6_Geometrické obrazce Mnohoúhelník Lomená čára: Uzavřená lomená čára:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzájemná poloha přímky a kružnice (kruhu)
Advertisements

PLANIMETRIE.
POZNÁMKY ve formátu PDF
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nepravidelné mnohoúhelníky
POZNÁMKY ve formátu PDF
Konstrukce rovnoběžníku
20_Obvody a obsahy rovinných obrazců -kružnice, kruh
(polohové vlastnosti) POZNÁMKY ve formátu PDF
Konstrukce lichoběžníku
Matematika Lichoběžník.
SZŠ a VOŠZ Zlín® Kabinet MAT předkládá prezentaci
11_Podobná zobrazení II Užití podobnosti
10_Podobná zobrazení V geometrii o dvou útvarech říkáme, že jsou podobné, pokud je druhý z nich v určitém měřítku zmenšeným nebo zvětšeným obrazem prvého.
12_ Shodná a podobná zobrazení - pracovní list
a + b > c Ʌ a + c > b Ʌ b + c > a
Lichoběžník Obsah lichoběžníku.
Autor: Mgr. Lenka Šedová
17_Řešení pravoúhlého trojúhelníka - pracovní list
16_ Řešení pravoúhlého trojúhelníka – Úlohy z praxe
Řešený příklad č. 1 7_Konstrukční úlohy
Autor: Mgr. Lenka Šedová
Pravoúhlý trojúhelník
14_Řešení pravoúhlého trojúhelníka – Euklidovy věty
Postup konstrukce: 1) AB 2) k; k (A, r), r > |AB|/2 3) l;l(B, r)l
Rovinné útvary.
Rovinné geometrické útvary
Abychom se dokázali pohybovat a vnímat svět kolem nás potřebujeme geometrickou představivost. Geometrie podporuje naše prostorové vnímání. Patří k nejstarším.
POZNÁMKY ve formátu PDF
5_Kružnice, kruh Kružnice k (S, r) je množina všech bodů roviny, které mají od středu S vzdálenost r. S – střed, r – poloměr, d – průměr Platí: d = 2r.
2_Rozdělení úhlů podle polohy
9_Shodná zobrazení II Posunutí v rovině je přímá shodnost, které každému bodu X roviny přiřazuje obraz X´ tak, že platí XX = s, kde s je daný vektor.
Čtyřúhelníky.
AnotacePrezentace, která se zabývá opakováním a doplněním znalostí o mnohoúhelnících – první část. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci.
Čtyřúhelníky Základní pojmy.
* Rovnoběžníky Matematika – 7. ročník *
Rovnoběžníky VY_32_INOVACE_29
Planimetrie ČTYŘÚHELNÍKY.
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
IV/ Obvody a obsahy geometrických obrazců
Sada IV/2-3-2 Matematika pro II. ročník gymnázia
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Tento digit á ln í učebn í materi á l (DUM) vznikl na z á kladě ře š en í projektu OPVK, registračn í č í slo CZ.1.07/1.5.00/ s n á zvem „ Výuka.
38.1 Zásobník – Geometrické tvary
Rovnoběžníky Marcol René.
POZNÁMKY ve formátu PDF
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
* Thaletova věta Matematika – 8. ročník *
Matematická olympiáda 2009/10
Čtyřúhelníky a rovnoběžníky
Obvody a obsahy rovinných útvarů.
Čtyřúhelníky: OBECNÝ ČTYŘÚHELNÍK ROVNOBĚŽNÍKY OBDÉLNÍK ČTVEREC
Matematický rychlokvíz 2 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
8. ročník THALETOVA KRUŽNICE. ZÁKLADNÍ POJMY: k je kružnice sestrojená nad průměrem AB Úsečka AB je průměr kružnice k Bod S je střed kružnice k Bod S.
Rovnoběžníky, lichoběžníky. Rovnoběžník Rovnoběžník je čtyřúhelník, který má dvě protější strany rovnoběžné. Protější strany mají stejnou délku.
Trojúhelník a jeho vlastnosti
1. Najdi „černou ovci“ obdélník čtverec kosočtverec kružnice
Rovnoběžník 1 čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné rovnoběžník čtyřúhelník, který má protější strany rovnoběžné.
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků.
Čtyřúhelníky Druhy čtyřúhelníků
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Konstrukce lichoběžníku
obvody a obsahy obrazců © Jitka Mudruňková 2012
Thaletova kružnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
ČTYŘÚHELNÍKY RŮZNOBĚŽNÍKY LICHOBĚŽNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY KOSOÚHELNÍKY
39 ČTYŘÚHELNÍKY ROVNOBĚŽNÍKY.
Transkript prezentace:

6_Geometrické obrazce Mnohoúhelník Lomená čára: Uzavřená lomená čára: Vznikne spojením 2 a více bodů, z nichž žádné 3 následující neleží v jedné rovině Počáteční bod je totožný s bodem koncovým. Je složena nejméně ze 3 úseček Mnohoúhelník Mnohoúhelník je část roviny ohraničená uzavřenu čárou, jenž sama sebe neprotíná. A, B, C, D, E … vrcholy AB, BC, CD, DE… strany ≮ABC, ≮ BCD, ≮CDE, ≮DEA...vnitřní ≮ AC, BD.. Úhlopříčka(úsečka spojující dva nesousední vrcholy)

Mnohoúhelník o n vrcholech se nazývá n-úhelník n= 3 trojúhelník n = 4 čtyřúhelník n= 7 sedmiúhelník Konvexní mnohoúhelník Každá úsečka určená dvěma libovolnými body mnohoúhelníku leží uvnitř. Nebo leží vždy v jedné z polorovin určených kteroukoliv stranou

Nekonvexní – úsečka neleží celá uvnitř mnohoúhelníku Součet velikostí všech vnitřních úhlů konvexního n-úhelníku je (n – 2)* 180° (3 – 2) * 180° = 180° (4 – 2) *180° = 360° (5 – 2) * 180° = 540°

Pravidelný mnohoúhelník všechny jeho strany i vnitřní úhly jsou shodné lze mu opsat kružnici (tětivový) nebo vepsat kružnici (tečnový) pravidelný trojúhelník (rovnostranný) ● pravidelný čtyřúhelník n – sudé: pravidelný šesti-, osmi- deseti-, dvanáctiúhelník… Každý vrchol má protější vrchol a každá strana má protější stranu. n - liché ● Každý vrchol má protější stranu.

● Různoběžníky deltoid Čtyřúhelníky ● Různoběžníky deltoid ● Lichoběžníky obecný pravoúhlý rovnoramenný ● Rovnoběžníky – dvojice protějších stran jsou shodné čtverec pravoúhlé obdelník kosočtverec kosoúhlé kosodélník Žádné dvě strany nejsou rovnoběžné Dvě strany jsou rovnoběžné Úhlopříčky pravoúhlých trojúhelníků jsou shodné Základní vlastnosti všech rovnoběžníků: ▪ protější strany jsou shodné ▪ protější vnitřní úhly jsou shodné ▪ úhlopříčky rovnoběžníku se navzájem půlí, jejich společný bod je středem rovnoběžníku.

Kruh a jeho části Kruh je množina všech bodů roviny, které mají od daného bodu S této roviny vzdálenost menší nebo rovnu r. (jiná: Sjednocení množin bodů křižnice a jejího vnitřku.) Kružnice ohraničující kruh se nazývá obvod kruhu. Kruhová výseč – část kruhu, která leží v daném středovém úhlu ASB Kruhová úseč – část kruhu vymezená tětivou kružnice a obloukem, jež daný kruh ohraničuje. Je-li tětiva průměrem kruhu = = půlkruh Mezikruží - část roviny ohraničená dvěma soustřednými kružnicemi

Zdroje: J. POLÁK. Přehled středoškolské matematiky. Státní pedagogické nakladatelství: Praha. 1972 J. Petáková. Matematika příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na vysoké školy.Prometheus: Praha. 1996 Z. Vošický. Matematika v kostce. Praha: Fragment, 2007 M. Krynický. realisticky.cz [online], Dostupný na http://www.realisticky.cz/ucebnice.php?id=2 M. Palková a spol.. Průvodce matematikou II. Brno: Didaktis., 2009 J. Doležal. Základy geometrie. [online], Dostupný na http://mdg.vsb.cz/jdolezal/StudOpory/ZakladyGeometrie/Planimetrie/Planimetrie.html J. Drahovzalová. Shodná zobrazení.[online], Dostupný na http/clanky.rvp.cz/clanek/c/G/1744/shodna-zobrazeni.html/