III/2 XV. 3. 8.A 05. 10. 2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Počátky kapitalismu v Anglii
Advertisements

III/2 XV A
III/2 XV A
ANGLICKÁ BURŽOAZNÍ REVOLUCE
Anglická revoluce.
III/2 XV A
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
III/2 XV A
Anglie v 16. století Alžbětinská doba.
III/2 XV A
III/2 XV B
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
III/2 XV A
ČESKÉ ZEMĚ PO HUSITSKÝCH VÁLKÁCH
Nicholas Winton.
Anglie před revolucí po smrti Alžběty I. roku 1603 nastoupil v Anglii skotský král Jakub I. Stuart ( ) vznikla personální unie Anglie a Skotska.
NázevStředověké literární památky Předmět, ročník Český jazyk a literatura, tercie Tematická oblast Vybraní autoři české a světové literatury z Čítanky.
Evropa na počátku novověku
III/2 9.A XVI Dějepis Únor 1948, komunistický převrat, Klement Gottwald IX. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Únor 1948.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu
III/2 XV A
III/2 7.A XV Dějepis Leonardo da Vinci, renesance, malby, vynálezy VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Leonardo da Vinci.
III/2 XV A
III/2 XV A
Dějiny Kanady Přednáška č. 2 Horák Jakub 1. První národy První obyvatelé před lety přes Beringův průliv Mnoho různých kmenů a skupin (více než.
III/2 XVI B
III/2 XV A
Boj amerických osad za nezávislost
III/2 XV A
III/2 XV A
III/2 XV A
III/2 XV A
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
III/2 XV B
III/2 XV A
ANTONÍN DVOŘÁK.
III/2 7.A XV Dějepis Michelangelo, sochařství, malířství, renesance VII. ročník Mgr. Ladislav Hrdina Michelangelo.
III/2 XV B
III/2 XV A
III/2 XVI A
III/2 XV A
III/2 XV A
III/2 XV A
Vliv náboženství na chápání světa Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek.
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Vilém Dobyvatel Předmět Autor: Mgr. Jana Formánková
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Vikingové Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Americké osady © Jan Kocián 7A/8.
Kryštof Kolumbus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start) CZ.1.07/1.4.00/
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
ŽIVOT V SEVEROAMERICKÝCH KOLONICÍCH  Cesta osadníků za oceán – až tři měsíce  Nutnost založit pole, vybudovat obydlí  Nebezpeční Indiáni – bránili se.
Jamestown Jamestown je první anglická kolonie v Severní Americe (po Roanoke Island, 1585), která přežila těžkou dobu svých začátečních let. Byla založena.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Reformace v západoevropských monarchiích
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Prosinec 2011 Ročník 8
VY_32_INOVACE_04_Literatura 19. století Romantismus
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Dopady zámořských plaveb
AMERIKA - obyvatelstvo
Transkript prezentace:

III/2 XV. 3. 8.A 05. 10. 2012

John Smith a puritáni Dějepis VIII. ročník Pocahontas, Amerika, puritáni, John Smith, díkůvzdání Mgr. Ladislav Hrdina

John Smith a puritáni

1

2

3

4

5

6

7

Použité zdroje: HORDEN, Nicholas, Simon DRESNER a Martin HILLMAN. Objavovanie Ameriky. 1. vydání. Bratislava: Mladé letá, 1989. 512 str. ISBN 80-06-00117-0. Všechny použité obrázky pocházejí z uvedené knihy. Text čerpá z tohoto zdroje: Toulky minulostí světa 8. 1. vydání. Praha: VIA FACTI, 2006. 224 str. ISBN 80-239-4959-4.

Komentář k obrázkům: 1 – úvod 2 – úvod 3 – Titul – John Smith a puritáni 4 – John Smith (1580 – 1631) byl guvernérem kolonie Jamestown a také proslul jako dobrodruh. V mládí bojoval v Nizozemí proti Španělsku, poté působil coby pirát ve Středomoří. Dále pak údajně bojoval na Balkáně proti Turkům, byl zajat, stal se otrokem, z otroctví uprchl a po návratu do Anglie se ve službách Virginské společnosti vydal na plavbu do Ameriky. Cílem bylo založit novou kolonii. John Smith se stal jedním z členů správní rady nové osady, která byla na počest anglického krále pojmenována jako Jamestown. 5 – Smith se vydal na průzkum okolí, při kterém byl údajně zajat algonquinskými indiány. 6 – Následně byl Smith přivlečen před náčelníka Powhattana a zdálo se, že by mohl být usmrcen. V kritickou chvíli však Smithe podle legendy zachránila náčelníkova dcera Pocahontas. Ve skutečnosti mohl být incident jen způsobem, jak indiáni Smithe přijímali do svého kmene a skutečné nebezpečí mu nehrozilo. O snahách náčelníka Powhattana, udržovat dobré vztahy s bělochy svědčí i to, že o pár let později provdal Pocahontas za jiného osadníka – Johna Rolfea. 7 – Portrét Pocahontas z roku 1616, kdy si jí John Rolfe přivezl do Anglie (devět let poté, co údajně zachránila život Johnu Smithovi). Pocahontas bohužel po roce pobytu v Londýně zemřela na tuberkulózu. 8 – Protestantští puritáni odcházeli do Ameriky hledat zem, kde by nebyli znevýhodňováni a pronásledováni kvůli své víře. Od krále Jakuba I. Stuarta získali patent, který je opravňoval osídlit Nový svět. V září roku 1620 vyplulo na lodi Mayflower přes Atlantik 101 mužů, žen a dětí (traduje se, že se jim jako navigátor nabízel John Smith, ale byl odmítnut). 9 – V Americe založili puritáni osadu Plymouth. Bohužel dorazili do Ameriky před zimou a tak jich mnoho první měsíce nepřežilo. V nouzi se jim dostalo pomoci od indiánů. Klíčovou roli údajně sehrál jistý Tisquantum, který byl v mládí zavlečen anglickou lodí do Londýna a pak se plavil s několika anglickými kapitány. Tisquantum sjednal pro poutníky mír s okolními indiánskými kmeny, ukázal jim některá loviště ryb a naučil je pěstovat kukuřici. 10 – Následující rok pak poutníci z vděčnosti uspořádali společně s indiány dožínkovou slavnost – Den díkůvzdání. Bohužel ale dobré vztahy mezi kolonisty a indiány nevydržely příliš dlouho. Už ve druhé polovině 30. let 17. století došlo mezi indiány a obyvately Plymouthu ke krvavému střetu.