Radioaktivita Obecný úvod.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
CHEMIE
Jaderná energie.
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
Stavba atomového jádra
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Umělá radioaktivita a rozpadové řady
Vlastnosti atomových jader
PaedDr. Ivana Töpferová
50. Jaderná fyzika II.
Radioaktivita CH-1 Obecná chemie, DUM č. 13 Mgr. Radovan Sloup
Rozpadový zákon, rozpadová konstanta, poločas rozpadu Aleš Bílík, 4.C.
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
ZKOUMÁ VYUŽITÍ ENERGIE ATOMŮ
REFERÁT na ZÁŘENÍ Kristina Kuboková 4.C.
RADIOAKTIVNÍ ZÁŘENÍ Fotoelektrický jev byl poprvé popsán v roce 1887 Heinrichem Hertzem. Pozoroval z pohledu tehdejší fyziky nevysvětlitelné chování elektromagnetického.
Jaderná fyzika a stavba hmoty
Radioaktivita.
JADERNÁ ENERGIE Co už víme o atomech Atomová jádra Radioaktivita
Jaderná energie Martin Balouch, Adam Vajdík.
2. ročník učebních oborů 4. Fyzika atomu.
Zdravotnický asistent, první ročník Stavba atomu Radioaktivita Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník / Stavba.
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Název projektu: Škola a sport
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná energie Radioaktivita.
Radioaktivita.
Jaderná energie.
RADIOAKTIVITA. Radioaktivitou nazýváme vlastnost některých atomových jader samovolně se štěpit a vysílat (vyzařovat) tak záření nebo částice a tím se.
22. JADERNÁ FYZIKA.
Jaderná energie.
Využití jaderného záření
1 Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_11 Tematická.
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
Elektronická učebnice - II
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Jaderná fyzika 1 Yveta Ančincová.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Jaderné reakce.
 Označení materiálu: VY_32_INOVACE_STEIV_FYZIKA2_20  Název materiálu: Jádro atomu.  Tematická oblast:Fyzika 2.ročník  Anotace: Prezentace slouží k.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Atomy Každé těleso je tvořeno malými, které se nedají dělit, nazýváme je atomy Látky jednoduché nazíváme prvky Látky složené nazýváme sloučeniny Při spojování.
Radioaktivita Autor: Mgr. Eliška Vokáčová
Záření alfa a beta Vznikají při radioaktivním rozpadu některých jader.
Neseďte u toho komplu tolik !
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Jaderné reakce (Učebnice strana 133 – 135) Jádra některých nuklidů jsou nestabilní a bez vnějšího zásahu se samovolně přeměňují za současného vysílání.
Jaderné reakce. Jaderné štěpení Probíhá pouze ve štěpných materiálech (např. U235) U235 se v přírodě vyskytuje pouze v malém množství K dosažení reakce.
Radioaktivita. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Jaderné reakce. Struktura prezentace otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
50. Jaderná fyzika II.
NÁZEV ŠKOLY: 2. ZÁKLADNÍ ŠKOLA, RAKOVNÍK, HUSOVO NÁMĚSTÍ 3
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Atomová jádra, radioaktivita
AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_08 Jaderná energie-test
Atomová jádra, radioaktivita
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Atomová jádra, radioaktivita
Radioaktivita.
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Radioaktivita TÉMATICKÝ CELEK: Energie.
19. Atomová fyzika, jaderná fyzika
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Radioaktivita
OBECNÁ CHEMIE STAVBA HMOTY Ing. Alena Hejtmánková, CSc. Katedra chemie
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Radioaktivita.
VY_32_INOVACE_05-05 Radioaktivita – 1.část
Transkript prezentace:

Radioaktivita Obecný úvod

Radioaktivita Schopnost atomového jádra vysílat neviditelné záření jádro přitom snižuje svoji energii a stává se stabilnějším atom jednoho prvku se přeměňuje na atom prvku jiného

Objev radioaktivity 1895 Becquerel 1898 manželé Curieovi (polonium a radium v jáchymovském smolinci) 1934 manželé Joliot-Curieovi (umělá radioaktivita)

Poločas rozpadu T čas,za který klesne počet atomů radioaktivního prvku a s ním i intenzita jeho vlastního záření na polovinu hodnoty od zlomku sekundy po miliardy let využití k určování stáří hornin , odumřelých organismů N(t)= N(0)(1/2)t/T = N(0)e-λt , kde λ=ln2/T a nazývá se přeměnová konstanta

Typy radioaktivního záření Neutronové záření

Záření α tok heliových jader málo průrazné (měkké záření) zachytí jej i list papíru kladný náboj,vychyluje se jak v elektrickém,tak v magnetickém poli nově vzniklý prvek se v PSP nachází o dvě místa vlevo oproti původnímu prvku

Záření β β+ a β- proud elektronů nebo pozitronů emitovaných z JÁDRA atomu , vznikají zde vzájemnou přeměnou nukleonů méně hmotné než α , a proto více průrazné pohltí jej tenký Al plech náboj kladný nebo záporný,vychyluje se v elektrickém i magnetickém poli

β - proud elektronů emitovaných z jádra atomu záporně nabity,vychylují se v elektrickém i magnetickém poli vznikají zde rozpadem neutronů (vedle protonů a antineutrin) při vyzáření β částice tedy v jádře přibude proton , Z vzroste o 1 , nově vzniklý prvek se v PSP nachází o 1 místo vpravo oproti původnímu prvku

β + proud pozitronů emitovaných z jádra kladně nabity , vychylují se v elektrickém i magnetickém poli vznikají přeměnou protonů vedle neutronů a neutrin při vyzáření pozitronu tedy v jádře ubude jeden proton , Z se sníží o 1 a nově vzniklý prvek se v PSP nachází o 1 místo vlevo oproti původnímu prvku

γ záření elektromagnetické vlnění prakticky nulová hmotnost , nejvíce pronikavé k zastavení nutná silná vrstva materiálu z těžších prvků , např. olověná deska bez náboje , neodchyluje se tedy ani v elektrickém ani magnetickém poli vyzářením γ částice se složení jádra nemění, pouze dochází ke snížení energie jádra neexistuje samostatně , doprovází záření α a β

Neutronové záření proud neutronů uměle vyvolané velmi pronikavé

Radioaktivní řady z prvku mateřského vzniká rozpadem prvek dceřinný není-li dceřinný prvek stálý , rozpadá se dále (mateřský pro jiný prvek) rozpad probíhá až do vzniku stabilních (neradioaktivních produktů)

Radioaktivní řady thoriová urano-radiová aktiniová neptuniová

Zákony posuvu Soddy , Fajans vyzářením α částice se A (hmotnostní=nukleonové číslo) snižuje o 4 jednotky vyzářením β částice se A nemění (mění se pouze Z) - v jádře sice ubude proton , ale přibude neutron (β+) nebo naopak (β-) , tzn. počet nukleonů (protonů + neutronů) se nemění

Transurany uměle připravené radioaktivní prvky v PSP za uranem (Z>92) všechny radioaktivní nestálé , postupným rozpadem jejich radioaktivní řady ústí do radioaktivních řad prvků vyskytujících se v přírodě , další rozpad postupuje jako v přirozených radioaktivních řadách

Zařazení prvku do radioaktivní řady S radioaktivním rozpadem je spojen úbytek hmotnostního čísla o 4 jednotky (α) nebo žádná změna hmotnostního čísla (β) >>> hmotnostní číslo všech členů jedné rozpadové řady lze vyjádřit společným vzorcem

Thoriová řada začíná izotopem thoria 232 jeho poločas rozpadu 1,4.1010 let 232 = celé číslo a násobek čtyř hmotnostní čísla všech členů thoriové řady násobky čtyř (4n , n je celé číslo)

Rozpadové řady 4n THORIOVÁ 4n+1 NEPTUNIOVÁ 4n+2 URANO-RADIOVÁ 4n+3 AKTINIOVÁ končí stabilními izotopy (olovo)

Jaderné štěpení zpomalený neutron štěpí těžké jádro na 2 přibližně stejně těžká a uvolňují se další neutrony,které mohou štěpit další jádra >>>> lavinovitě narůstá počet štěpených jader (řetězová jaderná reakce) uran 235 v přírodě - mírové využití v jaderné energetice jaderné zbraně

Jaderné elektrárny kritické množství = minimální množství štěpného materiálu k uskutečnění řetězové jaderné reakce moderátor-zpomaluje neutrony (těžká voda,grafit) regulační a havarijní tyče -pohlcují neutrony (Cd,borová ocel)

Další využití radionuklidů lékařství metoda značených atomů:diagnostika,chemie,geologie určování stáří hornin i odumřelých živých organismů (uhlíková metoda)