Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
OSOBNÍ ZÁJMENA A JEJICH SKLOŇOVÁNÍ
Advertisements

POŘÁDEK SLOV V NĚMECKÉ VĚTĚ
TÁZACÍ ZÁJMENA A TÁZACÍ PŘÍSLOVCE
MINULÉ ČASY POMOCNÝCH SLOVES
VZTAŽNÁ A UKAZOVACÍ ZÁJMENA
SKLOŇOVÁNÍ PODSTATNÝCH JMEN
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 3 - BEZ ČLENU
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
STUPŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN A PŘÍSLOVCÍ
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 2 - SE ČLENEM NEURČITÝM
Číslo v digitálním archivu školy
SKLOŇOVÁNÍ PŘÍDAVNÝCH JMEN 1 - SE ČLENEM URČITÝM
POHÁDKY 2 – EVROPŠTÍ AUTOŘI
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou L. Součka…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury. E. Hemingway. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
STUDENÁ VÁLKA 50. – 60. léta 20. století
32_04_02: Literatura – Druhy literatury
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: počáteční a konečné písmeno,
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
VNITŘNÍ GEOLOGICKÉ DĚJE
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_006_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST - HÁDANKY
Obyvatelstvo světa a jeho početní růst
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Count shapes Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.01 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici pověsti, její hlavní znaky a dělení. V závěru zkusí žáci podle zadaných informací.
Trávící soustava - úvod
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Pojmenuj domácí zvířata
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Kateřina Čermáková Datum: Cílový ročník: 8.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ Projekt EU – OPVK, projekt číslo:CZ.1.07/1.4.00/ Anotace: cvičení čtení ze známých písmen,
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Autor: Mgr. Marek Kryška Datum: Cílový ročník: 8.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Osídlení Čech v raném středověku
FANTASTICKÁ LITERATURA
Báje (mýty) a pověsti 6. ročník.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.05 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici bajek, jejich hlavní znaky a představitele. Žáci se seznámí s vývojem bajek.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou Z. Jirotky…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
Anotace: Prezentace seznamuje s autory světové literatury V. Hugo. Žáci řeší úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr. Kajetána.
Anotace:Prezentace seznamuje s významnými autory 20. století a jejich tvorbou. Řeší drobné úkoly. Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
B Á J E M Ý T U S Mgr. Michal Oblouk. M Ý T U S z řeckého mýthos = vyprávění báje literární (epický) útvar, který pojednává o životě bohů, o vzniku světa.
ICT ČJ VS po Z Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova Anotace:
Poznej volně žijící zvířata
Křížovka – příbuzenské vztahy
Draw a monster Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Počet nohou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
Elektronické učební materiály - II. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Kateřina Polívková BÁJE, MÝTUS Jak vznikla ranní rosa? Jak putuje slunce po nebi? Poslouchej.
Mytologie - bájesloví Soubor mýtů ( bájí ) určitého národa  Mýtus ( báje ) je umělý nebo lidový epický útvar z dávných dob.  Pro naši kulturu je významná.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organ.
Pohádka, báje Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
ÚVOD DO DĚJEPISU/ Introduction to History
VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ.6.A.7_baje_a_myty Název: Báje.
Základní škola a Mateřská škola, Liberec, Barvířská 38/6, příspěvková organizace Bájesloví – 1. část Název : VY_32_inovace_11 Český jazyk a literatura.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Transkript prezentace:

Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763 SLOVANSKÉ BÁJE Autor: Katka Česalová Datum: 22. 10. 2013 Cílový ročník: 6. – 7. ročník Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/21.3763

Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Literatura a čtenářství 6. - 7. ročník Tematický okruh: Příběhy z dávných dob Téma: Slovanské báje Metodický list/anotace: žáci se seznámí s literárním žánrem báje, srovnají řecké a slovanské báje, seznámí se prostřednictvím čítankového textu s hlavními slovanskými bohy Jazyk: čeština Očekávaný výstup: pozná epický žánr báje, charakterizuje slovanské báje, jmenuje hlavní slovanské bohy Speciální vzdělávací potřeby: žádné Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žák Stupeň a typ vzdělávání: základní vzdělávání – druhý stupeň Typická věková skupina: 12 – 15 let

BÁJE: většinou anonymní epický žánr, tradovaný příběh, ve kterém lidé hledali porozumění fungování světa. TÉMATA: počátek světa, založení města, původ slavností, vysvětlení přírodních jevů. NÁRODNÍ BÁJE: řecké, římské, vikingské, egyptské, mezopotamské, germánské, slovanské,..  Pouze jako ústní seznámení se s druhy lidové slovesnosti.

SROVNÁNÍ ŘECKÝCH A SLOVANSKÝCH BÁJÍ: Řecké báje: - jsou jednotné pro celé starověké Řecko - jsou hlavně o lidech, je v nich vždy mnoho postav, jimž občas pomůže nějaký bůh, kterého uctívají - je jasné, kdo je hlavní hrdina, jak se hrdina jmenuje a kde se příběh odehrává - obsahují příběhy, které na sebe moc nenavazují a není tak důležité jejich pořadí

Slovanské báje: jsou různé – každý slovanský národ má své hlavně o životě bohů, o jejich soužití s lidmi a o starostech, které jim dělají lidé nebo ostatní bohové není v nich určené místo děje a pokud je v nich nějaký člověk, je o něm napsáno třeba jen to, že byl z jednoho slovanského kmene, ne však jak se jmenoval a kde žil začínají od samého vytvoření světa bohem Svarogem a jdou po sobě tak, jak se měly stát někteří bohové mají více hlav, např. Svarog 9

bohů je mnohem více a často více bohů zastává stejný obor (např bohů je mnohem více a často více bohů zastává stejný obor (např. bohy války a jsou bratři Rugievít, Porenut a Porevít) bohové mají často na starosti nějaké přírodní jevy, čtyři bohové mají na starosti světové strany vystupují zde navíc démoni, kteří mají skoro stejnou moc jako bohové a jsou většinou zlí (např. démon mraků), a proto si na ně musejí bohové dávat pozor a neustále je hlídat vystupují zde také duchové, víly, rusalky, vodníci, polednice, duše zemřelých,…

V řeckých i slovanských bájích zastává každý bůh nějaký obor. SPOLEČNÉ ZNAKY: V bájích obou národů mají bohové lidskou podobu a lidské vlastnosti (dobré i špatné). V řeckých i slovanských bájích zastává každý bůh nějaký obor. V pověstech obou národů existuje podzemní říše mrtvých.

Společné čtení z čítanky: Ivan Hudec: Jak vypadají hlavní slovanští bohové (z knihy Báje a mýty starých Slovanů) Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka 6. 1. vydání. Olomouc: Prodos, spol. s r. o., 1998. ISBN 80-7230-018-0. s. 82 - 83. Úkol k ukázce: Vyber si jednoho z popisovaných slovanských bohů, stručně jej na volný list charakterizuj a pokus se jej nakreslit. Z prací žáků je možno vytvořit nástěnku. V další hodině mohou dobrovolníci prezentovat svoji práci před spolužáky a odůvodnit své výtvarné zpracování.

POUŽITÉ ZDROJE Použitá literatura: Dorovská, Dagmar, Řeřichová, Vlasta. Čítanka 6. 1. vydání. Olomouc: Prodos, spol. s r. o., 1998. ISBN 80-7230-018-0. s. 82 – 83. Staré řecké báje a pověsti, Eduard Petiška, Albatros, Praha 1976. Máchal, Jan. Bájesloví slovanské. 1. vydání. Olomouc: Votobia, 1995. ISBN 80-85619-19-9.

Zdroje obrázků Obrázky použity z galerie Klipart MS Word 2010.

Děkuji vám za pozornost.