Počítač a jeho příslušenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HARDWARE 1 STAVBA PC 6. ročník verze
Advertisements

Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
POČÍTAČ.
Hardwarové vybavení počítače
Hardware Fyzické vybavení počítače, vše, na co se dá sáhnout
Základní jednotka PC Obr. 1.
Základní pojmy ( HW, SW, data, Bit a Byte)
Složení počítače a základní pojmy
Základy počítačů a kancelářský software
SOFTWARE a HARDWARE Název školy
PC komponenty.
Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha
je hardware, kterým počítač pořizuje data.
HARDWARE PC Uvnitř počítače.
HARDWARE 1 STAVBA PC 7. ročník verze H.
3. MATURITNÍ OKRUH Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Informatika pro 5. ročník
Počítač a jeho příslušenství. Počítač a jeho příslušenství.
Hardwarové vybavení počítače
Druhy Počítačů.
3.1 Hardwarové součásti PC
Co vše nám může tvořit počítačovou sestavu
Složení počítače Informatika 5. třída.
Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení
Referát č. 3 Počítač, jeho komponenty a periferní zařízení (principy fungování, digitální záznam informací, propojení počítače s dalšími (digitálními)
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
HARDWARE.
VY_III/2_INOVACE_26_Spuštění PC
Základní deska. základní deska / motherboard / mainboard Základem pro celý počítač Nalezneme ve všech typech: stolních, noteboocích, palmtopech Do základní.
Počítačová sestava – Základní hardware I.
Autorem materiálu je Mgr. Eva Švarcová ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš, EUpenizeskolam.cz Základy práce s počítačem.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Hardware Mgr. Barbora Pilárová P ř íjemce: ZŠ B ř idli č ná, okr. Bruntál Komenského B Ř IDLI Č NÁ Doporu č eno pro: 6. ro č ník P ř edm ě t:
Počítač a jeho složení.
Základní pojmy a části počítače Data (informace) se v počítači ukládají v pojmenovaných celcích, které se nazývají soubory. Soubory jsou dvou druhů: Programy.
– vytvoření a ověření VM Výukový materiál slouží k vyvození učiva o počítačových komponentech.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Informatika Počítačová sestava Obrázek:
HARDWARE Co je to ?.
Univerzita třetího věku kurz Znalci Hardware 1.
Základní struktura počítače
Univerzita třetího věku kurz ECDL
HARDWARE.
Autor: Filip Jelínek Rok: 2006/2007 Hardware,software, vstupní a výstupní zařízení, atd …
Periferie je souhrnný název pro jednotky, které umožňují komunikaci počítače s okolím. K základní jed-notce se připojují kabely. Z hlediska způsobu přenosu.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hardware počítače Číslo DUM: III/2/VT/2/1/01 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín VY_32_INOVACE_ICT_02 HARDWARE POČÍTAČE Zpracovala: Mgr. Květoslava Štikovcová Číslo.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_18.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Mgr. Jiří Benda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_I.ICT1 Vytvořeno:2. 7.
Mgr. Roman Nedorost STAVBA PC Pořadové číslo projektu CZ.1.07/1.1.18/ „Řemesla s techniky začneme od píky“ Datum vytvoření: Datum.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_01_16_základy práce na PC.
Cesta do nitra počítače. Hardware Hardware Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače. Základní deska: procesor operační.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zpracování a využití informací pro 6. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_01_Základní pojmy,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Marcel Bednařík NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_INF_20.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Co se skrývá uvnitř skříně?. 1. Počítačová skříň (Case) je obvykle plechový obal, který zakrývá vnitřek počítače. Existují 4 základní druhy skříní (dělené.
Z čeho se skládá počítač. Opakujeme: Informatika Informatika se zabývá zpracováváním informací.
Simona Korbová, 1.L. Seznámení s počítačem Současný počítač je elektronický a skládá se z hardwaru, který představuje fyzické části počítače (mikroprocesor,
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VY_32_ INOVACE_50_INFORMATIKA_ 3.+4.ROČNÍK_Seznámení s počítačem
Informační a komunikační technologie
Hardwarové vybavení počítače
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
SOS Pod amfiteátrom 7, Levice
Počítač a jeho příslušenství
Vstupné, výstupné a vstupno – výstupné zariadenia
Mgr. Miroslava Telingerová
Autor: Mgr. Václav Chvál
Periférie: Periferie je zařízení, které se připojuje k počítači a rozšiřuje jeho možnosti. Zpravidla slouží ke vstupu a výstupu dat do/z počítače. K.
Informatika pro 5. ročník Úvod do světa počítačů - Hardware.
Transkript prezentace:

Počítač a jeho příslušenství Vlastní počítač Vstupní zařízení počítače Výstupní zařízení počítače Komunikační zařízení

Z čeho se skládá počítač? Aby počítač správně fungoval, musí obsahovat čtyři části: skříň počítače (vlastní počítač), monitor, klávesnici a myš. Je-li počítač zkonstruován do jednoho celku, jedná se o notebook (přenosný počítač). Ten funguje podobně, pouze místo myši má trackpad (malou plošku pro uživatelův prst).

Vlastní počítač – co najdeme ve skříňce Srdcem a mozkem počítače je procesor. Na základní desce jsou dále připevněny karty (grafická, zvuková…), paměti, pevné disky, mechaniky. Paměť počítače a pevný disk jsou úschovnou veškerých dat (programů, souborů…). Vlastní počítač nikdy nerozděláváme, je stále pod elektrickým proudem.

Notebook – přenosný počítač Notebook je určen ke snadnému přenášení a převážení, proto je do jednoho celku umístěna skříň počítače, monitor, klávesnice i náhražka myši (trackpad). Funguje také na baterie. Pokud ho budeme zapojovat do elektrické sítě, měla by to provést dospělá osoba.

Spouštění počítače Stiskem tlačítka na skříni počítače přivedeme do počítače elektřinu. Počítač se probudí, kontroluje, co vše je k němu připojeno a jestli správně funguje. Vydává přitom různé zvuky, problikává kontrolkami. Novým stiskem síťového vypínače ho přitom nesmíme odstřihnout od sítě, abychom mu neublížili.

Vypnutí počítače Abychom počítač vypnuli, musíme mu k tomu dát pokyn. Počítač předtím ukončí všechny činnosti, které provádí. Během ukončování se nás ještě může na něco zeptat, proto během činnosti neodcházíme. Nikdy nevypínáme počítač vypínačem. Může dojít k jeho poškození či ztrátě našich dat.

Vstupní zařízení počítače klávesnice skener Dalšími vstupními zařízeními mohou být třeba joystick, digitální fotoaparát, kamera. myš

Výstupní zařízení počítače tiskárna monitor reproduktory dataprojektor

Komunikační zařízení DVD mechanika s vypalovačkou komunikační zařízení (modem, hub…) Dalším komunikačním zařízením je například mobilní telefon. flash disk

Zopakujeme si společně U počítače se vždy snažte správně sedět. Dbejte na správné umístění klávesnice a myši. Klávesy stlačujte pouze lehce. K monitoru zbytečně nepřibližujte oči. Při delší práci zařazujte přestávky – vstaňte od počítače a dělejte něco úplně jiného. Uvědomte si, že počítač je elektrické zařízení, k elektřině je připojena i většina jeho příslušenství.