FP7-Infrastructures Evropský projekt OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe BA 2010, 3. 11. 2010, Daniela Tkačíková.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Činnost AKVŠ v roce 2012 Marta Machytková Bibliotheca academica 2012
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
VŠKP na University College of Borås Systémy pro zpřístupňování eVŠKP 2008 Brno, 7. října 2008 Lucie Vyčítalová (Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice)
OPEN ACCESS Otevřený přístup k vědeckým informacím.
1 Repozitář MU Mgr. Michal Petr Odbor pro akademické kvalifikace a kvalitu
Setkání účastníků neformální konsorcia Setkání účastníků neformálního konsorcia Praha Brno
Systémy pro zpřístupňování eVŠKP DSPACE CZ Zpráva o české komunitě DSpace Zpracovala Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
OBOROVÁ BRÁNA PRÁVO Právnická fakulta UK Květa Hartmanová České oborové brány – současný stav a výhled, , NTK.
Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Ostrava, BA-CPVŠK 2007 Bibliotheca academica – CPVŠK 2007 Proč změna zavedené značky… A co obsah? Iva Prochásková, Univerzita Pardubice.
Podpora otevřeného přístupu v prioritě 7. RP Věda ve společnosti Michal Pacvoň, Národní kontakt pro Sociální, ekonomické a humanitní vědy a pro oblast.
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Daniela Tkačíková OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM V EU A ČR, Stav problematiky otevřeného přístupu v ČR.
Open Access Week v ČR Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR, TC AV ČR
Principy open access Když máte jedno jablko a já mám jedno jablko a ta jablka si vyměníme, tak stále budeme mít každý jedno jablko. Ale pokud máte myšlenku.
Iniciativa open access v roce 2011 Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Moravská zemská knihovna a zpřístupňování starých map.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
SCIENTIX - online komunita pro vzdělávání v oblasti STEM The work presented in this document is supported by the European Commission’s FP7 programme –
Elektronické služby v znalostnej spoločnosti, , Zvolen Koordinace a spolupráce – úloha Asociace knihoven vysokých škol ČR Barbora Ramajzlová.
Model řešení otevřeného přístupu Akademie věd ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Praha,
5. setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května setkání českých uživatelů systému DSpace 16. května 2012 Dspace na UTB aneb 3 ve 2 Ing.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
Budování Digitální knihovny Vysokého učení technického v Brně Barbara Šímová /
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
Úloha informačních technologií ve státní správě Robert Hernady Senior Systems Engineer Microsoft.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
Otevřený přístup – Open Access (OA) Jak je definován a čeho se týká, proč je prosazován, jak ho zajistit… Mgr. Iva Prochásková, Mgr. Lucie.
MIDAS MetaPortál Seminář INSPIRE a metainformace, Praha, 2007 Horáková, Růžička, Ožana.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
Studijní IS a publikační činnost Jitka Brandejsová 8. října 2014 Fakulta informatiky Masarykovy univerzity.
DSpace User Group Meeting 2009 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa BA – CPVŠK UTB, Zlín, 4. listopadu 2009.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Tel.: Technologické centrum AV ČR Ve Struhách Praha 6 Podpora možného zapojení do.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava Budování repozitářů : příspěvek univerzitní knihovny pro uchovávání a šíření výsledků výzkumu a vývoje.
Sherpa/ RoMEO Iva Burešová + rozšířený kolektiv ASEP.
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe. Nástupce projektu DRIVER. Portál umožňuje.
Open Journal System Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna UPa 5. setkání českých uživatelů systému Dspace Prosazování politiky otevřeného přístupu Vysoká.
Open Access v AV ČR Iva Burešová Knihovna AV ČR, v. v. i. Ostrava,
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava
Realizace institucionální politiky podpory otevřeného přístupu Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. OPEN ACCESS: OTEVŘENÝ PŘÍSTUP K VĚDECKÝM INFORMACÍM.
Open Access – jiný pohled na zacházení s vědeckými informacemi Cílem je volný a bezplatný přístup k informacím pro kohokoli a možnost jejich opětovného.
Šedá literatura (Gray literature) Martina Machátová Tel.: Aktualizace:
The Calimera Project is funded under the European Commission, IST Programme The Calimera Project is funded under the European Commission,
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
WINTER Template DSpace, OBD, WoS naše první pokusy o propojení 01 Lucie Vyčítalová Univerzitní knihovna Univerzity Pardubice Otevřené repozitáře 2013 Brno,
Daniel Jakubík Repozitář vědeckých prací.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Digitální knihovna UPa možnosti dalšího rozvoje na vlně trendů open access 3. setkání českých uživatelů systému DSpace VŠB-TUO Ostrava, 19. květen 2010.
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Open Access v AV ČR Martin Lhoták Knihovna AV ČR, v. v. i. 3. setkání českých uživatelů systému DSpace , Ostrava.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
ZMĚNY VE VĚDECKÉ KOMUNIKACI - POHLED VYSOKOŠKOLSKÉ KNIHOVNY (POLITIKA AUTOARCHIVACE) Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
FP7 post-grant Gold Open Access Pilot Představení Pilotního projektu zlatého otevřeného přístupu Evropské komise a projektu OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová.
- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
SPRINGER – POLITIKA OPEN ACCESS Publikování v režimu Open Access v biomedicíně Judita Kinkorová Lékařský Dům
SEVENTH FRAMEWORK PROGRAMME Coordination and support action HEALTH EECAlink Promotion and facilitation of international cooperation with Eastern.
NÁVOD NA ZADÁVÁNÍ do databáze OBD dle úprav pro Open Access
Svět e-zdrojů na FSV UK Mgr. Daniela Uhrová
OpenAIRE Plán managementu dat
Oddělení pro vědu a výzkum, FHS UK Praha
Bc. Lenka Votýpková Ústřední knihovna VŠB-TUO
Nástroje otevřeného publikování
Open Access Infrastructure for Research in Europe.
OBD a open access Ukládání publikačních výsledků, druh výsledku J - recenzovaný odborný článek a druh výsledku D – stať (článek) ve sborníku z OBD do Digitální.
Open Access Infrastructure for Research in Europe.
Transkript prezentace:

FP7-Infrastructures Evropský projekt OpenAIRE Open Access Infrastructure for Research in Europe BA 2010, , Daniela Tkačíková

Hlavní cíle OpenAIRE podpora výzkumných pracovníků, kteří jsou povinni vyhovět pilotnímu projektu otevřeného přístupu v 7. RP prostřednictvím evropského konzultačního systému; podpora výzkumných pracovníků při ukládání jejich publikací do institucionálního nebo oborového repozitáře; vybudování portálu OpenAIRE a e-infrastruktury pro sítě repozitářů; využití služeb pro správu vědeckých dat ve spolupráci s pěti vědeckými komunitami. BA 2010, , Daniela Tkačíková

Pilotní projekt OA v 7. RP Týká se každého rukopisu, který: – je recenzovaný a přijatý ke zveřejnění; – je výsledkem financovaného výzkumu v jedné ze sedmi vybraných oblastí 7. RP – má grantovou smlouvu uzavřenou po srpnu 2008 (Zvláštní dodatek 39, Special clause 39). BA 2010, , Daniela Tkačíková

Special clause 39 BA 2010, , Daniela Tkačíková

Požadavky Evropské komise EK výslovně od výzkumných pracovníků očekává, že: – uloží své publikace nebo konečné verze rukopisů po jejich zveřejnění do vhodného institucionálního nebo oborového repozitáře; – učiní vše pro to, aby zajistili otevřený přístup k těmto článkům do 6 nebo 12 měsíců po zveřejnění (šest měsíců v pěti oblastech, dvanáct měsíců ve dvou oblastech). BA 2010, , Daniela Tkačíková

Pravidla EVR pro OA EVR poskytuje jednotlivým výzkumníkům granty ve specifickém programu 7. RP Myšlenky (Ideas). Od prosince 2007 EVR vyžaduje, aby výzkumníci uložili všechny recenzované publikace z projektů financovaných EVR do institucionálního nebo oborového repozitáře a následně je zpřístupnili v režimu OA do 6 měsíců od zveřejnění. Kromě toho jsou výzkumníci vyzýváni, aby uložili původní data do příslušných databází (např. DDBJ/EMBL/GenBank) co nejdříve, pokud možno bezprostředně, ale nejpozději do 6 měsíců po zveřejnění. BA 2010, , Daniela Tkačíková

Pokyny pro autory (Workflow) Nabídněte rukopis vydavateli. Konečný autorský rukopis. Existuje vhodný institucionální nebo oborový repozitář? ANO: Uložte svůj článek do repozitáře. NE: Použijte sirotčí repozitář OpenAIRE. Bibliografická citace článku je okamžitě dostupná na webech OpenAIRE/EK, plný text je dostupný všem (okamžitě nebo po období embarga) v repozitáři. BA 2010, , Daniela Tkačíková

Autorskoprávní otázky Autor (před zveřejněním): – použije Doplněk ke smlouvě o zveřejnění díla poskytnutý EK Knihovna (po zveřejnění): – správce repozitáře/knihovník prověří autorskoprávní náležitosti Většina nakladatelů povoluje uložení autorského rukopisu do otevřených repozitářů, viz SHERPA/RoMEOSHERPA/RoMEO BA 2010, , Daniela Tkačíková

Nakladatelské smlouvy Doplněk ke smlouvě o zveřejnění díla (Model amendment to publishing agreement) Dopis nakladateli s žádostí o akceptování doplňku ke smlouvě (Model cover letter for amendment to publishing agreement) DokumentyDokumenty k Open Access Pilot in FP7 BA 2010, , Daniela Tkačíková

Dopis nakladateli Výzkum, z něhož tento článek vychází, [je] [byl] spolufinancován 7. rámcovým programem (7. RP) ( Evropské komise, konkrétně v rámci jednoho z programů, na které se vztahuje pilotní projekt Open Access v 7. RP ( V rámci tohoto pilotního projektu se po zveřejnění mají články ukládat do elektronického archivu a mají být volně přístupné, buď okamžitě, je-li článek vydavatelem zveřejněn jako „volně přístupný“, nebo po ukončení 6- až 12-měsíčního období embarga, v závislosti na oblasti výzkumu. Širším cílem tohoto pilotního projektu je zlepšit přístup k výsledkům veřejně financovaného výzkumu. S cílem dodržet politiku Evropské komise bych chtěl/a smlouvu o zveřejnění díla rozšířit o doplněk. Uvedený dokument zasílám v příloze k Vašemu zvážení a podpisu. BA 2010, , Daniela Tkačíková

Potvrzení o financování Článek by měl obsahovat informaci o podpoře ze 7. RP Financial support by the European Commission (FP7‐ICT‐2009‐1, Grant Agreement no. XXXX) is gratefully acknowledged. This work has been supported by the EC within the 7 th framework programme under grant agreement no. FP7‐IST‐XXXX. This work has been supported by the XXXX project, grant agreement number YYYY, funded by the EC Seventh Framework Programme theme FP7‐ENERGY‐2008‐2. The authors acknowledge the financial support by the European Union FP7‐ICT project ZZZZ under contract no. XXXX. BA 2010, , Daniela Tkačíková

Pro správce repozitářů DRIVER Guidelines Guidelines.html OpenAIRE Guidelines 1.0OpenAIRE Guidelines 1.0, doplněk DRIVER Guidelines Editoři: Marnix van Berchum (SURF) and Eloy Rodrigues (Universidade do Minho) BA 2010, , Daniela Tkačíková

OpenAIRE Guidelines 1.0 OpenAIRE Set naming (OAI-PMH) OpenAIRE Set f or harvesting o frecords relevant to OpenAIRE TheOpenAIREset EC_fundedresourcessetec_fundedresources Element name: projectID info:eu-repo/grantAgreement/EC/FP7/12345 Element name: accessRights info:eu-repo/semantics/openAccess Element name: embargoEndDate info:eu-repo/date/embargoEnd/ BA 2010, , Daniela Tkačíková

Česko a projekty 7. RP s dodatkem 73 účastníků v projektech 7. RP (se zvl. dodatkem 39) pouze jeden, kdy je koordinátorem česká instituce (UK) ; EECAlink (1. lékařská fakulta, Prof. MUDr. Stanislav Štípek, DrSc. ) EECAlink – Energie: 6 – Socioekonomické a humanitní vědy (SSH): 7 – Životní prostředí (Environment, including Climate Change): 29 – Zemědělství, potraviny a biotechnologie (Bio): 1 – Zdraví (Health): 10 – Informační a komunikační technologie (ICT): 8 – Výzkumné infrastruktury (Research Infrastructures): 7 – Věda ve společnosti (Science in Society): 5 BA 2010, , Daniela Tkačíková

Účast VŠ v projektech 7. RP (SC39) České vysoké učení technické: 5 Jihočeská univerzita: 1 Masarykova univerzita: 7 Mendelova univerzita v Brně: 1 Technická univerzita v Liberci: 1 Univerzita Karlova: 11 Univerzita Pardubice: 1 VŠB-TUO: 2 VŠCHT: 1 Západočeská univerzita v Plzni: 1 AVČR: 12 BA 2010, , Daniela Tkačíková

Portál OpenAIRE: BA 2010, , Daniela Tkačíková