s sebou přináší víc nepříjemností než potěšení existují 3 druhy tužeb (slastí) ty, které jsou přirozené a musí být uspokojeny v každém případě (jako touha po jídle a přístřeší) ty, které jsou přirozené, ale nemusí být nutně uspokojeny (jako touha po sexuální slasti) ty, které nejsou ani přirozené, ani nezbytné (jako touha po bohatství a slávě)

pro dosáhnutí blaženosti (ataraxia) → uspokojovat pouze touhy prvního druhu, v menší míře touhy druhého druhu a opomíjet třetí druh touhy v dosažení blaženosti nám často zabraňují STRACHY (Epikúros je klasifikuje v několika podobách) strach z toho, že nedosáhneme blaženosti (štěstí, ataraxie) strach z utrpení strach z bohů strach ze smrti

Jak se zbavit těchto obav (strachů)? strach člověka z toho, že nedosáhne pocitu štěstí → Epikúros tvrdí, že dosáhnout štěstí, tedy slasti, je možno velmi snadno strach z utrpení → intenzivní bolest netrvá dlouho → a pokud ano, pak přestává být intenzivní strach člověka z bohů → neodůvodněný strach → bohové sice existují, ale nemají žádný vliv na život smrtelníků (údělem bohů je věčné blaho a ničím nerušený pokoj → kdyby ovlivňovali lidské životy museli by projevit starost a úsilí) strach ze smrti → nerozumný strach → „Dokud jsme zde my, není tu smrt, a když je tu smrt, nejsme tu my.“

Slovo „epikúrejec“ se dnes často používá k označení osoby libující si ve smyslových rozkoších.

Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová Děkuji za pozornost. Autor DUM: Mgr. Veronika Čadová