Word – Zásady psaní textu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Gymnázium, Broumov, Hradební 218 Tematická oblast: Informační a komunikační technologie Číslo materiálu: EU Název: Typografická pravidla Autor: Mgr.
Advertisements

Olomouc, únor 2012.
Microsoft Word 2010 I. Spuštění aplikace Wordu Popis prostředí Základní editace textu VY_32_INOVACE_52_MS_Word_ I.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Martin Dlouhý. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Styly, záhlaví a zápatí, oddíly
MS WORD II. ZÁKLADNÍ FORMÁTOVÁNÍ TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
<. DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4
Základy HTML.
ZÁKLADNÍ TYPOGRAFICKÁ PRAVIDLA
TVORBA WEBOVÝCH STRÁNEK
Formátování dokumentu O. Kánský 2011 Vyberte svůj textový editor Writer OpenOffice.org Word XP Microsoft Office Word Microsoft Office.
Písmo.
Nadpis prezentace – písmo „Calibri“ varianta Bold, velikost 28bodů, zarovnání na střed Jméno Autora Citát vázající se k projektu, není povinný. Písmo „Calibri“,
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Maturitní otázka č. 12 Kristýna Kaňovská 4. A.
Nastavení zarážek tabulátoru WORD
Formátování textu. Odstavce  tvoříme párovou značkou  text bude od ostatního textu oddělen Konec řádky  nepárová značka způsobuje ukončení řádku a.
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Excel – editace ( formát ) buněk
MS WORD I. ZÁKLADNÍ EDITACE TEXTU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu.
Word Textový editor.
Základy ovládání operačního systému III
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_258 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Ing. Roman Bartoš Předmět Informatika.
Textový procesor (MS Word)
 Microsoft Word  Je textový procesor od firmy Microsoft, který je součástí kancelářského balíku Microsoft Office.
Textový editor Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miloš Nygrýn.
Word – Struktura dokumentu
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: duben.
Je to program (aplikace), který slouží k úpravám prostého textu.  Na rozdíl od textových procesorů, se kterými se často pletou, postrádají textové editory.
Referát č.13 Textový editor (struktura textu – přiřazení stylu, formátování (vzhled) textu, změna stylu, typografická a estetická pravidla)
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základy práce v textovém editoru Autor: Jaroslav.
Cvičení 1 - Řešení příkladu Zadání viz: cv1_samostatne.doc.
Word – styly Ing. Bohumil Bareš. Co je to styl Jednoduše řečeno, styl je souhrn vlastností odstavce, který lze aktivovat pouze jediným krokem. Jinými.
Textový procesor (MS Word)
Word – úprava textu Ing. Bohumil Bareš.
MATURITNÍ OKRUH Č. 12 TEXTOVÝ EDITOR
Formátováním odstavce se rozumí změna jeho vlastností jako velikost, barva, typ, podtržení atd. Pokud chceme změnit některou z vlastností již napsaného.
TYPOGRAFICKÉ PRAVIDLA
Typografická a estetická pravidla úpravy dokumentů
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika Ročník: 6. Datum.
Základní pojmy (1) Nejpoužívanější internetové prohlížeče: Google Chrome (32.0.x), Mozilla Firefox (27.0), Internet Explorer (11.0.2), Opera (19.0.x),
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
POWER POINT 2 Vzhled prezentace - formátování
Textový editor.  Sada formátování, pomocí které lze rychle změnit vzhled textu, tabulek, …  Základ pro tvorbu rozsáhlých dokumentů  Důležité pro tvorbu.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Textový editor.
KURZ ZÁKLADY PRÁCE S POČÍTAČEM 1 Lokální úpravy Autor: Mgr. Aleš Kozák.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_221.
K čemu slouží Jak ho spustíme Hlavní pás karet Pracovní prostředí – nabídka tlačítka Office Jak správně psát Píšeme velká písmena Pohyb po dokumentu Typy.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Styly Písmo Odstavce Estetická pravidla Typografická pravidla
ODSTAVEC Ing. Petr Hanáček MS OFFICE - WORD
Formátování dokumentu
Základní práce s textem (19). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Kopírování textu, formátování odstavce. Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_ INOVACE_18-03 Název školy Střední průmyslová škola.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Informatika 6 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Práce s textem - odstavce Co se všechno naučíme??? Jak správně pracovat.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_10_16_word.
AUTOR: Mgr. Marcela Šašková NÁZEV: VY_32_INOVACE_4A_20 TÉMA: MS_WORD
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Miroslava Tomanová
WORDPAD Textový dokument.
Pro rychlý způsob formátování textů a následné vytváření obsahu
Word – textový editor.
Název: Formátování DUM:VY_32_INOVACE_VII_3_05
Odstavec a jeho formát Autor: Mgr. Jiří Maršík
ZNALOST IKON VE WORDu Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní editace textu
Informatika textový editor - WORD
Word - základní typografická pravidla
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Transkript prezentace:

Word – Zásady psaní textu Ing. Bohumil Bareš

Jak psát ve Wordu - zásady Nepoužívejte v rámci odstavce k ukončení řádku klávesu enter – klávesa enter ukončuje až celý odstavec Nepoužívejte k zarovnání textu mezerník (např. pro odsazení prvního řádku odstavce nebo chcete-li mít podpis umístěný vpravo). K tomu slouží v nabídce Domů – Odstavec Mezerník se používá mezi slovy jenom jednou !!!!! Nepoužívejte pro odsazení textu na začátku odstavce ani tabelátor. K odsazení prvního řádku odstavce Odstavec – Odsazení – Speciální – První řádek (můžete si navolit, jak moc se má odsadit). Nenechávejte jednopísmenné předložky, ale ani samotná čísla, značky §, zkratku č. a podobně na koncích řádků (např. v / zákoně, za 5 / let, § / 5, č. / 48). Použijte však pevnou mezeru, ne „odstrkání“ textu mezerníkem na nový řádek. To znamená místo prostého odklepu mezerníkem stisknete ctrl shift a zároveň odklepnete mezerník.

Zarovnání – vlevo, na střed, vpravo a do bloku Otevření nabídky Odstavec

Odstavec Zarovnání Odsazení odstavce Mezery – můžeme nastavit mezery mezi jednotlivými odstavcemi Řádkování – můžeme nastavit – jednoduché, násobky ….. Tabulátory

Tvorba seznamů Nikdy při tvorbě seznamů nepoužívejte mezerník!!! K tvorbě seznamu jsou takzvané tabulátoty Tabelační zarážky Vlevo – text se píše zleva Na střed – text se rozvrhne kolem zarážky Vpravo – text se píše zprava Desetinná čárka – před zarážku se píší celá čísla a za zarážku se píší desetinná Vodící znak

Na pravítku jsou vidět zarážky

Další zásady Nejdřív je dobré napsat pouze text a ten teprve po dokončení upravit - Při psaní lze teoreticky používat různé druhy zvýrazňování textu – tučné písmo, kurzívu, tučnou kurzívu, podtržení, různá barva textu atd. Při zvýrazňování textu však zachovávejte střídmost. Za vhodné způsoby lze považovat kurzívu a tučné písmo. Podtrhávání je naprosto nevhodné u webových stránek, kde koliduje se zavedeným značováním odkazů na další dokumenty

Písmo Typ písma Zvýrazňovač písma Řez písma ( B-tučné, I – kurzíva, U-podtržené písmo) Velikost písma Barva písma A Styl – nejpoužívanější x2 a x2 což je dolní index a horní index

Několik typografických rad Příliš mnoho písem škodí. Nepoužívejte v jednom dokumentu velké množství různých typů písem. Možná se vám to nejprve může zdát atraktivní, ale není tomu tak. Aby dokument vypadal věrohodně a měl úroveň, doporučuje se použít dva, maximálně tři typy písem v rámci celého dokumentu. Přehledný dokument = věrohodnější dokument. Mějte na paměti, že čím je dokument stylově čistší, tím působí přehledněji. Dbejte na to, aby byly zvýrazněny pouze ty části textu, které je skutečně nezbytně nutné zvýraznit. Méně někdy znamená více. Pravidlo střídmosti platí obecně. Doporučuje se střídmě používat nejen typy, velikosti a řezy písem, ale i obrázky, apod. Při editaci textu v textovém dokumentu totiž platí, že mnohdy méně znamená více. Tři velikosti nadpisů a dost! Pokud budete definovat nadpisy v dokumentu, mějte na paměti, že obvykle i ve složitějším dokumentu vystačíte se třemi styly nadpisů. Není nutné členit dokument do deseti úrovní. Naopak, čím méně stylů a úrovní, tím lepší a přehlednější je mnohdy text Používejte automatizaci editorů. Ke stylům a automatizovanému zalamování jsme se ještě nedostali, ale je dobré vědět, že veškeré nadpisy a různé druhy použitého textu je zejména u rozsáhlejších dokumentů vhodné nastavit do tzv. stylů. Výrazně si tak ulehčíte práci.

Zdroje informací: http://www.google.cz/imghp?hl=cs&tab=wi www.ecdl.cz