Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/34.0389 Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_02 Tematická.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Božena Němcová.
Advertisements

Autor Božena Němcová Ilustrátor
Vytvořila: Kristýna Kořínková
Božena Němcová - život o datu a místu narození se dosud vedou spory
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_03 Tematická.
Název SŠ: Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace Číslo projektu:CZ.107/1.500/ Název projektu: Moderní škola Předmět:Český.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
Božena Němcová Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Odkazy na internetové stránky
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_11 Tematická.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
NázevBožena Němcová: Babička Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky 8 pro.
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_18 Tematická.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Božena Němcová ( 1820 – 1862) Tvůrce původní české povídky
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Pohádka.
Česká próza1. pol. 19. století VY_32_INOVACE_ČJ-L 8.,9.04.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření:
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Božena Němcová VY_III/2_INOVACE_82_Božena Němcová Mgr. Jana Svobodová.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
VY_32_INOVACE_ČJ.8.10 – Božena Němcová,prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
Metodický list Pořadové číslo:VY_32_INOVACE_I.A.15 Název pro školu:EU ČJ 15 II Název materiálu:Božena Němcová Autor:Mgr. Barbora Baránková Vzdělávací obor:Český.
Božena Němcová Ladislava Helerová
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Věra Floriánová Třída/ročník:
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_03.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_CJ9_16 Sada DUMČeský jazyk 9 Předmět Český jazyk 9. ročník Název materiálu Božena Němcová Anotace Materiál.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 24, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
Božena Němcová Marcela Jurková.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Lidová pohádka Mgr.Hana Hoberlová.
Božena Němcová (1820 – 1862).
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk.
Božena Němcová Český realismus.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_20_CJ_NP1 Ročník: I. Vzdělávací oblast: Jazykové vzdělávání a komunikace.
Božena Němcová Narození: Vídeň Zemřela: (42let)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_1.1.5 B. Němcová Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
Božena Němcová. O Vídeň – Praha O Dcera panského kočího Jana Pankla a služky Terezie Novotné. O Měla velmi silný vztah k babičce.
ČESKÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 007 ING. JANA POLIAČÍKOVÁ.
Sběratelé lidových pohádek u nás
Božena Němcová VY_32_INOVACE_279_B. Němcová (7.roč.) Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov šablona III/2.
BOŽENA NĚMCOVÁ 1820 – 1862 VY_32_INOVACE_38 Život narozena ve Vídni, zemřela v Praze dívčím jménem: Barbora Panklová dohady o skutečném původu – snad.
Božena Němcová Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník: 6. Vzdělávací obor: Český jazyk Anotace: Prezentace je určena k výkladu učiva o Boženě.
Jan Neruda - dílo.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_ČESKÝ JAZYK
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_20   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Božena Němcová - pohádky VY_32_INOVACE_ _B. Němcová (pohádky) Mgr
AUTOR:Světlana Havránková
Božena Němcová Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č.
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Božena Němcová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
„Moudré ucho neposlouchá, co hloupá huba povídá.“
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Autor: Mgr. Ludmila Dvořáková VY_32_INOVACE_42_Božena Němcová
Božena Němcová (1820 – 1862).
Spisovatelé a ilustrátoři
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Transkript prezentace:

Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_02 Tematická oblast:Český jazyk pro střední školy Ročník:2 Datum dokončení: Anotace:Podpora výukové hodiny, seznámení studentů s dílem Boženy Němcové Jméno autora:Mgr. Erika Minaříková

Božena Němcová dílo

Básně a pohádky V polovině 40. let vstoupila Božena Němcová do české literatury Vlasteneckými a milostnými básněmi a pohádkami. Ovlivněna byla K. J. Erbenem. Národní báchorky a pověsti Boženy Němcové Sbírka obsahuje pohádky, pověsti a legendy. Autorka jednotlivé pohádkové motivy upravovala, usilovala však o zobrazení typického prostředí s typickými postavami českého lidu s jeho povahovými vlastnostmi. Hlavní myšlenkou pohádek B. Němcové je vítězství mravních hodnot nad silami zla. Nejznámější pohádky: O Popelce, Princ Bajaja, Čert a Káča, O dvanácti měsíčkách, O perníkové chaloupce, Sůl nad zlato, O princezně se zlatou hvězdou na čele, Sedmero krkavců, O Smolíčkovi, O kohoutkovi a slepičce, Potrestaná pýcha, O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku

Pohádky Slovenské pohádky a pověsti vznikly z národopisného zájmu. Němcová chtěla přiblížit českému čtenáři bohatství slovenského lidového umění. Podání slovenských pohádek je zaznamenáno tak, jak jej Němcová slyšela z úst vypravěčů nebo jak jej nalezla již ve vydaných sbírkách.

Národopisné obrázky Časté stěhování (pobyt na Chodsku a Slovensku) dalo Němcové mnoho látky pro psaní cestopisných a národopisným obrázkům-žurnalistické tvorbě. Obrazy z okolí domažlického, články, které vycházely na pokračování v Květech a České včele, zaznamenávaly stav národního uvědomění na Chodsku. Všímaly si také lidových zvyků a otázek sociálních (postavení žen, otázky vzdělání, sociální potřeby lidu). Články ze Slovenska a o Slovensku jsou drobné národopisné studie, které zobrazují život Slováků na Slovensku. Žurnalistická činnost a pohádky byly Němcové průpravou pro tvorbu povídek.

Povídky První povídky vznikaly za pobytu Němcové na Domažlicku. Hrdnou povídek je tzv. dobrý člověk. Většinou pochází z lidového prostředí, je dobrý, ušlechtilý, společensky prospěšný, nesobecký a snaží se prosazovat dobro. Němcová se ve svých povídkách snaží řešit společenské otázky. ■ Povídka V zámku a podzámčí ukazuje kontrasty panského přepychu a bídy. (Joly, pes paní Skočdopolové, který spí na polštáři, jí vybraná jídla z porcelánového talíře a vdova Karásková se octne s kojencem a malým Vojtíškem bez přístřeší). ■ Pohorská vesnice je dílo spíše idealizované. Hrabě Hanuš, jeho matka a Jelenka, Hanušova snoubenka, žijí ve shodě se svými poddanými a využívají své moci a majetku k povznesení lidu.

■ Divá Bára je povídka, ve které Němcová ukazuje, že ryzí povaha a dobré srdce člověka nesouvisí ani s jeho vzhledem, ani se společenským postavením. ■ V povídce Pan učitel autorka představuje své idealizované dětství na vesnické malotřídce. Poukazuje na význam a potřebu vzdělání. ■ Karla je povídka o matce, která vydává svého syna za dceru, aby ho uchránila od vojenské povinnosti. ■ Chýže pod horami “obrázek ze Slovenska“ popisuje zvyky a život lidí v horách na Slovensku( lidový jazyk, písničky, pověry, oblečení, nástroje). Hlavním motivem je čistá láska a nezkaženost prostého lidu.

Babička (1855) Babička vznikala v nejtěžším období autorčina života, po smrti syna Hynka. Zdrojem inspirace byly vzpomínky na vlastní dětství. Hlavním záměrem bylo ukázat harmonický život prostých lidí. Ústřední postava, babička, je ideálně dokonalý člověk, který prošel životními strastmi a dovedl se jimi poučit, aby dospěl k moudrosti a vnitřní vyrovnanosti. Základní osnovu tvoří dvě dějová pásma. 1.ukazuje život na Starém bělidle - příjezd babičky, popis členů Proškovy rodiny a celé řady dalších postav: mlynář, bláznivá Viktorka, paní kněžna a její schovanka apod. 2.popisuje rok na Starém bělidle v jednotlivých ročních obdobích.

Osoby v Babičce Rázovité postavy venkovanů 1. poloviny 19. století. Babička (Magdalena Novotná)-skutečná postava, jak si ji Němcová pamatovala z dětství. Matka (Terezie Novotná/Panklová)-zpanštělá, neměla pochopení pro vesnický život. Otec (Jan Pankl) srdečný a sdílný člověk. Němec, který žil se všemi ve shodě. Dětské postavy Barunčiných sourozenců (Jan, Vilém, Adélka) Pan mlynář, Kristla se svým ženichem Jakubem Mílou, rodina Kudrnova, Viktorka Panský svět tvoří: Paní kněžna (Kateřina Bedřiška Zaháňská), komtesa Hortensie

Odkazy VILÍMEK, Jan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: _Bo%C5%BEena_N%C4%9Bmcov%C3%A1.jpg