Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_001

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Advertisements

Evropa: přírodní podmínky
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropa-jeden ze světadílů
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Evropa se představuje.
Předmět: Zeměpis EU peníze školám
Určeno pro : žáky ZŠ na 2. stupni Sekce: základní Předmět : zeměpis
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_022
Asie.
ASIE.
EVROPA SE PŘEDSTAVUJE Poloha:
Předmět a očekávaný výstup
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_008.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_031.
Vodstvo Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_044.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Zeměpis cestovního ruchu.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
EVROPA RELIÉF A PODNEBÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Vzdělání 179,7 km2 1/3 zemského povrchu obr. 1
Střední Amerika Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_035
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2č. materiálu:
VY_32_INOVACE_2.2.NJ2.01/Ng Poloha - rozloha - reliéf
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_833_5TR_VL Autor: Mgr. Jana Stolá 1.
VY_32_INOVACE_01 Asie - úvod do Asie
Člověk a jeho svět – Místo, kde žijeme – Evropa – jeden ze světadílů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Autor: Miroslav Přichystal Datum: Ročník: 8. ročník
Evropa Poloha a rozloha.
ASIE.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_057
Evropa ochrana přírody
Evropa Členitost, Povrch Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice
AMERIKA POLOHA,ROZLOHA, ČLENITOST
Evropa – poloha na Zemi Hranice Evropy, poloostrovy, ostrovy
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_032.
Kód VM: VY_32_INOVACE_4PRI32 Projekt: Zlepšení výuky na ZŠ Schulzovy sady registrační číslo: CZ.1.07./1.4.00/ Autor: Miroslav Přichystal Datum:
Identifikátor materiálu: Přírodní vědy - 1/1 Anotace: Poloha Evropy – žák ukáže hranice Evropy, pojmenuje a nalezne poloostrovy a ostrovy Autor: Mgr. Lubomír.
poloha, rozloha, členitost
kontinenty a oceány Velké přírodní celky
ZEMĚPIS 2. ROČNÍK.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Austrálie Podnebí Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_042
Afrika – poloha, rozloha
E V R O P A EU - OP VK - III/2 ICT DUM 1 Vypracovala Ludmila Kebzová.
- poloha - rozloha - reliéf
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
EVROPA.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Poloha, členitost Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Název školy ZŠ Zlonice, okres Kladno Adresa školy Komenského 305, Zlonice Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ , Moderní škola Číslo materiálu v sadě VY_32_INOVACE_š04_s01_01.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa-Poloha a členitost Evropy Název sady: Zeměpis 7. ročník.
ČÍSLO PROJEKTU: 1.4 OPVK AUTOR: Mgr. Jana Neugebauerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_EVROPA-ÚVOD ROČNÍK: 8. ročník ZŠ VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a příroda VZDĚLÁVACÍ.
VY_32_INOVACE_07-41 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – poloha, rozloha,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.9 Evropa – jeden ze světadílů Téma: Česká republika jako součást.
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_VLASTIVĚDA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu: Moderní škola
NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Světadíly
Evropa – poloha, rozloha, členitost
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Transkript prezentace:

Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_001 Evropa Poloha, Rozloha Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_001

Poloha Evropy na mapě světa http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LocationEurope.png Obr.1 Poloha Evropy na mapě světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Mapa Evropy http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europe_topography_map.png Obr.2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Původ slova Evropa Název světadílu je odvozen od slova „ereb“ = západ Slunce Slovo je asyrského původu tj. ze země, která existovala na území dnešního Iráku v době před více jak 4000 lety. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Poloha světadíl Evropa je součastí kontinentu Eurasie – litosferické desky Eurasie. Krajní body na pevnině jsou: na severu mys Nordkinn (71°08' s.š.) na jihu mys Punta Marroqui (35°59' s.š.) na západě mys Cabo da Roca (9°29' z.d.) na východě východní úpatí Polárního Uralu (67°20' v.d.) Absolutní krajní body Evropy (včetně ostrovů) jsou: na severu mys Fligeli v Zemi Františka Josefa (81°51' s.š.) na jihu ostrov Gavdhos u Kréty (34°48' s.š.) na západě Faj Grande na Azorách (přes 30° z.d.) http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

                                                                                 Rozloha Rozloha Evropy činí 10,5 mil. km², tj. 7 % světové souše. Je to druhý nejmenší světadíl po Austrálii a Oceánii. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europe_countries_map_cs.png Obr.3 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Hranice Evropy Evropa se za samostatný světadíl považuje z historických, kulturních a politických důvodů. Hranice mezi Evropou a Asií není v přírodě zjevná a zeměpisci se odedávna přou, kudy má přesně vést. Méně problematická je severní část hranice, kde se všeobecně přijímá role pohoří Ural (vzniklo v permu nárazem tehdejšího kontinentu Sibiř do Pangey). Za rozhraní kontinentů se ovšem nepovažuje hlavní hřeben pohoří, ale jeho východní úpatí, Ural tedy leží celý v Evropě. Rozšířená a na českých školách vyučovaná verze dalšího průběhu hranice je po řece Embě do Kaspického moře, odtud Kumomanyčskou sníženinou podél řek Kuma a Manyč a Don do Azovského moře. Dále Kerčským průplavem, Černým mořem, Bospor a Dardanely a Středozemním mořem, Gibraltarským průlivem do Atlantického oceánu. Alternativ k takto stanovené hranici Evropy se objevuje celá řada. hranice po hřebeni Uralu, dále po řece Ural mezi Kaspickým a Černým mořem pak nikoli korytem řek, ale až po severním úpatí Kavkazu posun hranice z úpatí Kavkazu na jeho hlavní hřeben, který by připravil o post nejvyšší evropské hory západoevropský Mont Blanc a přidělil jej nejvyšší ruské hoře Elbrusu hranice až na severní hranice Turecka a Iránu. Pouze v tomto případě by evropskými zeměmi byly i zakavkazské státy Gruzie, Arménie a Ázerbájdžán. http://cs.wikipedia.org/wiki/Evropa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Územní vymezení Evropy evropské území      asijské území evropských států      státy kulturně a historicky zařazované do Evropy http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Map_of_Europe_%28political%29.png Obr.4 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.

Zdroje informací Obr.1: user:Cumhur, LocationEurope.png,Wikimedia Commons. [cit. 2011-09-01]. Dostupné na WWW : < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:LocationEurope.png >. Obr.2: San Jose, 2 April 2006, [cit. 2011-09-01]. Dostupné na WWW : < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europe_topography_map.png>. Obr.3: San Jose (map), j.budissin (Julian Nitzsche) (translation), Map of countries in Europe, 2007 [cit. 2011-09-01]. Dostupné na WWW : < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Europe_countries_map_cs.png>. Obr.4: en:User:Alinor, 2006. [cit. 2011-09-01]. Dostupné na WWW : < http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Map_of_Europe_%28political%29.png >. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Romana Zabořilová. Tento výukový materiál vznikl v rámci projektu EU Peníze školám a má sloužit zejména pro potřeby výuky na ZŠ Jenišovice.