Toulky Moravskoslezským krajem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moravskoslezský kraj Tomáš Rubek David Meca.
Advertisements

Památky Unesco Česká republika.
SEDLIŠTĚ.
ČR – Moravskoslezský kraj
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Náš kraj - Moravskoslezský kraj
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
Zlínský kraj.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
Moravskoslezský kraj.
Moje oblíbené místo O P A V.
Olomoucký kraj Romana GAZDOVÁ.
Pardubický kraj.
ZŠ Hladké Životice Červen Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Moravskoslezský kraj VY_03_INOVACE_32_15.
Moravskoslezský kraj Jana Němcová
Moravskoslezský kraj.
Vypracoval: Jakub Šmídek
50.1 Moravskoslezský kraj – poznáš jeho dominanty?
MORAVSKOSLEZKÝ KRAJ je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku  Celé jeho území leží v Severomoravském kraji Z větší části leží v Českém.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Moravskoslezský kraj Moravskoslezský kraj  je jedním ze 14 vyšších územních samosprávných celků v Česku. Z větší části leží v Českém slezsku, zbývající.
Opava.
území s léčivými prameny Západní Čechy Vyhledávejte v příruční mapě.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Moravskoslezský kraj - procvičování
Moravskoslezský kraj.
území s nejvyšším moravským pohořím
Statutární město Opava
JIČÍNKA řeka našeho města.
Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava.
OPAVA. radnice HLÁSKA Na Horním náměstí je postavena budova, Hodinářská věž, jsou zde umístěny dva zvony. Jeden ze 17. století a druhý z 19. století.
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Česká Republika a její kraje
VYSOČINA.
OLOMOUCKÝ KRAJ Andrea Klášterecká.
Socioekonomická sféra
Opava Znak.
Albert Weis Albert Weis. HLAVNÍ MENU Úvodní stranaKde je? PamátkyNa dovolenou? FotogalerieKonec.
Autor: Markéta Hřivnová
Daniela Matějů Odbor evropských projektů MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ.
Moravskoslezský kraj územní jednotka Moravskoslezsko Jedná se o nejlidnatější kraj v ČR, který vyplňuje sever Moravy. Na složení obyvatel se také podílejí-
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Města Moravskoslezského kraje Téma: Česká republika jako součást.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Hrady a zámky aneb Jak se žilo dříve Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná Určeno pro 7.tř. ZŠS.
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Zlínský kraj Vypracovali: Jan Balák a Lenka Kohoutová.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Vlastějovice, okres Kutná Hora AUTOR: Mgr. Olga Sýsová NÁZEV: VY 32 INOVACE 17 ČLOVĚK A JEHO SVĚT-Vlastivěda.
Moravskoslezský kraj. Základní údaje Krajské město: Ostrava Počet obyvatel: Rozloha: 5445 km 2.
Moravskoslezský kraj Mgr. Prchalová Zdeňka Pro 7. tř. ZŠS Zeměpisná poloha, povrch, města SŠ, ZŠ a MŠ, Karviná.
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ZEMĚPIS Téma: Moravskoslezský kraj Ročník:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
CHŘIBY Základní informace: Nejvyšší bod: Brdo – 587 m. n. m.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Moravskoslezský kraj.
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Moravskoslezský kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Jak se jmenuje tato část České republiky ?
Olomoucký kraj. Olomoucký kraj Kde leží Česká republika v Evropě?
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava. Moravskoslezský kraj Nová huť Ostrava.
Základní škola, Hradec Králové
Střed Čech Vyhledávejte ve své příruční mapě.
MORAVSKOSLEZSKÝ KRAJ Petr Drnec
Transkript prezentace:

Toulky Moravskoslezským krajem Autor: Jáchym Bulek

Větší města kraje

Naše krajské město Ostrava Naše krajské město je velmi proslulé svými kulturními památkami jako jsou například Hasičské muzeum, Hornické muzeum Landek, Ostravské muzeum. Ostrava není městem jen s kulturními památkami ale také městem slavných rodáků jako je třeba známí zpěvák Jaromír Nohavica nebo spisovatel Ota Filip. Avšak bohužel Ostrava patří mezi prachově nejzamořenější oblasti ČR na kterých se podílí těžký hutní průmysl. Ostrava má 23 městských části a její rozlohu činí 214,23 km². Počet obyvatel je více než 313 414.

Statutární město Opava Statutární město Opava. Jedno z nejhezčích měst MS kraje. Významné stavby jako je například Konkatedrála Nanebevzetí Panny Marie nebo obchodní dům Breda. Také odsud pochází mnoho hudebních skupin nebo významných rodáký jako je slavý Petr Bezruč. Opava může nabídnout velkou dostupnost vzdělání. V Opavě je velké množství parků a Slavkovský lesík s naučnou stezkou hvozdnice.

Další města MS kraje Frýdek-Místek Valašské Meziříčí Krnov Bruntál Šumperk Šternberk Vítkov Jeseník

Nejvyšší bod Nejvyšší místo tohoto kraje je Praděd nacházející se v pohoří Jeseníky které se nachází na severu kraje. Na slezské části vrcholu stojí 162 metrů vysoký televizní vysílač s rozhlednou, jehož horní plošina je nejvyšším (byť umělým) bodem v České republice.

Hrady a zámky

Hrad Sovinec Hrad Sovinec (zřícenina) z konce 13.století - rozšiřovaný pozdně goticky a renesančně; přestavby raně barokní (opevnění z let 1632 - 43). Roku 1945 vyhořel. V těsném sousedství stojí empírový kostel ze 40. let 19.století. Nachází se ve stejnojmenné obci v malebné krajině Nízkého Jeseníku asi 14 km jižně od Rýmařova ve směru na Uničov.

Červený zámek Hradec nad Moravicí Význam hradeckého ostrohu byl dán především strategicky výhodným utvářením terénu, nabízejícím bezpečné útočiště. Také proto někdejší slovanské hradisko z 8. století vystřídal kolem poloviny 11. století knížecí hrad Přemyslovců, přebudovaný o dvě století později českým králem Přemyslem Otakarem II. na výstavný hrad chráněný důkladnou fortifikací. Od počátku 16. století dávali čeští panovníci zdejší zboží do zástavy. Posledním zástavním pánem byl Kašpar Pruskovský z Pruskova, který jej v roce 1585 získal do dědičného majetku a současně zahájil renesanční přestavbu stále ještě středověkého hradu na pohodlně zařízené sídlo s okrasnou zahradou a lesoparkem.

Hukvaldy Hukvaldy jsou zřícenina hradu ve stejnojmenné obci Hukvaldy v okrese Frýdek-Místek v Moravskoslezském kraji. První zmínky o hukvaldském hradu pocházejí z roku 1285. Za zakladatele Hukvald jsou považována německá hrabata z Hückeswagen. V polovině 14. století hrad poprvé získali olomoučtí biskupové, kteří byli také nejčastějšími vládci hradu. Jejich vlastnictví bylo v roce 1355 dokonce potvrzeno papežskou bulou, která zároveň zakazovala hrad prodat nebo zastavit. V roce 1465 získal hrad český král Jiří z Poděbrad, který jej vzápětí prodal zpět olomouckému biskupství. Tehdejšímu biskupu Tasovi z Boskovic finančně vypomohli jeho bratři Dobeš a Beneš Černohorští z Boskovic, kteří také hrad převzali poté, co biskup Taso zemřel na mor. Za vlády pánů z Boskovic došlo na hradě k mnoha významným stavebním úpravám a stejně tomu bylo i po jejich smrti na počátku 16. století, kdy se Hukvaldy znovu a tentokrát definitivně vrátily olomouckému biskupství. Od té doby drželo olomoucké biskupství (a od 18. století arcibiskupství) Hukvaldy téměř nepřetržitě až do roku 1948, kdy byl hrad zestátněn.

Řeka Odra Odra je řeka ve Střední Evropě. Pramení v Česku a teče přes západní Polsko, dále vytváří severní 187 km dlouhou hranici mezi Polskem a Německem. Ve Štětínské deltě severně od polského Štětína se řeka ve třech ramenech (Dziwna, Svina a Peene) vlévá do Baltského moře. Je 854 km dlouhá řeka, z toho 112 km v České republice, 742 km v Polsku (včetně 187 km jako hraniční řeka mezi Německem a Polskem) a je druhou nejdelší řekou v Polsku. Odvádí vodu ze 118 861 km², z toho 106 056 v Polsku (89 %), 7217 v České republice (6 %) a 5587 v Německu (5 %).

Konec Děkuji za prohlídku