SYMFONICKÝ ORCHESTR Každý z nás si pro vás připravil krátké povídání.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
HV-1 Hudební výchova DUM č. 9 Prima – kvarta osmiletého studia
Advertisements

Hudební partitura Partitura je přehledný záznam vícehlasé ( instrumentální i vokální ) skladby. V partituře jsou všechny nástroje orchestru zapisovány.
Rozdělení hudebních nástrojů
VÍTÁ VÁS DECHOVÉ ODDĚLENÍ
Hudební tělesa VY_32_INOVACE_03_Hudební tělesa.
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_ Hudební nástroje TÉMA: smyčcové.
Hudební nástroje Vypracovala: Nikola Doleželová
HV-1 Hudební výchova DUM č. 1 Prima – kvarta osmiletého studia
KOMORNÍ SMYČCOVÝ ORCHESTR
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Renesanční hudba (15. – 16. st.)
Hudební nástroje ve vážné hudbě
Sbormistr dirigent Řídí pěvecký sbor ( dětský, mužský, ženský, smíšený) Zodpovídá za nacvičení a provedení díla (skladby)
Fagot Eva Michalisková.
Ahoj jmenuji se Art a právě jsem se narodil.Jak by ses o mě uměl starat?? Tak to jsem já..!! POKRAČOVAT.
Klarinet.
Bicí nástroje 1. Samozvučné (tón vzniká chvěním hmoty, ze které jsou vyrobeny) – činely, zvony, gong, xylofon, triangl ad. 2. Blanozvučné (tón vzniká rozechvěním.
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv05/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Cimbál Vojtěch Vyorálek.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_356_Hudební formy AUTOR: Mgr. Markéta Lyková ROČNÍK, DATUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Škola: Praktická škola dvouletá Vzdělávací okruh: Umění a kultura Vyučovací předmět: Hudební výchova Ročník: První Téma: Rozdělení hudebních nástrojů.
Hudební výchova-5.ročník ZŠ „Otázky ke kritickému myšlení“
ICT – 2 – 3 – 33 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE DECHOVÉ
Nástroje symfonického orchestru
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Jaký hudební nástroj je na obrázku?
ICT 2 – 3 – 31 HV HUDEBNÍ NÁSTROJE STRUNNÉ
Speciální základní škola a mateřská škola Litomyšl, 9. května 1181, Litomyšl Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název: Hudební slovník 7. část.
Jakub Jan Ryba Česká mše vánoční
Gymnázium Židlochovice Hudební výchova sekunda
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Název školy: Svobodná základní škola,o.p.s. Autor: Ivana Makovičková Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDBA VOKÁLNÍ, INSTRUMENTÁLNÍ, VOKÁLNĚ.
FYZIKA VY__III/2__INOVACE__216. Autor DUMMgr. Jarmila Borecká Datum (období) vzniku DUM Ročník a typ školy 7. ročník ZŠ praktické ŠVP„Učíme.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_83_HOUSLE TEMA: HUDEBNÍ NÁSTROJE.
Člověk a příroda Fyzika Zvukové děje VII. ročník ZŠ (praktická) Zvuk a zdroje zvuku Vypracoval: Mgr. Zdeněk Šebestík Střední škola, Základní škola a Mateřská.
Výtvarné umění Výtvarné umění 1874–20. století HudbaHudba přelom 20. století úkoly: Dějiny evropské hudby IMPRESIONISMUS.
HUDEBNÍ NÁSTROJE SYMFONICKÉHO ORCHESTRU. Mgr. Danuše Maierová 11/2011 – 4/ Hudební výchova Umění a kultura Umění kolem nás III/2 –
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Dagmar Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_96_SYMFONICKÝ ORCHESTR TEMA: Hudební.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Skupiny hudebních nástrojů
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Typy orchestrů a jejich obsazení
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6A_03
Rozdělení hudebních nástrojů
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_ Hudební nástroje TÉMA: Dechové.
Hudební uskupení Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA VARNSDORF AUTOR: Petr Smetana, NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_ Hudební nástroje TÉMA: smyčcové.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 11/09
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Uherský Ostroh
Orchestrální hudba Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_98_KVÍZ
VY 32 INOVACE 547.
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_03_HUDEBNÍ VÝCHOVA_HUDEBNÍ NÁSTROJE.
Třídění hudebních nástrojů na smyčcové, bicí, dechové.
Rozdělení hudebních nástrojů
Dějiny hudby a její osobnosti
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Transkript prezentace:

SYMFONICKÝ ORCHESTR Každý z nás si pro vás připravil krátké povídání. Ahoj děti, dovolte mi, abych vás seznámil se symfonickým orchestrem.

Děti, nejprve začneme tím, co znamená slovo orchestr. Orchestr je soubor (skupina) několika hudebníků, kteří společně hrají jednu skladbu. Typy orchestrů: Děti, nejprve začneme tím, co znamená slovo orchestr. Podle druhů hudebních nástrojů, z kterých se skládá Smyčcový orchestr, dechový orchestr, .. Podle počtu hudebníků, kteří v něm hrají - Komorní (2 až 9 hudebníků) orchestr, symfonický orchestr (více než 100 hudebníků) Podle druhu hudby, který orchestr hraje - Filmový orchestr, taneční orchestr , divadelní orchestr, ..

Když kliknete myší na notový stojan, zobrazí se vám ukázka symfonického orchestru. Zkuste si tipnout, k jakému obrázku bude patřit. http://www.youtube.com/watch?v=2ktyVk6DFfo&feature=related Teď si vás trošku vyzkouším, jestli poznáte jakým druhem hudby se následující orchestry zabývají. http://www.youtube.com/watch?v=MygN1zi5E10 http://www.youtube.com/watch?v=jf46A0C3KZU

Tak takhle vypadá taktovka. Na pomoc k dirigování mám taktovku. To je hůlka, kterou udávám rytmus. V dřívějších dobách měli dirigenti velkou hůl, kterou bouchali o zem. No a aby v orchestru nevznikl zmatek, musím tam být já. Mé povolání je dirigent. Ukazuji všem hudebníkům, jak a kdy mají hrát. V symfonickém orchestru hraje velké množství hudebníků na různé nástroje. Potřebují nutně vědět, kdy mají začít, jak rychle budou hrát, jak hlasitě smí hrát a jakým způsobem je třeba hrát.. Dříve byly orchestry malé, a proto dirigenty nepotřebovaly. Ale jak rostl počet hudebníků, musel je někdo vést. Tak takhle vypadá taktovka.

Tak a teď vás nechám nakouknout do mé skříně. 1 2 Vše mám pečlivě srovnané a očíslované. Pokus se popořadě odhadnout, jestli mohu v tomto oblečení jít na vystoupení. Večer mám vystoupení s orchestrem a chtěl bych vás poprosit, jestli byste mi vybrali správné oblečení. Tak a teď vás nechám nakouknout do mé skříně. 3 4 5 10 11 12 6 7 8 9

ROZMÍSTĚNÍ SYMFONICKÉHO ORCHESTRU Pozorně se na tento plánek podívej a zkus si zapamatovat jednotlivá místa nástrojů. Tak toto je rozmístění jednotlivých nástrojů v orchestru. Je stále stejné. Někdy je nástrojů méně, ale pořadí se nemění.

Pořádně se nám pomíchalo rozmístění nástrojů v orchestru Pořádně se nám pomíchalo rozmístění nástrojů v orchestru. Podívej se na tu strašlivou hromadu! Myslíš, že bys dokázal říci, kam patří jednotlivé nástroje? VIOLY VIOLONCELLA 2. HOUSLE 1. HOUSLE HARFA KLAVÍR CEMBALO, ATD. KONTRABASY LESNÍ ROHY TRUBKY BICÍ NÁSTROJE TYMPÁNY POZOUNY HOBOJE TUBA KLARINETY DIRIGENT FAGOTY FLÉTNY

Teď bych vám rád ukázal několik fotografií v mém fotoalbu. FOTOALBUM Teď bych vám rád ukázal několik fotografií v mém fotoalbu.

… NO A TADY JE KOMORNÍ SMYČCOVÝ ORCHESTR Z ANGLIE, SE KTERÝM SE PŘÁTELÍME Jé, ještě jsem zapomněl na jednu fotografii! V tomto orchestru hraje moje dcera. … TAKHLE SI VYHRÁVAL JEDEN ORCHESTR PŘI FOTBALOVÉM ZÁPASU … TAK A TADY JSEM BYL POZVÁN NA KONCERT KOMORNÍHO DECHOVÉHO ORCHESTRU… … ZDE JSME NA JEDNOM Z NAŠICH KONCERTŮ

NASHLEDANOU A PŘÍJEMNOU ZÁBAVU!! Zjistíš jaký, když klikneš pravým tlačítkem na dárek. NASHLEDANOU A PŘÍJEMNOU ZÁBAVU!! A protože jste dávaly pozor a snažily se vyplnit úkoly, mám pro vás dárek! http://www.online-hry-zdarma.cz/hrej/symfonicky-orchestr