Biologické vědy, slavní biologové

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hydrosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími hydrosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Advertisements

Nikola Malá, 3.A Gymnázium U Balvanu březen 2013
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Teorie o vzniku života na Zemi
Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Země ve vesmíru Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se vznikem a stavbou Země a jejím postavením ve Sluneční.
Obecná biologie.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
DĚJINY BIOLOGIE (pro 1. ročník gymnázia)
Projevy života, třídění organismů
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Pedosféra Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s faktory ohrožujícími pedosféru. Materiál je plně funkční pouze.
Název šablony: Inovace v přírodopisu52/P01/ , Vrtišková Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: PLANETA ZEMĚ A VZNIK.
biologie člověka studuje člověka jako jedince i druh
Tělní tekutiny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o složení a funkci tělních.
Historický vývoj biologie
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Text: Reprodukce nálevníků Metody získávání vědeckých poznatků
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Kmen: KROUŽKOVCI Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Zkoumání a ochrana přírody
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Jednobuněční.
Biologie 1.ročník.
Kmen: Hlísti Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
NERVOVÁ SOUSTAVA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci nervové.
Svalstvo Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci svalstva člověka.
VYLUČOVací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci.
1.ročník šk.r – 2012 Obecná biologie
Oběhová soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci oběhové.
Jednobuněční živočichové
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Rostlinná buňka Přírodopis VY_32_INOVACE_162, 9. sada, Př3 ANOTACE
Biologické vědy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
- zabývají se studiem živých soustav
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Významní vědci, jednobuněčné a mnohobuněčné organismy
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
Dýchací soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci dýchací.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Třída: hmyz Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou hmyzu. Materiál.
Soustava pohybová - svalstvo
Anotace: Soubor se skládá z prezentace, která je námětem pro vyučujícího. Představuje scénář výukové hodiny, klíčové kompetence a očekávaný výstup. Žáci.
Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál je plně funkční.
Biologická technika – část Zoologická technika Historický vývoj biologických metod : (Linné, Lamarck, Darwin, Wallace, van Leeuwenhoek – s.m., v 2.pol.17.
Mnohobuněčné organismy
Kmen: Ostnokožci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Neboli BUNĚČNÁ BIOLOGIE CYTOLOGIE. Čím se zabývá cytologie? Druhy, tvar a velikost buněk = morfologie Vnitřní stavba, druhy organel = anatomie Pochody.
Lišejníky Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou lišejníků. Materiál.
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Řasy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi o sytému a stavbě řas. Materiál je plně funkční.
Projevy života, třídění organismů
Kmen: členovci III. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou a systémem.
Jednobuněčné organismy s nepravým buněčným jádrem
Kmen: Ploštěnci Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základní stavbou ploštěnců.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVOTA
BIOLOGICKÉ VĚDY Podle zkoumaného organismu
Rozdělení biologických věd
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.24_Zivoni_prostredi_viry_bakterie.
Genetické zákony.
Název materiálu: VY_32_INOVACE_01_VÝZNAM BIOLOGIE_P1-2
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Martina Černá Název materiálu: VY_12_INOVACE_OS.6.Cer.20_Zivoni_prostredi_trideni_organismu.
Buňka Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou rostlinné a živočišné buňky. Materiál je plně.
Transkript prezentace:

Biologické vědy, slavní biologové Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základním tříděním biologických věd a s některými slavnými osobnostmi biologie. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu.

Základní pojmy biologie biologické vědy

Třídění biologických věd biologie - nauka o živé přírodě biologické vědy třídíme podle různých hledisek: obrázek 1

Podle druhu zkoumaného organismu Mikrobiologie - nauka o mikroorganismech (bakteriologie [bakterie], virologie [viry],) Botanika - nauka o rostlinách (algologie [řasy], lichenologie [lišejníky], bryologie [mechy], dendrologie [dřeviny], pomologie [ovocné stromy]…) Mykologie - nauka o houbách Zoologie - nauka o živočiších (ichtyologie [ryby], entomologie [hmyz], protozoologie [prvoci], kynologie [psi], herpetologie [plazi]…) Antropologie - nauka o člověku Hydrobiologie - nauka o vodních organismech Pedologie - nauka o půdě

Podle hlediska studia Morfologie - nauka o vnější stavbě Anatomie - nauka o vnitřní stavbě (cytologie [buňka], histologie [pletiva a tkáně], organologie [orgány]) Fyziologie - nauka o procesech, funkcích Genetika - nauka o dědičnosti a proměnlivosti Ekologie - nauka o vztahu organismu a prostředí a vztahu organismů navzájem Etologie - nauka o chování organismu Taxonomie - nauka o třídění organismů do systému Vývojová biologie - nauka o individuálním vývoji jedince (ontogeneze) Evoluční biologie - nauka o vývoji druhu (fylogeneze) Paleontologie - nauka o zkamenělinách Obecná biologie - nauka o obecných společných vlastnostech

Hraniční obory Biochemie - zkoumá chemické vlastnosti živých organismů Biofyzika - zkoumá fyzikální děje v organismech Biogeografie - zkoumá rozšíření organismů na Zemi Molekulární biologie - zkoumá život na úrovni molekul

Aplikované vědy Medicína - péče o člověka Veterinární lékařství - péče o zvířata Agrobiologie – zemědělství Genové inženýrství - manipulace s geny Biotechnologie - průmysl

Zápis do sešitu Biologické vědy, slavní biologové biologie = nauka o živé přírodě biologické vědy třídíme podle různých hledisek podle druhu zkoumaného organismu (mikrobiologie, botanika, zoologie, mykologie...) podle hlediska studia (anatomie, genetika, ekologie, etologie...) hraniční obory (biochemie, biofyzika...) aplikované vědy (medicína, veterinární lékařství...)

Slavné osobnosti biologie Aristoteles vytvořil základy srovnávací anatomie, všímá si podobnosti organismů základní klasifikace živočichů Hippokrates oddělil lékařství od magie „Hippokratova přísaha“ Leonardo da Vinci studoval anatomii - prováděl pitvy Jan Jessenius provedl první veřejnou pitvu Antoni van Leeuwenhoek sestavil první mikroskop

Slavné osobnosti biologie Carl Linné stanovil rodové a druhové jméno u živých organismů Jean Baptiste Lamarck termín biologie formuloval evoluční teorii Friedrich Mohs vytvořil stupnici tvrdosti nerostů Louis Pasteur objevitel pasterizace zakladatel imunologie – objevil očkování Charles Darwin zakladatel evoluční biologie

Slavné osobnosti biologie Jan Evangelista Purkyně pojmenoval části buněk formuloval buněčnou teorii Johann Gregor Mendel zakladatel genetiky formuloval základní zákony dědičnosti Ernst Haeckel rozpracoval biogenetický zákon spojován se vznikem ekologie Jan Janský objevitel krevních skupin Aleš Hrdlička významný český antropolog

Slavné osobnosti biologie Konrad Lorenz zakladatel etologie Alexander Fleming objevitel antibiotik (penicilinu) James Dewey Watson Francis Crick objevili strukturu DNA

Zápis do sešitu vyber si několik slavných osobností biologie a zapiš si je do sešitu

OPAKOVÁNÍ Biologické vědy, slavní biologové biologie = nauka o živé přírodě biologické vědy třídíme podle různých hledisek podle druhu zkoumaného organismu (mikrobiologie, botanika, zoologie, mykologie...) podle hlediska studia (anatomie, genetika, ekologie, etologie...) hraniční obory (biochemie, biofyzika...) aplikované vědy (medicína, veterinární lékařství...) slavné osobnosti biologie: např. Aristoteles, Hippokrates. Jan Jánský, Jan Evangelista Purkyně, Johan Gregor Mendel...

Otázky a úkoly Co je to biologie? Podle čeho můžeme biologické vědy třídit? Znáš nějakou aplikovanou biologickou vědu? Zapamatoval/a sis nějakého slavného biologa a jeho přínos lidstvu?

Zdroje Použitá literatura: ČERNÍK, Vladimír, Zdeněk MARTINEC a Jan VÍTEK. Přírodopis 4: pro 9. ročník základní školy a nižší ročníky víceletých gymnázií. 2. vydání. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, 2004, 88 s. ISBN 80-7235-261-X. [2012-31-08] Všechny uveřejněné odkazy [cit. 2012-31-08] jsou dostupné pod licencí Creative Commons na http://www.wikimedia.org, nebo jsou chráněny svobodnou licencí GNU pro dokumenty. obr. 1 – živá příroda http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7a/Biology_organism_collage.png/423px-Biology_organism_collage.png