FOTOARCHIV ČGS Pavel Bokr Tamara Sidorinová geology

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÝUKOVÝ MATERIÁL V RÁMCI PROJEKTU OPVK 1.5 PENÍZE STŘEDNÍM ŠKOLÁM ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ROZVOJ VZDĚLANOSTI ČÍSLO ŠABLONY:
Advertisements

Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
Návod pro práci s internetovými stránkami společnosti Acros • Produkty Acros/Fisher je možno nalézt na internetových stránkách nebo na stránkách.
Národní filmový archiv v digitálním věku
Datové a webové služby katastru nemovitostí uživatelům GIS
Podpora terénních prací v projektu NIKM - národní inventarizace kontaminovaných míst, automatizace úloh Roman Bukáček, Jiří Chroust, Petr Pala, Jiří Zvolánek,
DIGITÁLNÍ MAPOVÝ ARCHIV -moderní přístup k informacím (archiv ČGS) Alena Čejchanová Klára Jančová Archiv České geologické služby.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihoven paměťových institucí Zlínského.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
CSS a HTML 5. HTML 5 HTML5 je nová verze specifikace značkovacího jazyka HTML, která přináší podstatné změny v technologiích webových stránek. HTML5 umožňuje.
Microsoft Office OneNote
Oborová brána TECH, tech.jib.cztech.jib.cz specifika, silné a slabé stránky oborové brány: velké množství zapojených zdrojů – knihoven i databází s přístupem.
Internetový průvodce po fondech
ISAD Cíl: • sjednotit archeologická data vytvořená v projektech výzkumu a vývoje na ústředním pracovišti NPÚ • vytvořit aplikaci na internetu pro komplexní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Projekt Informační a vzdělávací portál Libereckého kraje I CZ.1.07/1.1.00/ I Technologie portálu Pavel Krayzel CELN o.s.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Digitální zemědělská knihovna on-line. ÚVOD ČZU SIC a KBFR – dlouhodobá koncepce rozvoje „snadného“ přístupu k informacím podpora FRVŠ –616/ Digitalizace,
Studie proveditelnosti datového skladu KrÚ Vysočina - zhodnocení
Na internetu: Karel Šimek říjen 2006.
Praha6.cz Nové trendy v e-publishingu Statické stránky, mapa stránek, menu a fulltextové vyhledávání.
Databáze projektových výstupů OP VK MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY Mgr. Šárka Glatzelová Oddělení publicity a archivace Odbor řízení OP VK.
, Elektronické služby knihoven prakticky, Praha Portál STM Lucie Hejná Státní technická knihovna
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
GEOPORTÁL ZEMĚMĚŘICKÉHO ÚŘADU
Otto Chmelík, Státní okresní archiv Děčín
REKS - Regionální knihovnický systém Školení pro dobrovolné knihovníky 4. března 2008.
RegCat (souborná databáze regionálních informací) Spolupráce knihoven v Uherském Hradišti Iveta Mátlová Seminář knihovníků muzeí a galerií Brno,

Elektronické VŠKP na FAST VUT
Internetové prohlížeče
Elektronická evidence dokladů k vývoji moderní české knižní kultury v KNM Praha 6. září 2006 Praha 6. září 2002.
Oborová informační brána KIV Jak ji využívat. Bránu KIV vytvořili Hlavní garant: Knihovnický institut NK ČR Technologie: Ústav výpočetní techniky UK v.
Studijní IS a spisová služba Miroslav Křipač
Databázové systémy 1 Cvičení č. 9 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice.
Krajský rok informatiky České Budějovice 26. –
Celní služby 2000 Radek Sedláček TranSoft a.s Radek Sedláček TranSoft a.s
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
Walter Schorge Archa – Open Source archivní informační systém v NTM Archivy, knihovny a muzea v digitálním světě
Výměnný pobyt Proces přípravy Výpočetní technika.
Podnikání na Internetu letní semestr 2004 Jana Holá VIII.
1 Elektronická evidence paleontologických sbírek na příkladu paleontologických kolekcí České geologické služby Pavel Bokr, Petr Budil, Jan Sedláček, Marika.
Photo Booth Ing. Irena Ulu ç ay. Photo Booth Aplikace, kterou lze skvěle využít pro zaplnění volného času a zábavu Můžeme zde rychle pořizovat snímky.
Elektronický registr oznámení Zpracoval(a): Mgr. František Rudecký
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY PŘEDSTAVENÍ II. ETAPY PROJEKTU Ing. Břetislav Moc IBM Česká republika spol.
Digitalizace a archivace dokumentů státní sociální podpory
Publikování a export výkresů Přednáška č.5. Témata přednášky e-Transmit Publikování Publikování v síti WWW Export výkresů.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Dosavadní zkušenosti s obdobnými.
Zálohování a posílání fotografií Hrušková Markéta.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Datovýsklad Datový sklad V budoucích službách státního archivu.
Podnikání na Internetu internet - zdroj informací Letní semestr 2005 Jana Holá III.
Posílání fotek Letecká pošta- První web ne který můžeme umístit velké množství fotek.
Integrovaný regionální knihovní systém 3. generace Ing. Petr Štefan, Kp-sys s.r.o. Pardubice.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Studijní informační zdroje (a jak se k nim dostat) Osnova Prezentace.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
1 Co je YouTube?  Veřejně dostupné úložiště digitálních videozáznamů  Nabízí přehledné vyhledávání, třídění a sdílení  Zcela zdarma.
 Jak zaměstnanci tráví pracovní dobu?  Zneužívají vaši techniku k vlastnímu podnikání?  Tisknou soukromé dokumenty?  Vynášejí interní data ke konkurenci?
Co nového na "obálkách ...“ Seminář SK ČR Jiří Nechvátal
Vyhledávání v Internetu
VIKBA20_Elektronické informační zdroje Klára Zemanová, UČO
Muzejní knihovny a Souborný katalog ČR
Internetové prohlížeče
SOCIÁLNÍ SÍTĚ Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Nemovité kulturní památky na území obcí Jihomoravského kraje
Nové webové mapové aplikace ČGS RNDr. Vít Štrupl, PhD. Nesuchyně 4. 4
Krajský úřad Karlovarského kraje
Transkript prezentace:

FOTOARCHIV ČGS Pavel Bokr Tamara Sidorinová http://www. geology

GEOLOGICKÁ FOTOGRAFICKÁ DOKUMENTACE Jedinečný zdroj geologických informací Nenahraditelná dokumentace zaniklých lokalit Hodnota a význam fotografií v čase roste Lom Na Kobyle, Rudolf Hylský, 1949 Lom Na Kobyle, Jan Vyhnánek, 2006

FOTOARCHIV ČGS Centrální digitální sklad fotografií s geovědní tematikou uchovává v elektronické podobě: Fotografie uložené na serveru v digitální podobě soubory JPEG ve vysokém rozlišení a jejich podrobné popisy uložené v centrální databázi ČGS více než 40 popisných atributů autor a autorská práva, technické parametry, lokalizace, název, popis, geologické parametry, vazby na další databáze … Umožňuje centrální ukládání a sdílení fotografií v rámci ČGS

HISTORICKÁ FOTODOKUMENTACE Přibližně 15 000 černobílých pozitivů uložených na pracovišti Barrandov. Na zadní straně každého snímku je podrobný popis. V letech 1999 – 2004 probíhal přepis popisů ze snímků do databáze fotoarchivu. Od roku 2005 probíhá skenování fotografií ve vysokém rozlišení. Po naskenování je náhled snímku i s jeho popisem volně přístupný v internetové aplikaci fotoarchivu.

SOUČASNÁ FOTODOKUMENTACE Převážně digitální fotografie jejichž počet neustále vzrůstá. Poskytují je jak zaměstnanci ČGS tak i externí spolupracovníci a zájemci. K nahrávání snímků a jejich popisování je určena vkládací a editační aplikace

Papírové fotografie Popisy v databázi Snímky v el. podobě ZÁŘÍ 2009 STATISTIKA Historické fotografie ~15 000 12 300 6 700 Současné fotografie 5 400 5 400 1920 – 2009, > 90 autorů snímků

INTERNETOVÁ PROHLÍŽECÍ APLIKACE FOTOARCHIVU Zpřístupňuje náhledy snímků včetně popisů široké veřejnosti. V současné době více než 12 000 přístupných náhledů Široká škála parametrů pro prohlížení/prohledávání rok, autor, osoba na snímku, okres, kraj, stát, region, mapový list, geologická lokalita, událost, technický prvek, téma, geologický jev, hornina, minerál, stratigrafická jednotka, litostratigrafická jednotka, regionálně-geologická jednotka atd. Vhodné pro odbornou i laickou veřejnost, studenty apod. http://www.geology.cz/fotoarchiv

PROHLÍŽENÍ A VYHLEDÁVÁNÍ SNÍMKŮ Prohlížení snímků 1. výběr parametru 2. výběr hodnoty Podrobné vyhledávání – uživatelé mohou kombinovat různé parametry

NÁVŠTĚVNOST APLIKACE Nejnavštěvovanější ze všech stránek / aplikací ČGS 300 – 600 absolutně unikátních návštěvníků denně 1500 – 3000 zobrazených stránek denně Více než 250 000 absolutně unikátních návštěvníků od srpna 2006 Přes 80% návštěvníků přichází z fulltextových vyhledavačů (Google, Seznam) Graf vývoje týdenní návštěvnosti (Google Analytics)

VÝHODY FOTOARCHIVU Fotografie jsou na jednom místě centrálně ukládány a popisovány bez ohledu na jejich konkrétní využití. Jednou vložený snímek je možné současně využívat v řadě jiných informačních zdrojů, aniž by byl uložen duplicitně. Celý fotoarchiv (snímky i popisy) je pravidelně zálohován. Snímky ve vlastnictví ČGS mohou zaměstnanci sdílet a stahovat v plném rozlišení. V rámci ČGS tak můžeme mít přehled o všech fotografiích bez ohledu na to kým ze zaměstnanců byla pořízena. Využívání snímků z fotoarchivu v jiných aplikacích a www stránkách

VKLÁDÁNÍ NOVÝCH SNÍMKŮ Nové snímky lze vkládat a popisovat pomocí vkládací a editační aplikace fotoarchivu (nahrávání, vkládání a popis snímků). Snímky mohou automaticky vkládat všichni zaměstnanci ČGS, ale přispívají i externí spolupracovníci a zájemci. AUTORSKÁ PRÁVA: Fotoarchiv obsahuje jak snímky ČGS, tak ale i snímky soukromých osob případně i jiných institucí. U každého snímku jsou evidována autorská práva a v případě snímků, které nevlastní ČGS jsou práva zachována vlastníkům. Aplikace fotoarchivu rozdílně nakládá se snímky ČGS a s ostatními snímky (náhledy, možnosti stahování…). RÁDI ZAŘADÍME I VAŠE FOTOGRAFIE – NOVÍ PŘISPĚVOVATELÉ VÍTÁNI!

VÝHLED DO BUDOUCNA Pokračování v digitalizaci historických snímků Anglická verze prohlížecí aplikace Více přispěvovatelů Více informačních zdrojů propojených s fotoarchivem

DĚKUJEME ZA VAŠI POZORNOST fotoarchiv@geology.cz ZAJISTÍME REPUBLICE RUDY, UHLÍ, NAFTY VÍCE