Trávicí systém játra, žlučové cesty, pankreas MUDr. Marián Liberko Trávicí systém játra, žlučové cesty, pankreas
GIT Cíl/funkce Trávení Vstřebávání Metabolické děje + skladování živin Zabezpečit pro organizmus živiny, vodu, minerály, stopové prvky, vitamíny Trávení Vstřebávání Metabolické děje + skladování živin Vylučování
Obecná stavba stěny GIT Tunica mucosa Tunica submucosa Plexus submucosus Meissneri Tunica muscularis Plexus myentericus Auerbachi Tunica serosa
GIT Motilita Řízení činnosti Propulzívní pohyby Segmentační pohyby Nervový systém Enterický nervový systém S x PS Hormonálně Hormony GIT
Dutina ústní Mechanické a chemické zpracování Promýchání se slinami (denně 1,5 l) Malé x velké slinné žlázy Složení: H2O, org., anorg. látky Význam Zvlhčení potravy Trávení sacharidů Imunitní funkce Mineralizace zubní skloviny (Ca2+) Antikariézní vliv Řízení sekrece – PS Polykací reflex
Hltan a jícen Posun potravy k nižším oddílům GIT-u Jícen Horní 1/3 PP svalovina Dolní 2/3 hladká svalovina Jícnový svěrač GER Primární x sekundární x terciární peristaltická vlna
Žaludek Anatomie Cardia Fundus Corpus Curvatura major x minor Pylorus
Žaludek Funkce Žaludeční žlázy – žaludeční šťáva (2,5 l) Skladování vetšího objemu potravy Mechanické, chemické zpracování Vstřebávání Posun chymu k dalším oddílům Pylorus Žaludeční žlázy – žaludeční šťáva (2,5 l) Mucinózní buňky Parietální buňky Hlavní buňky
Žaludek Význam HCl Patologie HCl (+ další faktory) pH = 1,5 Aktivace pepsinogenu + aktivita pepsinu Baktericídní efekt Trávení proteinů Ochrana vitamínu C Redukce Fe3+ na Fe2+ Patologie HCl (+ další faktory) Žaludeční vředy Samonatrávení sliznice
Žaludek Řízení sekrece žaludeční šťávy Nervová Humorální n.X Gastrin Distenze žaludku Proteiny Kofein, alkohol Sekretin Kyselý chymus v duodenu GIP potrava bohatá na proteiny, lipidy
Žaludek Vyprázdňování Patologie Pylorus Vomitus Aktivita svěrače řízena reflexně i humorálně Enterogastrický reflex Sekretin CCK – cholecystokinin/pankreozym Patologie Vomitus Etiologie + patofyziologie
Tenké střevo 3,5m Anatomie Enterocyt Duodenum Jejunum Ileum Klky Mikroklky Kartáčový lem
Tenké střevo Funkce Sekrece v tenkém střevě Dokončení trávení Enzymy jsou vázány na povrchu enterocytů!!! Resorbce základních živin Sekrece v tenkém střevě Brunnerovy žlázy (0,2 l) HCO3-, hlen Lieberkűhnovy krypty (1,8 l) Sekrece trávicí šťávy + enzymy pankreatu, žluč Produkce lokálních působků Sekretin CCK
Tlusté střevo 1,5 m Anatomie Ileocaekální chlopeň Caecum appendix vermicularis Colon ascendens Colon transversum Colon descendens Colon sigmoideum Rectum
Tlusté střevo Funkce Defekační reflex Resorbce H20, iontů Formování stolice Tvorba vitamínu K Činností střevních baktérií Defekační reflex Stolice 75% voda Bakterie, odloupané epitelie, proteiny, lipidy, vláknina, žlučové pigmenty
Pankreas Anatomie Fyziologie Caput Corpus Cauda Exokrinní část (1,5 l) Papila Vateri Amyláza, lipáza, trypsin, chymotrypsin, Endokrinní část Inzulin, glukagon
Pankreas Řízení sekrece Nervové Reflexy Humorální Sekretin CCK
Žlučník Enterohepatální oběh Anatomie Fyziologie Skladování žluči Fundus Corpus Colum Ductus Fyziologie Skladování žluči Sekrece řízená Nervově x humorálně (CCK) Enterohepatální oběh
Játra Anatomie Fyziologie Lobus dexter Lobus sinister Lobus caudatus Lobus quadratus Fyziologie Největší exokrinní žláza (1,5 kg) Funkce Plazmatické proteiny, žluč, zásobárna látek, „chemická továrna“
Digesce a absorbce v GIT Pro vstřebání je nutno živiny rozštěpit na základní složky Monosacharidy Aminokyseliny FFA, glycerol Resorbce Krevní cévy Lymfatické cévy
Sacharidy Trávení Resorbce Dutina ústní Střevo monosacharidy α-amyláza Pankreas Pankreatická amyláza Kartáčový lem enterocytů Disacharidázy Resorbce monosacharidy
Proteiny Trávení Resorbce Žaludek Tenké střevo aminokyseliny pepsin Pankreas Trypsin,chymotrypsin ... Kartáčový lem enterocytů Resorbce aminokyseliny
Lipidy Trávení Resorbce Dutina ústní Tenké střevo FFA glycerol Pankreas Pankreatická lipáza Význam žluče, micely Resorbce FFA glycerol
Regulace příjmu potravy Hypothalamus Centrum hladu Centrum sytosti Napojení na limbický systém Hormony Leptin ghrellin
Samostudium Složení potravy Makronutrienty Minerály Stopové prvky Vitamíny rozpustné ve vodě Vitamíny rozpustné v tucích Metabolizmus základních živin Tvorba ATP
http://www. vivo. colostate http://www.vivo.colostate.edu/hbooks/pathphys/digestion/basics/gi_microanatomy.html http://www.tutorvista.com/content/science/science-ii/nutrition/alimentary-canal.php http://www.mydr.com.au/gastrointestinal-health/gastro-oesophageal-reflux-what-is-it http://hostmaster.hostingbay.com.au/suspended.page/ http://www.martinkos.estranky.cz/clanky/na-zdravi/cistota---pul-zdravi_ http://matanews.com/2009/09/18/kanker-pankreas-menyerang-tanpa-gejala/ http://otazkyzmediciny.sweb.cz/HTML/Interna/I12B.htm http://www.stefajir.cz/?q=zlucnikove-kameny-zlucnikova-kolika http://otazkyzmediciny.sweb.cz/HTML/Interna/I25B.htm http://ao-institut.sk/texty/priroda-a-ludia/04-kde-vznika-elixir-mladosti-sk.html