Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alkalické kovy Prvky alkalických zemin Další kovy
Advertisements

Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Jan Lamacz, sexta A Zlato (Au).
Opakování učiva o nerostech I. část
Titan.
Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Ostatní průmyslové kovy – olovo, cín, rtuť, titan
12. skupina.
VY_52_INOVACE_02/1/21_Chemie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Chemie – kovy, nekovy, polokovy
Kovy – nekovy polokovy RZ
AZ KVÍZ CHEMICKÉ PRVKY Hra.
KOVY.
Název šablony Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název VM 8. ročník- Člověk a příroda – Chemie - periodická soustava prvků Autor VM Gabriela.
Anotace Prezentace určená k opakování a procvičování učiva o kovech
Chemie 8. ročník Kovy.
Kovy Chemie 8. třída.
5.4 Většinu prvků tvoří kovy
Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj vzdělanosti
vlastnosti, výskyt, využití, sloučeniny
Přechodné prvky, d prvky II.
Rtuť Hg (Hydrargium).
Kovy Mgr. Helena Roubalová
Zinek, kadmium, rtuť.
Portál eVIM.
1 Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CHEMIE1_20 Tematická.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím stříbra,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky se společnými vlastnostmi kovů a.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s vlastnostmi a využitím železa,
Hliník Jakub Doležal, sexta A.
Vy_32_INOVACE_ZB04_0264TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektuCZ.1.07/ / Číslo projektu:Rozvoj.
Kovy Fe, Al, Cu, Pb, Zn, Ag, Au.
Stříbro.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Zlato a stříbro.
KDO JSEM?....  jsem chemický prvek středního rodu  moje protonové číslo je 79, oxidační číslo mám 3,1, moje elektronegativita je 1,4 a moje hmotnostní.
Jsem ušlechtilý stříbrolesklý bílý kov, na vzduchu stálý Patřím do pevného skupenství a mám dobrou kujnost Jsem výborným vodičem elektrického proudu Jsem.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
VYPRACOVALY: LUCIE KUBÍKOVÁ, DENISA PROCHÁZKOVÁ, SEXTA A
Kovy 2 Materiál byl vytvořen v rámci projektu „Modernizace výuky na ZŠ ORLÍ LIBEREC“ reg. č. CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Pavlína Lejsková ZŠ praktická.
Nejpoužívanější kovy na Zemi Železo, měď, hliník Autor: Mgr. Vlasta Hrušová.
VÝZNAMNÉ KOVY. ŽELEZO Výskyt: v přírodě v různých sloučeninách – železné rudy součást krevního barviva hemoglobinu v lidském organismu Vlastnosti: stříbrolesklý,
Cín, olovo Autor: Mgr. Alena Víchová Škola: Střední umělecká škola v Ostravě Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Číslo dum: VY_32_INOVACE_CHE_1_56.
Tento projekt je spolufinancován z Tento projekt je spolufinancován z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU OP vzdělávání pro konkurenceschopnost.
KOVY II MĚĎ, ZINEK, OLOVO, CÍN. latinský název Cuprum značka Cu vlastnosti: červenohnědý kov, velká hustota, malá tvrdost, na vzduchu stálý, výborný vodič.
KOVY STŘÍBRO, ZLATO, HOŘČÍK, RTUŤ. STŘÍBRO latinský název Argentum značka Ag vlastnosti: stříbrolesklý, na vzduchu se pokrývá vrstvičkou sulfidu stříbrného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Marcela Koubová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR:Mgr. Tomáš.
Neželezné kovy a jejich slitiny Al, Cu, Ti, Mg, Ni, Mo, Sn, Pb a jejich slitiny.
Au Pt Ti Kovy budoucnosti Zlato, platina, titan platina zlato.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 144_Kovové nerosty TEMA: Neživá.
Zapiš, nebo nalep do sešitu!!! „K O V“ Používání kovů lze právem považovat za velmi důležitý mezník v lidských dějinách. Pomocí kovů člověk mnohonásobně.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kokory Číslo projektu: CZ.1.07/14.00/ Autor: Mgr. Jitka Vystavělová Datum: Název: VY_32_INOVACE_04_CH_Slitiny.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Kovy ve výtvarné tvorbě
Drahé kovy VY_32_INOVACE_1A_09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Zlato 2. února 2014 VY_32_INOVACE_130305
Technické materiály - neželezné kovy, cín, olovo ....
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Autor: Mgr. M. Vejražková
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_16
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Ch.8.We.02_Kovy_priklady_vlastnosti_vyuziti.
CHEMIE - vybrané prvky Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Kovy a slitiny s nízkou teplotou tání
Sestavila Michaela VRBOVÁ (pro didaktické účely)
Transkript prezentace:

Další kovy Sn, Pb, Ca, Cr, Ni, Hg, Ti, U, Pt

Cín stříbrobílý lesklý kov, není příliš tvrdý nízkotavitelný, používaný člověkem již od starověku (pájka) v normálním prostředí značně odolný proti korozi a zároveň je zdravotně prakticky nezávadný (plechovky) cín je vůči vzduchu i vodě za normální teploty stálý (nádobí) je značně tažný, lze ho válcovat na velmi tenké fólie (obalový materiál staniol).

Olovo nízkotavitelný, měkký, velmi těžký, toxický kov, používaný člověkem již od starověku na vlhkém vzduchu se příliš nemění pohlcuje rentgenovo záření, používá se k ochraně obsluhy rentgenů výroba skla – lustry výroba střeliva speciální slitiny (liteřina)

Chrom nejtvrdší elementární kov, vyznačuje se mimořádně nízkou reaktivitou a vysokou chemickou odolností využití speciální slitiny ochrana proti korozi

Nikl kovový ferromagnetický prvek stříbrobílý, silně lesklý kov dá se výborně leštit, je velmi tažný, dá se kovat, svářet a válcovat na plech nebo vytahovat v dráty využití nikl-kadmiové články výroba speciálních slitin mince konstantan oceli bílé zlato způsobuje kožní alergie

Rtuť kapalný kovový prvek stříbřitě bílé barvy je nápadně těžká a dobře vede elektrický proud využití amalgámy – slitiny (zubní amalgám) fyzikální a chemické přístroje (teploměr, polarograf) výroba výbojek je velmi nebezpečná pro zdraví musí se správně likvidovat, je ekologicky velmi nebezpečná

Titan šedý až stříbřitě bílý, lehký kov je poměrně tvrdý a mimořádně odolný proti korozi využití výroba barevných pigmentů (titanová běloba) výroba speciálních odolných slitin (letectví a kosmonautika) kloubní náhrady šperkařství

Uran radioaktivní stříbrobílý lesklý kov je o asi 70 % těžší než olovo jaderné využití palivo jad. elektráren vojenství nejaderné využití barvení skla využití vysoké hustoty (speciální střely, ..)

Platina Ušlechtilý, odolný, kujný kov a tažný kov, elektricky i tepelně vodivý v přírodě se vyskytuje zejména ryzí využití šperkařství výroba cytostatik chem. průmysl