Paměťová média.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Petr Luzar I/IT3 2006/2007.
Advertisements

PC základní jednotka.
III/2 XVII A
zařízení pro ukládání dat
Tomáš Lipovský Jan Suchánek
Hard-disk JAK SE DNES POUŽÍVÁ Andreas Tatka 7.A
Zařízení pro trvalé uchování dat
Hard Disk Drive & jeho alternativy
Záznamová média.
Tato prezentace byla vytvořena
POČÍTAČ.
Periferní zařízení počítače
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
Informační a komunikační technologie
Zařízení pro trvalé uchování dat
CD, CD-R, CD-RW (DVD).
PC komponenty.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_136_IT5 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Informační a komunikační technologie Předmět:Informatika.
CD-ROM Compact Disc - Read Only Memory
Paměťová média Jiří Beran Paměťová média Jiří Beran.
Záznamová média Obsah: Rozdělení ZM…………………… HDD………………………………
Ukládání dat. 1) Komprese dat speciální postup p ř i ukládání nebo transportu dat. Úkolem komprese dat je zmenšit datový tok nebo zmenšit pot ř ebu zdroj.
Počítačová sestava – Základní hardware II.
Pásková jednotka Páskové jednotky pracují na magnetickém principu podobně jako diskety nebo pevné disky. Rozdíl je pouze v tom, že se záznam provádí na.
Hardware a software.
Disky Martin Klejch 3.B.
Informatika, základní pojmy
MULTIMÉDIA VE VÝUCE VYPALOVÁNÍ CD a DVD. Co je CD ? Optický disk CD-R a CD RW Kotouč 12 cm šířka pro zápis je 3,3 cm Klasické hudební CD až 80 minut 700.
Paměťová média.
Dominik Šutera ME4B.  ROM – paměť pro ……. Po odpojení napájení se obsah paměti …….
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
HARDWARE – DÍLY POČÍTAČE
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Optická média.
MÉDIA.
Počítačové komponenty Jiří Vohradský. Co je počítač? Počítač je zařízení pro zpracování informací. Informace jsou v počítači ve formě různých druhů dat.
1 Číslo-název šablony klíčové aktivityIII/2–Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Tematická oblastZáklady informatiky a hardware DUMVY_32_INOVACE_ODB_536.
Blue-Ray vs. HD-DVD Zbrusu nová technologie Zbrusu nová technologie Nové velkokapacitní multimedia Nové velkokapacitní multimedia Rychlejší čtení a zápis.
Informatika vnější paměti – Optické disky
Pevný disk (HDD - Hard Disk Drive)
Záznamová média Informatika – 6. ročník
USB Flash Disk Kateřina Klajsnerová.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Datum vytvoření:
Klepnutím lze upravit styl předlohy podnadpisů FLASH DISK USB flash disk, je paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety. Většinou.
SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
USB flash disk. Úvod USB flash paměť, někdy též USB klíč, paměťový klíč USB či USB flash disk (hovoro- vě fleška či USB klíček), je paměťové zařízení,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 TÉMATICKÁ OBLAST: Informační a komunikační.
ZÁZNAMOVÁ MÉDIA. Podle principu čtení se datové nosiče dělí na : Magnetická média, tzn. disketa, pevný disk, magnetická páska (audiokazeta, videokazeta,
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_09_ZAZNAMOVA_MEDIUM_CD_DVD.
Záznamová média NÁZEV ŠKOLY2. ZŠ J. A. Komenského Milevsko, J. A. Komenského 1023, okres Písek ČÍSLO PROJEKTUCZ.1.07/1.4.00/ ČÍSLO ŠABLONYIII/2.
Jednotky informácí a paměťová média Jan Čech, Ondřej Janda, Vinh Ngo The Jiří Hadwiger,Tomáš Lupač, Libor Macháček.
Pevný disk. Co to je? Zařízení, které se používá v elektrotechnice k uchování dat Využívá k tomu magnetickou indukci Magnetická indukce je vektorová fyzikální.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_08_ZAZNAMOVE_MEDIUM_DISKETA.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
PC základní jednotka.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Vnější paměti počítače
Záznamová média.
Záznamová media Vaníčková Zdeňka 1.L.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Základní škola Městec Králové
Paměťová média Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Lenka Čižmárová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Harddisk zkratka HDD. Harddisk zkratka HDD je zařízení, které se používá v počítačích a ve spotřební elektronice (MP3 přehrávače, videorekordéry, …)
Pamäťové zariadenia Adam Lech Tomáš Kožurko I.A.
Záverečný projekt
INFORMATIKA – záznamová media
Datový nosič, záznamové médium Slouží k ukládání či zálohování dat
Transkript prezentace:

Paměťová média

Základní informace Paměťová média slouží k uchovávání dat mimo počítač, nebo k přenosu dat na počítač jiný. Média se postupem času vyvíjela a zlepšovaly se jejich parametry (kapacita, přenosová rychlost, spolehlivost, cena ...).

Druhy médií: Děrné štítky Děrné pásky Magnetické pásky Disketa CD-ROM DVD Minidisc Pevný disk (HDD) USB Flash paměť Blue Ray Disc

= nejstarší paměťové médium Děrné štítky = nejstarší paměťové médium Co to vlastně děrný štítek je? Destička různé velikosti z různého materiálu, do kterého se vyrážením otvorů na různá místa zaznamenávají ůdaje.

Děrné štítky Dnes už se děrné štítky téměr nepoužívají Negativní vlastnost: nelze přepisovat Kapacita: velmi malá Přenosová rychlost: malá Spolehlivost papírového štítku při nešetrném zacházení: malá

Děrná páska = médium vycházející z děrných štítků a přejímá všechny jejich klady a zápory = dlouhý děrný štítek, který umožňuje její snadnější použití na větší množství informací i lepší automatizaci

Magnetické pásky Možnost uchovávat data pomocí magnetického záznamu páska se dosud používá jako záložní medium

Magnetické pásky oproti svým předchůdcům má magnetická páska několik výhod : vyšší záznamová kapacita možnost přemazat a poté ji znovu použít Nevýhoda: Přístup k datům na konci pásky může být záležitostí hodin

Diskety Změnou tvaru z pásky na disk vznikl magnetický disk (disketa) Slouží k ukládání a přenášení elektronických dat

Disketa Výhoda: Nízká výrobní cena Nevýhoda: Nízká kapacita Pomalost Nejvyšší dosažená kapacita: 750 MB Nevýhoda: Nízká kapacita Pomalost Nízká spolehlivost

CD-ROM Jedná se o optický disk Pro ukládání digitálních dat Data jsou uložena ve stopách na dlouhé spirále začínající ve středu média, která se postupně rozvíjí až k jeho okraji

CD-ROM Každá stopa může obsahovat digitální zvukovou nahrávku ( tj. audio CD) nebo (počítačem čitelná) data (CD-ROM) Pro čtení disků se používá laserové světlo Nejpoužívanější kapacita: 700 MB (80minut) Vytvořeny 2 typy CD: CD-R CD-RW  přepisovatelné CD

DVD = plastové disky formát digitálního optického datového nosiče, který může obsahovat filmy ve vysoké obrazové a zvukové kvalitě nebo různé jiné údaje.

DVD Data se ukládají pod povrch do jedné nebo dvou vrstev ve stopě tvaru spirály. DVD vs. CD Efektivnější korekce chyb Vyšší kapacita ( 7,4 GB) Vysoká obrazová a zvuková kvalita

Minidisc = magnetooptické médium Pro nahrávání a distribuci hudby Kapacita: 74 nebo 80 minut hudby nebo zvuku

Pevný disk (HDD) Zařízení, které se používá v PC k trvalému uchování většího množsví dat

Pevný disk (HDD) Hlavním důvodem velkého rozšíření pevných disků je velmi výhodný poměr kapacity a ceny disku, doprovázený relativně vysokou rychlostí čtení Data se při odpojení disku od napájení neztrácí a počet přepsání uložených dat jinými je prakticky neomezena Dnes se používají běžně i ve spotřební elektronice: MP3 přehrávače Videorekordéry

USB Flash paměť Paměťové zařízení, používané převážně jako náhrada diskety Data se nahrávají před USB sběrnice

Blue Ray Disc „modrý paprsek“ Kapacita: patří k nejnovějším optickým diskům určeným pro ukládání digitálních dat Data se ukládají ve stopách Pro čtení se používá laserové světlo Kapacita: 25 GB u jednovrstvového disku 50 GB u dvouvrstvého disku 80 GB u oboustranné dvouvrstvové varianty