Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C. 50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika Stručná historie výpočetní techniky
Advertisements

Historie operačních systémů – od jedniček a nul k woknům(Windows) a masoxu(Mac OS X) Vojtěch Klos.
Software start počítače a operační systém.
SOFTWARE operační systémy
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Výpočetní technika VY_32_INOVACE_13_16_operační systém.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Mgr. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT34.11 Téma: Windows Číslo projektu:
Lenka Forstová Lucie Pelikánová
Historie OS 2. část Od firmy Microsoft. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
INFORMATIKA - PC 6. Ročník Zpracoval: Mgr. Tomáš Rajnoha vyučující informatiky a komunikační technologie 1.
Operační systém Adam Greguš, 4.A.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Architektura systému Windows
Historie počítacích strojů
Co je Linux? Základní pojmy
Označení materiáluVY_32_INOVACE_INF_06 Název materiáluOperační systémy AutorMgr. Radomil Kryl Typ aplikacePrezentace Ročník5. PředmětInformatika AnotaceŽáci.
Maturitní okruh č. 7. Odstínit aplikace od specifik HWSpráva procesůSpráva pamětiSpráva souborůSpráva vstupů a výstupůSpráva sítěSystém ochrany a bezpečnostiSystém.
EU peníze školám“ Projekt DIGIT – digitalizace výuky na ISŠTE Sokolov reg.č. CZ.1.07/1.5.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Štěpán Lískovec, 4.A.  =základní programové vybavení počítače (tj.software)  hlavní úkol:  A, zajistit uživateli možnost ovládat PC  B, vytvořit pro.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Operační systémy.
Operační systém (OS) ICT Informační a komunikační technologie.
S oftware – programové vybavení počítače. Operační systém. „Základní program“
OPERAČNÍ SYSTÉMY Správa zdrojů Historie Funkce Ovládání počítače
Internetový prohlížeč
Operační Systémy pro osobní počítače Obhajoba závěrečné maturitní práce Pavel Čurda 4.B 2009/2010.
S O F T W A R E Šablona 32 VY_32_INOVACE_6_5_Operační systémy.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 28Číslo.
SubjektSpeciální ZŠ a MŠ AdresaU Červeného kostela 110, TEPLICE Číslo op. programuCZ Název op. programuOP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZÁKLADNÍ ROZDĚLENÍ SOFTWARE
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Operační systémy. Operační systémy Operační systém je základním programovým vybavením nezbytně nutným pro provoz počítače. Poznámka: Operační systém.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek. Nejznámější operační systémy DOS – textové rozhraní OS/2 – podobný Windows, ovládán hlasem UNIX – stabilní, otevřený,
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Kamasová Silvie 9.C. Mozilla firefox Rychlejší prohlížení webu Blokování vyskakovacích oken Prohlížení stránek v panelech Snadná změna vzhledu Intuitivní.
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
OPERAČNÍ SYSTÉMY.
Operační systémy Windows, Linux a Mac OS X Přehled vývoje
Historie operačních systémů
Operační systémy. Výpočetní systém Stroj na zpracování dat vykonávající samočinně předem zadané operace.
Anotace Žák definuje základní SW Autor Petr Samec Jazyk Čeština Očekávaný výstup Dokáže definovat základní software Speciální vzdělávací potřeby Ne Klíčová.
Naprogramovat operační systém je mnohonásobně složitější, než naprogramovat „obyčejný program“. Základní programové vybavení počítače Fce: ovládání počítače,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Josef Ledvoň. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Základy operačních systémů
Vývoj operačních systémů Obrazová část Studijní materiály najdete na adrese:
WEBOVÝ PROHLÍŽEČ. Charakteristika: Webový prohlížeč je počítačový program, který slouží k zobrazování a prohlížení World Wide Webu (WWW), tj. internetu.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:III/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Informační a komunikační technologie.
Prezentace Powerpoint 1 Prezentace vznikla v rámci projektu Škola 21. století, reg. číslo: CZ.1.07/1.3.06/ , který realizuje ZŠ a MŠ Lomnice nad.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část Alternativní OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
 MS-DOS (Microsoft Disk Operating System) je operační systém firmy Microsoft, který patří do rodiny mnoha podobných a kompatibilních DOS systémů pro.
Operační systém (OS) Základní funkce operačního systému: – Zajištění komunikace s okolím. – Řízení a zpracování programů. – Údržba informací na externích.
SOFTWARE Operační systémy.
Operační systém Windows
Operační systém Windows
Srovnání operačních systémů
SW počítače - operační systém
Operační Systém Operační systém je v informatice základní programové vybavení počítače (tj. software), které je zavedeno do paměti počítače při jeho.
Historie operačních systémů úvod
OPERAČNÍ SYSTÉMY Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy
Operační systémy Emanuel Soule.
Operační systémy 1.
OPERAČNÍ SYSTÉMY ICT – Mgr. Milan Šimek.
Operační systémy.
Operační systémy.
Operační systémy.
Informační a komunikační technika
Transkript prezentace:

Historie operačních systémů Fiala Filip, 4.C

50. léta Počítače bez OS Programy se psaly pro konkrétní počítače, často v binárním kódu Až ke konci 50. let náznaky OS, tehdy zvaného Monitor. Obsahoval základní systém ochrny paměti a IO operace (čtení/zápis). Data na děrných štítcích

60. léta Počítače byly rychlejší a rychlost čtení dat z děrných štítků přestávala stačit. Nástup magnetických pásek Začátek jednoduchých OS tzv. Spool-ovací systémy (SPOOL-Simultaneous Peripheral Operation OnLine) Každý výrobce počítačů si vytvářel svůj

70. léta Zrod UNIXu – jednoduchý, nezávislý na HW, multitasking, hierarchický souborový systém. Vychází z něho např Linux, Xenix, Minix a Mac OS. Multics – ve své době velký konkurent Unixu, prosazován MIT. V roce 1985 ale ukončení vývoje.(Kanadské ministerstvo obrany ho užívalo až do roku 2000)

80. léta Rozmach 8mi a 16ti bitových počítačů a počítačů vůbec Vznik OS CP/M – velmi zjednodušená verze Unixu. Silně z něj vycházel MS Dos. Mac OS – poprvé integrováno grafické rozhraní Microsoft OS Dos – mnoho omezení, neměl multitasking ani podporu více uživatelů. Přesto nejrozšířenějším OS díky marketingu IBM a nízké ceně.

80. léta Microsoft také vydal svou verzi Unixu – Xenix Microsoft Windows NT – spíše pro servery Windows 1.0 – spíše grafická nástavba na Dos, ale ujal se NeXT Step- vyvinut firmou Next vedenou Stevem Jobsem. Byl ale vázán na specifický HW a také díky nedostatku aplikací zanikl.

Windows 1.0 z roku 1985

90. léta Monopol Microsoftu na poli osobních počítaču Windows 3.1 – podpora práce se sítěmi Windows 95 – nepříliš kvalitní, stále závislý na Dosu, nestabilní, ale velmi rozšírený Windows 98 – stabilnější než 95, podpora USB, zobrazení na více monitorech a v druhé verzi i DVD. Obsahoval prohlížeč v jádře (IE)

Windows

90. léta GNU/Linux – konkurence Microsoftu. Nerozdíl od Windows je volně šiřitelný a lze jej dále upravovat a sdílet. Díky tomu později mnoho systému s tímto základem např. Danix (česká distribuce), Ubuntu, Mandriva a další)

Nedávná historie a současnost Windows 2000 a Windows Milenium- postaveny na systému NT. Neměly velký úspěch. Windows XP – také na NT jádře, ale uzpůsobený pro běžné uživatele. Nejoblíbenější OS vůbec. Windows Vista – spousta chyb, nestabilní, nepříliš oblíbený

Nedávná historie a současnost Windows 7 – lepší, stabilnější a oblíbenější než Vista. Nové grafické rozhraní, lepší práce s HW. Mac OS X – pokrokový a uživatelsky příjemný, grafické rozhraní je tvořeno vektorovou grafikou, ale vázaný na HW od Apple Linux – nejpopulárnější systém vzniklý z Unixu, používá se ale spíše u serverů

Mac OS X