Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Advertisements

Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_06.
O Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ O Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ O Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Pro animaci a změnu snímku klikej!
Název: Poškozování lidských práv Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Morálka a právo Autor: Mgr.
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Název: Honoré de Balzac Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Malování Windows Název materiálu: VY_INOVACE_xxx_malovani
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
Mgr. Michal Oblouk.  PRÁVO = soubor pravidel a předpisů (právních norem), jimiž stát upravuje přípustné jednání a vztahy mezi občany  řada lidí se chová.
VY_32_INOVACE_06 - Aktivačně-motivační vlastnosti
Z Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Vznik starověkých civilizací
Vznik starověkých civilizací
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
Babylónská říše.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
ČLOVĚK A JEHO ZDRAVÍ Šablona: ICT PRV ČAJZ Složky potravy- pracovní listy Anotace: základy zdravého způsobu stravování Autor: Mgr. Kateřina Brandejsová.
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
Mgr. Zuzana Holemá Skřivánková ZŠ, Liberec, Na Výběžku 118, p. o.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12.
Název: Rok v jeho proměnách V. (Velikonoce)
Procvičování vyjmenovaných slov po
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Jméno autora: Mgr. Petra Trajerová Datum vytvoření:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách I. (předvánoční.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_10 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Mykénská.
VY_32_INOVACE_Čj z 2 Vyjmenovaná slova po Mgr. Jana Michálková Základní škola a Mateřská škola pro tělesně postižené, Liberec, Lužická 920/7, Příspěvková.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: VY_32_INOVACE_26_12 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Postavení.
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Vrcholné státní orgány Autor:
Název: Peloponéská válka Autor: Mgr. Eva Vondrková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách IV. -
Starobabylónská říše a Asýrie
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Rok v jeho proměnách II. (Vánoce)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Náboženství Autor: Mgr. Jiřina.
Název: Naše bájné pověsti Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Název: Stavební slohy - procvičování Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
VY_32_INOVACE_212_Mezopotámie_umění Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Pavlína DoleželováDatum vytvoření: Vzdělávací obor,
PRÁVNÍ VZTAHY, JEJICH ÚČASTNÍCI
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Babylónský zákoník Chamurapi
NÁZEV:. VY_32_INOVACE_22DST ČÍSLO PROJEKTU:. CZ / /21
Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět
Evropské právní dějiny Ladislav Vojáček
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název: Národní symboly Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Starověk - první orientální státy
Mezopotámie VY_32_INOVACE_D
Transkript prezentace:

Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová číslo: Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Chammurabiho zákoník Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Občanská výchova Ročník: 7. ročník

Metodický list - anotace: Vytvořeno jako výukový materiál pro 7. ročník Seznámení s pojmy zákoník, stéla, význam práva Obrazový doprovod Ukázka z Chammurapiho zákoníku

Chammurapiho zákoník (kodex krále Chammurapiho) Postup vložení tohoto snímku do prezentace   Uložte tuto šablonu do počítače jako prezentaci (soubor PPT). Otevřete prezentaci, do které chcete snímek s obrázkem vložit. Na kartě Snímky umístěte kurzor za snímek, který má být před snímkem s obrázkem. (Dejte pozor, abyste nevybrali žádný snímek. Kurzor musí být mezi snímky.) V nabídce Vložit klepněte na příkaz Snímky ze souboru. V dialogovém okně Hledání snímků klepněte na kartu Najít prezentaci. Klepněte na tlačítko Procházet, vyhledejte a vyberte prezentaci, která obsahuje snímek s obrázkem, a klepněte na tlačítko Otevřít. V dialogovém okně Hledání snímků vyberte snímek s obrázkem. Zaškrtněte políčko Zachovat formátování zdroje. Pokud byste toto políčko nezaškrtli, zkopírovaný snímek by zdědil návrh snímku, který je v prezentaci umístěn před ním. Klepněte na tlačítko Vložit. Klepněte na tlačítko Zavřít.

Pochází asi z r. 1686 př. n. l. Nejstarší dochovaný zákoník. Psaný klínopisem. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Code-de-Hammurabi-1.jpg

R. 1901 byla v Súsách na území dnešního Iránu nalezena (při výkopech v hloubce 12 m) kamenná stéla = vztyčená plochá deska

Kompletní stéla je vysoká 2,25 m. Má tvar valounu vyhlazeného vodou. Stéla byla sice rozbitá, ale její 3 části se snadno daly zase spojit.

V horní části je vyobrazení autora zákoníku, babylonského krále Chammurapiho, jak se modlí k bohu Slunce a spravedlnosti Šamašovi, který králi diktuje text zákoníku. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Milkau_Oberer_Teil_der_Stele_mit_dem_Text_von_Hammurapis_Gesetzescode_369-2.jpg

Obsahuje 282 článků. Zákoník je velmi přísný – „oko za oko, zub za zub.“ 50 z nich končí smrtí. Tresty se tu odstupňovaly od trestu smrti po obyčejnou pokutu.

1.Jestliže někdo někoho obvinil a uvrhl naň podezření z vraždy, avšak neusvědčil jej, bude ten, kdo ho obvinil, usmrcen. 16. Jestliže někdo ukryl ve svém domě buď otroka, nebo otrokyni, uprchlé z paláce nebo nevolníkovi, a na výzvu hlasatele je nevydá, tento majitel domu bude usmrcen. 22. Jestliže se někdo dopustil loupeže a bude dopaden, tento člověk bude usmrcen. 109. Jestliže šenkýřka, v jejímž domě se scházeli zločinci, tyto zločince nezadržela a do paláce nepřivedla, bude tato šenkýřka usmrcena.

195. Jestliže dítě udeřilo svého otce, uříznou mu jeho ruku. 196. Jestliže právoplatný občan vyrazil oko příslušníku plnoprávných občanů, vyrvou mu oko. 197. Jestliže zlomil kost plnoprávného občana, zlomí mu kost. 198. Jestliže vyrval oko nevolníka nebo zlomil kost nevolníka, zaplatí jednu minu stříbra. 205. Jestliže otrok jiné osoby udeřil příslušníka třídy plnoprávných občanů ve tvář, uříznou mu ucho.

Některé zákony jsou velmi správné – týkají se např Některé zákony jsou velmi správné – týkají se např. výchovy odloženého dítěte. Když ho někdo vychová, nemohou ho původní rodiče vymáhat zpět. Jiné naopak mírné – jednalo-li se např. o usmrcení otroka.

Monolit býval zasazen do země a vystaven na veřejném místě v Babylóně, zaručoval tak přístup k právnímu řádu komukoliv (gramotnému).

V současnosti je uložen v pařížském Louvru. http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Louvre_2007_02_24_c.jpg

Použité zdroje: Informační zdroje: Obrazový materiál: www.wikipedie.cz Klipart (obrázky jsou součástí volně dostupné galerie Microsoft Office dostupné na adrese www.office.microsoft.com)

Snímek č. 4 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Chammurapiho zákoník [online]. c2013 [citováno 9. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Chammurapiho_z%C3%A1kon%C3%ADk&oldid=9646269> Snímek č. 7 - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Milkau_Oberer_Teil_der_Stele_mit_dem_Text_von_Hammurapis_Gesetzescode_369-2.jpg Snímky č. 9 + 10 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Chammurapiho zákoník [online]. c2013 [citováno 9. 02. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Chammurapiho_z%C3%A1kon%C3%ADk&oldid=9646269 Snímek č. 13 - Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Louvre [online]. c2013 [citováno 9. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Louvre&oldid=9601846>