Válka v Zálivu X.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komplexní geografická charakteristika jihozápadní Asie
Advertisements

ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
Den D.
II. světová válka v Africe
Vývoj ve světě po 2.světové válce
Válka v Perském zálivu.
ASIE Jihozápadní Asie III2-Z7-II-01
1. SVĚTOVÁ VÁLKA 1917.
NATO.
Válka ve Vietnamu.
9. ročník Novověk, moderní dějiny
Persie a muslimský svět
Autor: Mgr. Jana Pavlůsková
VY_32_INOVACE_2D.9.19 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Vznik státu Izrael.
2.SVĚTOVÁ VÁLKA Vypracovali: Průžek.
Válka Autor: Boris Zagora Prezentace: 2.světová válka Datum:
Arabsko – izraelský konflikt 1. část
Franklin Delano Roosevelt
Bitva u Marathonu Dějepis Autor: Pavel Hrstka
Arabsko – izraelský konflikt 2. část
ČSR ZA DRUHÉ SVĚTOVÉ VÁLKY
IZRAEL Prezentace do předmětu: Mezinárodní vztahy Autor: Bc
STUDENÁ VÁLKA.
Franklin Roosevelt New Deal
Hospodářský cyklus. Ekonomický růst.
Jméno autora Mgr. Štěpánka Kočová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablonyIII/2.
IRÁK.
Válka V Tichomoří a důsledky 2. sv. války
Přepadení SSSR, vstup USA do války, přelom ve válce
JIHOZÁPADNÍ ASIE.
Vytvoření protihitlerovské koalice, otevření druhé fronty
Al-Džumhuríja al-Irákíja
Letadla 2. světové války Druhá světová válka začala v září roku 1939 německým vpádem do Polska a skončila v srpnu roku 1945 americkým atomovým bombardováním.
12. Ropné šoky RB.
Osvobozování Československa
I. světová válka – konec války
Válka v Perském zálivu
Perský záliv, nazývaný též Arabský km 2, 91m hluboký Spojený Hormuzským průlivem s Ománským zálivem a Arabským mořem. Důležitá trasa pro ropné.
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Irák.
Suezská krize Jan Wolf, Ov/Vv, IV. r..
Válka v Perském zálivu Jiří Šebek UČO:
VY_32_INOVACE_1D.9.10 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Irácko-íránská válka ( )
Válka v Perském zálivu (1990 – 1991)
Osmiletá válka Irák a Írán.
Ohnisko napětí současného světa
2. světová válka v Evropě Koordinace postupu spojenců
Válka v Perském zálivu (1990 – 1991) „Válka v přímém přenosu“
Ohniska napětí po 2. světové válce. 1) Válka ve Vietnamu 2) Oblast Perského zálivu 3) Konflikt v bývalé Jugoslávii.
LEDEN 2016 DOKONČENÍ VÝUKY POKRAČOVÁNÍ UČIVA : 3. FÁZE VÁLKY R PŘELOM VE VÁLCE.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie – Střední východ Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
OPEC Jáchym Král. Co je to OPEC? OPEC z angl. Organization of the Petroleum Exporting Countries Česky Organizace zemí vyvážejících ropu Mezivládní organizace.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
Evropa po 1. světové válce (Versailleská konference)
Bulharský lev 30. června 1917 vstupuje Řecko do války proti Bulharsku a jeho spojencům. Pro bulharského velitele Zhostova přichází životní šance….
Protektorát Čechy a Morava
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
FORMOVÁNÍ SPOJENECKÉ KOALICE
Vypracoval: Viktor Andrianov
OHNISKA NAPĚTÍ A KONFLIKTŮ VE SVĚTĚ 2.POLOVINY 20.STOLETÍ
Anotace: Prezentace pro 8. ročník. POMOCNÝ MATERIÁL K VÝKLADU
Perský záliv Oblast Mezopotámie, Perská říše, Arabská říše, Osmanská říše SAE, Saudská Arábie, Katar, Irán, Irák, Kuvajt, Bahrajn.
Vojenství od konce Studené války
Liga arabských států /LAS/
Dělení Blízký východ Země Arabského poloostrova Mezopotámské státy.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Italská a srbská fronta
Transkript prezentace:

Válka v Zálivu X

Válka v Zálivu, jinak též válka v Perském zálivu, byla ozbrojeným konfliktem z přelomu let 1990–1991 mezi Irákem Saddáma Husajna a koalicí 28 států (včetně Československa) v čele s USA, kterým OSN poskytla mandát k provedení vojenské operace za účelem osvobození Kuvajtu.

Irácko-íránská válka, která skončila v roce 1988 Saddáma Husajna a jeho režim finančně zruinovala. Dlužil 15 miliard dolarů Kuvajtu, přibližně stejnou částku Saúdské Arábii a dalších 10 miliard ostatním věřitelům. Další půjčky mu byly zamítnuty. Jedinou záchranou ze spirály dluhů a úroků byla domácí ropná produkce. Jenže ve stejném roce konce Irácko-íránské války společenství OPEC schválilo limity produkce svých členských států, což stavělo Saddáma Hussajna do ještě svízelnější situace. Navíc, Kuvajt v této době přesáhl v těžbě ropy svůj limit o 20 % a nepřímo přispěl k tomu, že cena této suroviny vlivem převisu nabídky poklesla, což výnosy z irácké ropné produkce (která tvořila značnou část ekonomiky celé této země) znehodnotilo.

2. srpna 1990 – irácké elitní jednotky vtrhly s obrovskou přesilou do Kuvajtu. Po krátkém boji jej obsadily. OSN přijalo rezoluci, která vyzývala Irák, aby se okamžitě stáhl. 3. srpna – Jordánský král Husajn navrhoval konferenci čtyř arabských států za účasti egyptského prezidenta Mubaraka, jeho osoby, Saddáma Husajna a za předsednictví krále Fahda ze Saúdské Arábie. 6. srpna – Saúdská Arábie oficiálně požádala síly Spojených států, aby vstoupily do království za účelem jeho obrany. První letky stíhačů odletěly na Blízký východ téhož dne. Začala operace Pouštní štít. Jejím cílem bylo zabránit Saddámovi v další expanzi. V té době zdaleka nebylo jasno, zda zvítězí diplomatické či vojenské řešení krize. 11. září – Prezident Bush v jednom ze svých projevů uvádí, že „během (řádově) dnů zaplavilo Kuvajt 120 tisíc mužů irácké pěchoty a 850 tanků…“ a začínají ohrožovat Saúdskou Arábii, k jejíž hranici se přiblížili. 10. října – Prezident Bush se zasazuje o vojenský zásah ale podle průzkumů veřejného mínění není americká veřejnost jednoznačně rozhodnuta pro nasazení svých jednotek. 10. října ve slyšení před Kongresem Spojených států vystoupila patnáctiletá dívka, která popisovala událost, při které měli iráčtí vojáci vtrhnout do kuvajtské nemocnice, kde tato dívka měla pracovat, a zabíjet novorozence v inkubátorech. Svědectví mělo vliv na veřejné mínění, představitele Senátu i následné schválení vojenského zásahu. Až v září 1992 vyšlo najevo, že se jednalo o nepravdivé informace. 21. října – Saddám Husajn přednesl prohlášení Revoluční velitelské rady. V něm tvrdil, že není ani nejmenší možnost iráckého odsunu z Kuvajtu a všechny pokusy vyhnat Irák by vedly k „matce bitev“. 16. ledna 1991 začala operace Pouštní bouře.

Ztráty Na straně spojenců se udává kolem 400 mrtvých a necelých 1000 zraněných, odhady iráckých ztrát se velmi rozcházejí. Nejmenší odhady docházejí k 1500 obětí, největší uvádějí až 200 000 obětí, nejčastěji se uvádí 25 000 - 75 000 obětí mezi vojáky a několik tisíc mezi civilním obyvatelstvem. Některé odhady uvádějí až 35 000 civilních obětí. Do spojeneckého zajetí padlo na 71 000 příslušníků irácké armády.