Vývojové etapy člověka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hra riskuj pro opakování znalostí.
Advertisements

Člověk a vývojová stádia člověka
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Mladší školní věk 6/7 – 11/12 let
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Název Ontogeneze člověka
Bílé plemeno Člověk se mění
Vývoj člověka - postnatální
Základní škola Uhlířské Janovice, okres Kutná Hora
FÁZE ŽIVOTA.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
SOUSTAVA ROZMNOŽOVACÍ
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Velké Albrechtice,
DÍTĚ PŘED NAROZENÍM.
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
VÝVOJ JEDINCE.
Opakování - vývoj jedince
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE NOVOROZENECKÉ OBDOBÍ
Lidé a čas 3. ročník Autorem materiálu je Miroslava Šafránková
Vývin nového jedince Filip Bordovský.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Člověk a jeho svět Ročník.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Těhotenství, dětství a dospívání
VY_32_INOVACE_36_ Prvouka 3.ročník Naše tělo / části těla/
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČLOVĚK
STÁRNEME A MĚNÍME SE Alica Vacková 4.B
Stadia lidského života
Aneb od zygoty až po seniora za 10 minut
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Vývojová stádia člověka (porod – starší školní věk) 5. ročník
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Etapy vývoje člověka - křížovka
RŮST A VÝVOJ DÍTĚTE Mgr. Petra Sedlářová.
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Člověk. Etapy lidského života Kostra a svaly Orgánové soustavy Zdraví
Kojenecké období TEREZA BENEŠOVÁ C3B Obecné informace  0. až 12. měsíc  velmi rychlý rozvoj a výrazné změny  rozhodující pro další vývoj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Prvouka Člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Novorozenecké, kojenecké a batolecí období Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_18_Novorozenecké,
Etapy vývoje lidského života. Periodizace vývoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického.
Vývoj jedince Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_17_Vývoj jedince Téma: Přírodověda.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Novorozenecké období. Od narození – do 6. – 8. týdne Od narození – do 6. – 8. týdne Vývojový mezník na počátku období Vývojový mezník na počátku období.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_41 Vzdělávací.
Vývoj osobnosti I. Od prenatálního období po batole Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Libáň, okres Jičín Moderní škola 2010
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Libhošť 90, příspěvková organizace Autor: Mgr. Monika Hanzelková Reg.číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Vývoj člověka Ontogeneze.
Vývoj jedince Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Žáci se seznamují s dovednostmi v jednotlivých věkových obdobích
Období lidského života
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Autor: Mgr. Eva Procházková
Transkript prezentace:

Vývojové etapy člověka Lidský plod v těle matky Novorozenec Kojenec Batole Předškolák Školák Puberťák Dospělý člověk Starý člověk

Lidský plod v těle matky zajišťuje propojení zárodku s tělem matky vzniká prorůstáním zárodečných obalů do děložní sliznice nemísí se zde krev plodu a matky, pouze se zde předávají živiny, kyslík, CO2 a odpadní látky je ale prostupná i pro nikotin, alkohol a některé léky zárodek je spojen s placentou pupeční šňůrou zárodek je uzavřen v zárodečných obalech, které produkují plodovou vodu o embryu mluvíme do 3 měsíců na konci embryonálního vývoje už má zárodek všechny orgány ( při 9 týdnech měří 5 cm)  

Novorozenec Miminko umí vše, co bude pro začátek na světe potřebovat. Umí křičet, dýchat, kašlat, škytat, sát, udržovat tělesnou teplotu. Reaguje na světlo, zvuk, otřesy, chlad či teplo a má vyvinutou chuť. Novorozenec v poloze na zádech dokáže otočit hlavu ze strany na stranu, kope nohama, končetiny drží pokrčené, ruce má sevřené v pěst. Poku je na bříšku, pokouší se zvedat hlavu, přetočí ji na stranu. Novorozenec rozezná světlo a tmu, Zkoušíteli přitáhnout ho do sedu za ruce, nepřitahuje se a nezvedá hlavu. Krátce dokáže fixovat světlý předmět. Na silné zvukové podněty reaguje úlekovou reakcí nebo pláčem. Vydává slabé zvuky. Nejčastější činností (až 90% času), kterou novorozenec vykonává je spánek.

Kojenec Pro dítě je nejlepší, když je kojeno alespoň 6 měsíců. Mateřské mléko je ideální výživa. Má správnou teplotu, složení a obranné látky. Matka si musí dávat pozor na to, co jí a pije (žádný alkohol, drogy, kouření, léky). Jestliže kojení není možné (3–5 % maminek), je nahrazeno umělou výživou. Od 4. měsíce můžeme přidávat šťávičky nebo kojenecké čaje. Od 6. měsíce začínáme přidávat už mixované příkrmy (zeleninu, ovoce, masozeleninové). V jednom roce věku smí jíst skoro vše. Do završení prvního roku nesmíme podávat kravské mléko (pouze ředěné).

Batole Batole je dítě,větší než kojenec, ve věku 4.měsíců až do 3 let. V tomto věku dítě začíná lézt, chodit, mluvit, rozeznávat blízké osoby (máma, táta, prarodiče či sourozenci). Dítě v tomto období života rozeznává tvary, obrázky, hračky a různé předměty. Uvědomuje si, k čemu slouží lžíce a podobné věci praktické denní potřeby. Začínají mu růst první zuby a vlasy.Batolecí věk: Od prvních do třetích narozenin 1. Motorika a intelekt. Batole se rychle rozvíjí pohybově a působí mu to obrovskou radost. Miluje hry s materiálem (písek, voda apod.), také hry, jimiž napodobuje dospělé, brzy i prosté symbolické hry, při kterých ono samo je někým jiným (princeznou, koněm atd.) a věci se "proměňují" (kostka může být stejně dobře koláčem i lokomotivou)

Předškolák Oproti batolecímu období se dítě v období předškoláka zklidnilo, ale stále dokáže bouřlivě projevovat své emoce. Dokáže se již samo najíst a rovněž si odskočit na záchod. Nastává pro něj rovněž období, kdy si uvědomuje své pohlaví. Nejvíce se v tomto období rozvíjí řeč, a proto se občas právě kvůli rychlosti může u dětí objevit koktání, zadrhávání, nebo nepoužívají správně význam slov. Pro většinu předškoláků je typické, že jsou neposední a plní energie. Hlasitě se smějí všemu legračnímu, co slyší, rády přehánějí a ani na chvilku se nezastaví. Střídají se u nich nálady. Často přehánějí a překrucují realitu, vymýšlejí si příhody a historky, které se nestaly. Hodně věcí se dítě snaží dělat samo a snaží se dodržovat vaše pravidla.

Školák Mladší školní věk Nástup do školy. Ve škole se dětí ptají na různé základní věc - jméno, barva, básnička, nábytek - aby věděli, jestli je dítě už schopné jít do školy nebo je lepší ještě odklad. Do školy nastupují převážně v 6 letech, děti s odkladem až v 7. Je lepší když jdou v 6, ve škole se naučí jak se mají správně učit. Děti nastupující v 7 letech už většinou umějí číst, trochu počítat a tak první třídu proklouznou bez problémů a ve druhé mají problém, protože se nenaučili se "učit". - 1. stupen ZŠ

PUBERŤÁK Starší školní věk 12 - 17 let. Samostatnost, puberta. Vzrůstá kritičnost k okolí, snaha prosadit se v čemkoli. Idealizace života. Neuznává autoritu. Rodiče, učitel a většinou všuchni dospělí jsou debilní, jen oni jsou nejchytřeší a všeznalí. Rodiče to s nimi v tomto věku mají nejtěžší a i pro ně samotné je toto období těžké. Adolescence

DOŠPĚLÍ od 21 - 60 let. Zaměřují se na práci. V tomto období řeší jestli chtějí více karieru a nebo rodinu. Nejraději by chtěli obojí, ale to většinou není možné. Když si vyberou kariéru rodinu sice finančně zabezpěčí a netráví s nimi žádný čas. Musejí si ujasnit co vlastně chtějí. Stáří

STARÝ 60 - 75 let. Mají měné fyzické síly. Jsou méně výkonní. Končí v práci a jdou do důchodu. Mají menší příjem, berou jen důchod - kolem 6 000. Děti mají už dospělé, jejich partner je někdy už mrtví a oni zůstavají stami